lada riva +20 hp

Moderators: dejo, dejca, Miljan

djape1977

Post by djape1977 »

extra resenje za taksiste. kad bi mogla da radi na cist vazduh nekako majku li joj...
j***** auto bez kardana

kosta978

Post by kosta978 »

Ako ti je to lada sa avatara, ne izgleda loše. Ako misliš da se njom voziš, našteluj je kako treba.
Inače ova prerada ima nekog smisla, jer generalni problem kod venturi sistema je što kad sistem podesiš kako treba, motor ima optimalanu smešu gorivo/vazduh samo na 2500 do 3000 obrtaja.
Na niskim je smeša bogata a na visokim osiromašena, odnosno postignut je neki optimum u celom dijapazonu obrtaja.
Pritom pri niskim obrtajima je zbog male brzine protoka vazduha smanjen i venturi efekat (tj odziv gasa je slabiji)
Ti si na ovaj način (smanjenjem usisa i zavrtanjem plina) optimalizovao rad motora na niskim obrtajima (optimalna smeša gorivo/vazduh, bolji odziv na pritisak gasa)..

Međutim na višim obrtajima je beton, nit ima dovoljno plina, nit dovoljno vazduha-dobar način da sje*eš ventile i još koješta.
Ovaj gorepomenuti problem je rešen sa sekvent plinom, gde se količina plina dozira zavisno od količine vazduha koja ulazi u motor (koji pak meri protokomer).
Možda sam smorio ovom pričom, al toliko od mene

mikiglogonj

Post by mikiglogonj »

sve je to tacno.

ali, obzitom da se sa novim zakonom mnogo povecavaju troskovi voznje preko 80 kmh, obzirom da u gradskoj voznji brzine idu do 50 kmh i obzirom da se u automobilu vozi 1-2 coveka, smatram da je ovo pravo resenje.

ali

stvar je u tome da auto odlicno radi, extra ubrzava i ide nekako tecno, sto bas i nije svojstveno LADI, misljenja sam da je ovo definitivno pravo resenje.

usis nije zacepljen sundjerom, koji, kada se napuni prljavstinom, dodatno gusi auto.

auto jednostavno brije sve bembare, puntice i ostale.

tacno je da ne ide preko 120, ali ja za time i nemam potrebe, vise.

kosta978, auto mi je izgledao kao ovaj na avataru, kada je bio nov.

kada se neko hvali svojom besnom masinom, ja mu samo kazem:

IMAM ISTU TAKVU LADU, SAMO PLAVU.

bez obzira da li je njegovo cudo opel, fiat ili subaru.
mercedes?
ja imam istu takvu ladu, samo plavu

kotor2

Post by kotor2 »

Nije mi jasno Miroslave zasto skroz ne zacepis dovod vazduha i pustis samo plin. 8)

mikiglogonj

Post by mikiglogonj »

probaj ovo, pa onda sudi.
mercedes?

kosta978

Post by kosta978 »

Ja sam probao i ovako i onako, i mogu da ti kažem ne vidim neku razliku... kad je plin dobro uštelan ide sasvim lepo i bez tih zajebancija na usisu. Tako da brate, ako ti odgovara tako kako si namestio, ti cepaj.
P.S. mislim da smo ranije raspravljali na forumu u vezi ovih akrobacija sa usisom, ispravite me ako grešim

mikiglogonj

Post by mikiglogonj »

jedno pitanje

da li mikser ide iznad ili ispod karburatora?

mozda je glupo, ali pitam.
mercedes?

Pera

Post by Pera »

Ide iznad,u kuciste filtera.

mikiglogonj

Post by mikiglogonj »

tako je i kod mene, ali me buni, onda ispada da kada dam saug onda se sprecava dovod i plina i vazduha.

onda je najbolje dodati gas do panja i pustiti plin na taster i onda pali kao mina, a sa saugom corak.

mozda gresim, ali mikser bi trebao da ide ispod karburatora.

u tome je razlika u paljenju onih masina sa mikserom i onih bez njega.

ispada da je bolje bez miksera.
mercedes?

kosta978

Post by kosta978 »

Kad daš saug onda smanjuješ dovod vazduha i dobijaš taj efekat koji si ti napravio na svom usisu.
Drugo: Kad pališ auto na plin ne vučeš saug, nego samo ušpricaš plin na taster i malo pritisneš gas. Saug vučeš kad auto upali, da bi držao dovoljno obrtaja.
Treće: Postoji varijanta miksera ispod karburatora, to ima kod Bugara, međutim ima oprečnih mišljenja u vezi tog miksera. Mislim da kod nas nema da se kupi takav mikser, nisam siguran, mada ja bih probao da vidim kakva je razlika.
Video sam na bugarskom lada forumu kako je čovek prepravio ceo karburator da mu služi kao mikser. Tj. plin je sproveo tu gde se nalaze vazdušne dizne, a dizne za benzin je zapušio. Kaže da se tako najbolje obrazuje smeša, i ima optimalan rad u svim režimima. I da, u pitanju je mehanički karburator, jer kod ozonskog se na ovaj način pobrljave vakumi

mikiglogonj

Post by mikiglogonj »

HVALA
mercedes?

mikiglogonj

Post by mikiglogonj »

najnovija provera je pokazala da sa papucicom gasa do poda potrosnja ne prelazi 11 litara na 100 km.

i to sa 4 putnika.

ja sam prezadovoljan.

interesuje me da li je neko probao ovo i kakvi su njegovi utisci?

poz
mercedes?

mikiglogonj

Post by mikiglogonj »

proverio sam svecice, zato sto su ranije bas dosta garavile.

sada imaju pravu boju, tako da vise nema garavljenja.

i znam da garez vise ne potice od ulja, koje je navodno po malo trosila, vec je to bilo od prebogate smese plina i vazduha.

eksperiment nastavljam, ali cu videti da zastor za dovod vazduha ima vise polozaja, koji ce definisati bogatstvo smese i samim tim dozvoliti i brzine preko 120 kmh.
mercedes?

Djope
Automobil: Lada 21072

Re: lada riva +20 hp

Post by Djope »

Cime si to zacepio, i ja bih da probam! :twisted:

Shone89
Automobil: 2105

Re: lada riva +20 hp

Post by Shone89 »

Meni su stavili taj "pampur" u usis samo ne tako nisko jer nemam celu granu nego su ga ugurali blize filter. Utisak? KATASTROFA. Jurim dobar plin servis da kad sredim karb, svecice i nastelujem na benzin odvezem da mi nameste smesu za plin. Razlika je sto je ovde kod Mikija ovaj "pampur" fiksiran a kod mene nije pa ima obicaj da izleti/iskrivi se i onda auto radi ko traktor (vec sam naucio, stanem, dignem haubu i vratim). Tako da - pazljivo sa ovim eksperimentisanjem. Znam samo da mi auto posle ovog "sredjivanja" (a to su mi inace radili kad sam odvezao auto na servis plinske instalacije ono sto sleduje redovno) trosi vise, ide losije i muku muci sa benzinom.
Kada rucnu dignem nema da se brinem, Lada ce od srece krenuti iz trece!

[b]Da zakopca jelece ne treba joj nano zna da momci vole kad je otkopcano[/b]

Post Reply