paljenje - struja

Moderators: dejo, dejca, Miljan

Post Reply
Spartanac86

paljenje - struja

Post by Spartanac86 »

Kada dam kontakt indikatori na instrument tabli rade normalno, i indikator akumulatora je na zelenom, kada pokusam da upalim svi indikatori odu skroz na nulu i cuje se neko periodicno zujanje iza instrument table.
Oduzmem kontakt i kad dam ponovo kontakt i dalje ne radi nista kao da nema struje uopste, tek nakon sto otkacim (+) klemu sa akumulatora i vratim je na mesto i dam kontakt indikatori ponovo prorade, ali kad pokusam da upalim opet se desi isto - sve ode na nulu i cuje se periodicno zujanje (kliktanje).

Sta je u pitanju? Svi osiguraci na tabli deluju ok.

Lada 2107 je vozilo.

dejo

Post by dejo »

slaba masa?!?!
slab akumulator

Spartanac86

Post by Spartanac86 »

sad probao i radi normalno!!

KAda probam da skinem (+) klemu u toku rada motora (da bih proverio da li radi alternator, inace kad merim dobijam 12,7V na krajevima akumulatora), motor nastavi da radi normalno, medjutim ne rade migavci i sva 4. Ukoliko pokusam da upalim svetla, a ne vratim prethodno klemu na akumulator, ugasi se i motor i pocne da se ponasa kao gore navedeno.

I sad koji je zakljucak, posto radi motor i sa skinutom klemom, znaci da radi alternator i puni bobinu? A svetla nece jer su drugacije vezana? Ali zasto onda stane motor kad pokusam upaliti svetla?

dejo

Post by dejo »

Pa nije ti bas dobro skidat klemu sa akumulatora za vrijeme rada motora. Altenator to bas i ne "voli"
Kad vec imas unimer onda lako provjeris dal puni altenator.
Napon punjenja je oko 14.5 V
Last edited by dejo on Sun Mar 21, 2010 8:06 pm, edited 2 times in total.

Spartanac86

Post by Spartanac86 »

Meni je 12,8V. Ali ne znam da li je to regler slab pa pada napon, ali ipak puni koliko toliko (jer npr. ako akumulator padne na 11V, to je 1.8V i bice struja punjenja), ili ne puni uopste...

atropin
Automobil: VAZ 2103

Post by atropin »

zavisi kada mjeris. kada upalis motor moze biti nizi napon. medjutim kako vrijeme prolazi napon raste, pogotovo ukoliko dodas gas. kada auto nije upaljen akumulator se prazni "sam od sebe", pa nakon paljenja potrebno je odredjeno vrijeme da skoci napon jer akumulator dosta vuce da bi se napunio. pusti malo da radi, dodaj gas i napon bi treba biti do 14,5V, ali svakako ne 12,8V.
kako vergla? ako anlaser fino vergla vjerovatno nije akumulator (vjerovatno, ne 100%). ako dobijas niske napone a vjerujes da je akumulator OK, onda je problem na relaciji alternator - regler.
to sa skidanjem kleme dok radi motor izbjegavaj - rivin alternator je prilicno otporan, ali zlu ne trebalo.

mikiglogonj

Post by mikiglogonj »

napuni akumulator punjacem i upali auto.

koliko je star akumulator?

najverovatnije je akumulator u pitanju, a mozda je prazan zbpg alternatora koji ne puni.
mercedes?
ja imam istu takvu ladu, samo plavu

Shone89
Automobil: 2105

Post by Shone89 »

Slican problem sam imao pre 2-3 nedelje posto moju Ladu nisam vozio cele zime. Zamenjen akumulator - sad pali ko luda. Inace slicni simptomi su bili, dam kontakt sve normalno, kako pokusam da zaverglam sve se pogasi i nema ni onog prepoznatljivog caktanja kao kad zalepi anlaser vec kao neko zujanje.

Mada - ja sam uspeo samo jednom da je upalim i to je bilo to, posle 24h punjenja na punjacu. Ali probaj da nadjes nekoga sa kablovima i kad ti se desi zujanje, ne diraj nista samo povezi kablove - ako nakon toga upali normalno - menjaj akumulator.
Kada rucnu dignem nema da se brinem, Lada ce od srece krenuti iz trece!

[b]Da zakopca jelece ne treba joj nano zna da momci vole kad je otkopcano[/b]

darkmensale
Automobil: Lada 2107

Post by darkmensale »

Ali zasto onda stane motor kad pokusam upaliti svetla?
Pa normalno je da se ugase svetla jersvetla povuku struju i motor se ugasi... probaj ovako... skini kleme i sedu u auto pa daj gas na nekih 3000-4000rpm i onda upali svetla... videces da motor nece da se ugasi :)
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]

Lada 2107 1.5
Automobil: Lada 2107

Re: paljenje - struja

Post by Lada 2107 1.5 »

Ja imam problem neki sa strujom na moju lajku.Krade mi struju, ako ne zapalim lajku 4-5 dana nece da upali pa moram da punim akomulator.Akomulator je kupen prije jedno mesec-dana )novi akomulator TOPLA 55AH) dali mi mozete pomoci i da mi kazete sa cime je problem ?????

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Promenio sam svecice, stavio sam brisk ali slabe detonacije se opet pocele javljati. Kablovi za svecice su mi bili isprepletani, sada sam ih rastavio plasticnim rasponkama i sad se vise ne dodiruju. Dali je moguce da su oni probili pa da neki od kablova pusti varnicu na drugi kabal i da zapali smesu na otvorenom cilindru i da se tad desi detonacija. Ili je neki razlog drugi. Platine su mi stare mozda i one prave problem.
Da napomenem detonacija se javlja samo pri paljenju, kasnije nema.

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Evo nekoliko dana kako vozim ladu detonacija vise nema. Malo sam pomerio razvodnik udesno jer tu najbolje radi i kablove sam razmrsio, sta je od ova dva bio uzrok neznam ali bitno da lada ide ko mecava.

Post Reply