štelovanje ventila s ploèicama

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

samara1500

Post by samara1500 »

Pa tako bi trebalo da bude, e sad - ako ne se ne može nabaviti potrbna pločica mislim da nije strašno +- 0.05 od toga (ne verujem ni da servisi to ganjaju baš u decimalu)
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."

zlatkodesign
Automobil: LADA Samara 1.3

Post by zlatkodesign »

Ljudi u pravu je DJAPE1977 idite u servis i nek vam ljudi lepo nasteluju ventile, meni nije jasno kako to sve mislite da uradite sami, pa sto ste kupovali kola ovo je vec 10 godina 21.VEK, ako hocete sve sami i nemate u nikog poverenja uzmite i sami konstruisite auto, iskopajte rudu, napravite kalupe za limariju, izmislite tocak... Mene uzasavaju ovakve teme gde svi sve znaju, novajlije na forumu ili slucajni prolaznici mogu izvuci pogresan zakljucak da lade mogu da se (NE)odrzavaju ko kako hoce i moze svako da steluje ventile, kocnice... Ja mislim da je Lada Klub Srbija klub postovaoca Lada automobila, a ne klub onih koji lade tretiraju kao zaprezna kola, idite bre ljudi u servis i pokazite malo vise postovanja prema svom automobilu i prema sebi :!: .
Sledeci auto Priora coupe.

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Predhodni vlasnik lade koju ja sada sredjujem, je nosio glavu u servis da mu urade kompletnu, pa kada sam sada premerio zazore, oni su 0.20 do 0.25 na svim ventilima....
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

samara1500

Post by samara1500 »

Da, kao što rekoh, tako uglavnom svi šteluju (na istu meru) ne samo Ladine nego sve slične glave. Nego, kad si ovo pomenuo, razmišljam se da stavim na usisnima recimo 0.25-0.30 jer se više greju kada se vozi na plin, pa da vidimo kako će se to pokazati... Mada, prvo da ja otvorim glavu i vidim kakvo je stanje pa ću odlučivati, sad mi je olakšavajuća okolnost što imam drugu Samaru pa može opušteno da se radi na staroj...
8)
@zlatko
Ko je ikad rekao da treba svako sebi sve da sređuje? Ove teme su tu valjda radi informisanja, koje može biti korisno i onima koji rade sami i onima kojima rade drugi... Ni ja sve ne radim sam, niti nagovaram ljude da sami šteluju ventile, kako ko hoće neka radi. A što se tiče održavanja, na sređivanje stare Samare sam potrošio skoro 200€ i još uvek je ne vozim, odajem poštovanje :D ne akajući je po soli jer još nije skroz završena zaštita...
:!:
A o majstorima bolje da ne otvaramo priču, ukratko ću samo podsetiti da su oni izumiruća vrsta i tu se ništa ne može promeniti (ovo govorim teška srca jer i sam jedem taj hleb). Prva posledica toga je podizanje cena usluga (štelovanje ventila sada imislim da nije ispod 2-2500din) a druga - nezaiteresovanost za informacije i aljkavost u radu, ma bole ih bre više ona stvar da li će iko da bude zadovoljan, mušterija ima dovoljno, a problem je u drugim stvarima. Jedna od njih je (sve češće) katastrofalan kvalitet rezervnih delova...
:roll:

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Pa bash nije tacno to shto kayesh da svi shteluju na istu meru meni je majstor shtelovao ventile prema postojecim istroshenim plocicama naravno to je povuklo za sobom i obradu ventila ....... da ne duzim sve u svemu (nije zacin c :D ) auto predeeee !!
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

samara1500

Post by samara1500 »

Samar-Guja wrote:Pa bash nije tacno to shto kayesh da svi shteluju na istu meru meni je majstor shtelovao ventile prema postojecim istroshenim plocicama
Prvo, rekoh "uglavnom svi", a drugo - prema postojećim pločicama taj majstor je samo odlučivao koje nove da ubacuje, a posle je sigurno proveravao zazor jer ne mogu se nikako samo prema starm pločicama štelovati ventili čak i ako su sedišta nova jer sigurno nisu identična kao tad kad je poslednji put podešeno...
:roll:
Auto prede i kad je naštelovano na 0.20 i na 0.30, za miran rad dovoljno je da su na svim ventilima ista podešavanja. Ono što se gubi izborom neadekvatnog zazora je snaga, mada se tu radi o malim razlikama...

Post Reply