Radna temperatura

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

sneg,led,minus,to su njeni optimalni uslovi...cim otopli buni se ;)
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

milanovic986
Automobil: Lada 112 1.5 Li '04

Post by milanovic986 »

Primetio sam da kazaljka sto pokazuje temperaturu skace kadse upali svetlo. Ne mnogo ali nije ni malo. Kako to srediti?

altinjanin

Post by altinjanin »

kako mislis ''skace''? je l' vozis pa onda dize temperaturu ili u mestu na leru?

milanovic986

Post by milanovic986 »

Kad upalim svetlo, kazaljka se podigne navise u odnosu kako je bila pre nego sto sam upalio svetlo. Nebino da li je na leru ili u vozni.

altinjanin

Post by altinjanin »

A koliko predje iznad? je l' pali ventilator? prvi put to cujem zaista,ali mislim da je to do struje..

milanovic986

Post by milanovic986 »

Ventilator pali na 107, kao sto je deklarisano. Auto mi je sad kod majstora pa cu da mu kazem da pogleda i to. Kazaljka se podigne za dva-tri milimetra navise. To je na skali dosta, ako se gleda u stepenima.

altinjanin

Post by altinjanin »

ok,prati da li pali,i da li dize jos preko toga,meni pali ventilator znaci kako stoji crtica za 90 stepeni,pa predje kazaljka jedno 2 mm. drzi ga da radi na leru,i cekaj da vidis kad ce da pali i pusti ga neka 5-6 puta pali,prosto ga prati sta se desava i kako se ponasa,proveri antifriz,dodaj destilivanu vodu ako treba, mislim da ako pali normalno,da nije problem u davacu ili senzoru,nego nesto do struje.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Garant je do struje, negde malo probija kada upališ svetla i to je dovoljno da pomeri kazaljku. Kako srediti eh malo čistiti kontakte malo srediti masu, videćeš je dva žice su vezane za karoseriju tamo kad se otovri kutija sa osiguračima pa gore levo. Odvrneš šraf, očistiš, malo ošmirglaš kleme i vratiš. Ako ne pomogne onda moraš malo da otvoriš tablu i proveriš žice i kontakte

aleksa

Re: radna temperatura

Post by aleksa »

Da vas cujem! :)

Sad za vikend kad su spoljne temperature bile oko nule,bas sam se dosta vozio otvorenim putem i uz lagano grejanje u kabini,non stop mi je radna temperatura bila oko 75-80 stepeni,znaci nikako nije dolazila do 90 stepeni,dok je pre (ako se dobro secam) bila na milimetar,dva od 90 stepeni!? :sad:

Dok u isto vreme (samo nocu :cool ) auto mi bas dosta radio u leru,i normalno dostigne 90 stepeni,na neke momente i predje tu temperaturu,lepo se upali ventilator... znaci sve kako treba, ili nije!? :sad:

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Probaj još koji put kad bude blizu nule, ako opet bude isto najverovatnije termostat ne zatvara dovoljno.

altinjanin

Post by altinjanin »

da te covek pita,sta ti toliko radis nocu? 8) 8) 8) ,normalno je da ti pali ventilator kada dugo stojis na leru,ja se ne secam da mi je skoro palio ventilator,posto duva ttoplo,prati ga malo,meni sto ji jedno 2 mm ispod 90 non-stop. I sam znas da mnogo teze dostogne temperaturu 90,pa i preko/tada pali ventilator/ kada je grejanje ukljuceno.

dragan112
Automobil: Lada 112 8v

Post by dragan112 »

Moguće je da termostat rano otvara pa toplu vodu (antifriz) pušta u hladnjak pa se Lada teže greje. To ćeš lako proveriti .Upali motor i drži ruku na onom debelom crevu(gornje a ne donje crevo-to je povrat vode u motor) koje ide prema hladnjaku i kada osetiš da crevo postaje vruće pogledaj koliko ti pokazuje skazaljka na satu. Po katalogu za 112 8V L I termostat treba da počne da se otvara na 84C a skroz otvoren na 92C. Ako ti je ranije počinje da bude vruće crevo menjaj termostat. A to ti je otprilike 2-3 mm ispod crtice za 90C na satu. :angel

aleksa

Post by aleksa »

Fala na savetima! ;)

Ovih dana ce Lajka biti temeljno kontrolisana,ispitivana,proucavana... :)
altinjanin wrote:da te covek pita,sta ti toliko radis nocu? 8) 8) 8) ,
Pa momcim se! :cool

altinjanin

Post by altinjanin »

malo pojacaj grejanje i prati kada ce upaliti ventilator,kazem ja ne pamtim da mi je skoro upalio otkad su ovi zimski dani,jer furunce greje li greje.

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Sigurno termostat, mada je moguće da ti je samo jednom zaglavio, pa poslije bude radio normalno. U svakom slučaju, ako se to ponavlja. jednostavno provjeriš da li je do termostata. Kada je auto hladan, upališ ga i ostaviš da radi u leru. Onda jednostavno rukom kontroliraš ona crijeva što idu iz termostata. Crijevo koje ide prema hladnjaku mora ostati hladno, dok se sva ostala griju (u početku). Ako se to crijevo grije usporedo sa svim ostalim, znači da termostat nije zatvorio.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

Post Reply