Koje gume koristite zimi?
Moderators: BokeYGTi, dejo, Miljan
- Nikola_bgd
E to sam i ja do skoro mislio,dok na caletovoj Ladi nisu pocele da tresu,cak i posle balansiranja,jednostavno vozi se SVUDA,njiva,gore u SU losi putevi,i tresu,prednje presle 15000,zadnje oko 20000,a sara ko nova,znaci domaca guma vise nikad!
Razmislicu jos malo,ali mislim da ce pasti Continental.
Michelin citam da je malo meksa,pa joj dodju glave ovi nasi putevi,a i kazu da je jako losa po kisi...
Jedino jos o Dunlop-u ne znam nista.
Razmislicu jos malo,ali mislim da ce pasti Continental.
Michelin citam da je malo meksa,pa joj dodju glave ovi nasi putevi,a i kazu da je jako losa po kisi...
Jedino jos o Dunlop-u ne znam nista.
- BokeYGTi
- Automobil: Lada 112 1.6 16v
ako se ne varam, ja sam do prosle godine imao na Lajki Michelin Energy, 165/65 13. extra je sluzila, dobra je guma skroz. istina je da je malo meksa, a sto se kise tice, nisam primetio da lose gazi i po takvom kolovozu.
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.
Pa sta znam za Tojo videcu,mislim da ih ima u Ap sportu,a to je kod mene u komsiluku.
Sad sam bio na par mesta i prosto je neverovatno da te bolje gume se retko nalaze u ovako malim dimenzijama,kazu potraznja slaba,pa ih i nemaju.
Cak mi na jednom mestu pokazuju katalog za Dunlop i kazu da ta guma ne postoji u toj dimenziji,a u pretrazivacu pise da postoji
Takodje i za Goodyear
Sta ima veze sto se Continental pravi u Rumuniji,ako guma valja?
Nisam pametan,mozda ta Michelinka i nije tako los izbor,bar ih ima svuda
Sad sam bio na par mesta i prosto je neverovatno da te bolje gume se retko nalaze u ovako malim dimenzijama,kazu potraznja slaba,pa ih i nemaju.
Cak mi na jednom mestu pokazuju katalog za Dunlop i kazu da ta guma ne postoji u toj dimenziji,a u pretrazivacu pise da postoji
Sta ima veze sto se Continental pravi u Rumuniji,ako guma valja?
Nisam pametan,mozda ta Michelinka i nije tako los izbor,bar ih ima svuda
Sto posto ćale...Miljan wrote:Barum je teska nula od gume, cak je i Trayal bolji od njih.
Pero, sa Continentalom mislim da nećeš pogrešiti nikako. Ili poslušaj Peđin savet, Toyo i Yokohama mi nisu ni pali na pamet, a odlične su gume.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]
prvo izaberi sta hoces - dobro prijanjanje ili veliku predjenu kilometrazu. ne ide i jedno i drugo nikako zajedno.
tvrde gume se sporo trose, neudobne su i bucne ali traju dugo. po meni bacanje para. i tako ces pre ili kasnije opaliti u neku rupetinu i moraces da ih bacas ili menjas. takodje smanjena stabilnost i produzeni zaustavni put moze da ti dodje glave.
mekane gume su... pa sve obrnuto od tvrdih.
takodje, ima guma sa celicnim i najlonskim "platnom" unutar gume. gume sa celicnim ce da se deformisu, iskrive ili izbace "jaje" pri udarcu u dovoljno ostru ivicu rupe, za razliku od onih sa najlonom koje ce da popiju drasticno jaci udarac pre nego sto se deformisu. nikad necu zaboraviti michelin mxv3 koje sam imao na autu pre 10tak godina. jurcao sam i najasio bocno na ostar ivicnjak i uspeo da otkinem parce 3*3cm 2-3mm debljine sa bocnog zida gume. videla su se najlonska vlakna unutra ali guma se nije deformisala i vozio sam je jos 5-6.000km
evo ti onako na brzaka iz mog iskustva:
semperit - tvrde
fulda - mekane
michelin - mekane
toyo - mekane
yokohama - mekane
goodyear - uglavnom mekane
dunlop - tvrde
continental - tvrde
i usput, zasto ne stavis 175/70/13? santimetar vise po tocku znaci po pitanju stabilnosti a i malo visi profil ce bolje da upija neravnine
tvrde gume se sporo trose, neudobne su i bucne ali traju dugo. po meni bacanje para. i tako ces pre ili kasnije opaliti u neku rupetinu i moraces da ih bacas ili menjas. takodje smanjena stabilnost i produzeni zaustavni put moze da ti dodje glave.
mekane gume su... pa sve obrnuto od tvrdih.
takodje, ima guma sa celicnim i najlonskim "platnom" unutar gume. gume sa celicnim ce da se deformisu, iskrive ili izbace "jaje" pri udarcu u dovoljno ostru ivicu rupe, za razliku od onih sa najlonom koje ce da popiju drasticno jaci udarac pre nego sto se deformisu. nikad necu zaboraviti michelin mxv3 koje sam imao na autu pre 10tak godina. jurcao sam i najasio bocno na ostar ivicnjak i uspeo da otkinem parce 3*3cm 2-3mm debljine sa bocnog zida gume. videla su se najlonska vlakna unutra ali guma se nije deformisala i vozio sam je jos 5-6.000km
evo ti onako na brzaka iz mog iskustva:
semperit - tvrde
fulda - mekane
michelin - mekane
toyo - mekane
yokohama - mekane
goodyear - uglavnom mekane
dunlop - tvrde
continental - tvrde
i usput, zasto ne stavis 175/70/13? santimetar vise po tocku znaci po pitanju stabilnosti a i malo visi profil ce bolje da upija neravnine
j***** auto bez kardana
- zlatkodesign
- Automobil: LADA Samara 1.3
DJAPE potpunosi u pravu i lepo si objasnio koji se kompromisi moraju praviti kada je u pitanju izbor guma. Ja zimi a i leti koristim Tigar Sigura 175/70 R13 na sva cetiri tocka, leti nisu previse meke, mada imam povecan otpor na volanu kada motam pri malim brzinama ili u mestu, a zimi nisu previse tvrde, cak sta vise po meni moja samara ide odlicno po snegu sa ovim gumama, a kad je kisa u pitanju Sigura je zakon, skoro kao da vozis po suvom, sa 80km/h nisam imao utisak da napolju lije kisa i pored toga sto sam vozio po glatkom autoputu. Ja licno mislim da kada guma zgazi 20000km treba je menjati. To sam naucio od mog komsije Rake koji sa svojim Pezo partnerom prelazi oko 45000 godisnje, on stalno menja gume, po njemu a verovatno je u pravu bolja je nova Sigura nego Yokohama sa 30000 iza sebe, inace stalno covek ide na Vlasinsko jezero i zimi po snegu gde putari i ne zalaze, kako on kaze jedne zime se je samo on vozio po odmaralistu sa sigurama dok su svi ostali morali da stavljaju lance.
Sledeci auto Priora coupe.
Djape, sve gume imaju i čelično i najlonsko (tj. tekstilno) gumirano platno, pritom najlonsko platno obavija ceo balon gume, a čelično platno se postavlja ispod gazećeg sloja ( pojačava gazeći sloj i daje oblik gumi). Na tvrdoću gume utiče pored smese koja se koristi i debljina najlona i gustina niti u platnu. Tako da ako gumu sa retkim najlonom opališ o ivičnjak lako možeš napraviti balon, ili da je iscepaš.
Danas svi proizvođači guma u svetu, u cilju smanjenja cene koštanja i povećanja zarada zakidaju na gumi. Ako se tako nastavi, uskoro ćemo da vozimo na kurtonima, jer, na primer, ovi nas iz Michelina stalno pritiskaju da pravimo uštedena konstrukciji gume, jer im dupe zinulo za pare, mamu im &%$!!
Danas svi proizvođači guma u svetu, u cilju smanjenja cene koštanja i povećanja zarada zakidaju na gumi. Ako se tako nastavi, uskoro ćemo da vozimo na kurtonima, jer, na primer, ovi nas iz Michelina stalno pritiskaju da pravimo uštedena konstrukciji gume, jer im dupe zinulo za pare, mamu im &%$!!
da ga j**** vidjao sam sa strane celicne zice na pocepanim gumama a kod michelin-a ne.kosta978 wrote:Djape, sve gume imaju i čelično i najlonsko (tj. tekstilno) gumirano platno, pritom najlonsko platno obavija ceo balon gume, a čelično platno se postavlja ispod gazećeg sloja ( pojačava gazeći sloj i daje oblik gumi). Na tvrdoću gume utiče pored smese koja se koristi i debljina najlona i gustina niti u platnu. Tako da ako gumu sa retkim najlonom opališ o ivičnjak lako možeš napraviti balon, ili da je iscepaš.
j***** auto bez kardana