Koje svećice?
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
- josif visarionovic
- Site Admin

- KamAZ driver
Да, поготово кад наиђеш на румунске Бош или бантустанске Шампионке.josif visarionovic wrote:Sto se tice BOSCH-a ne bih se slozio da nisu kvalitetne, nego na nasem trzistu retko ima originala.
CHAMPION za ladu 2101-2107 N9YC se pokazao jednako dobro kao i NGK, samo je tesko naci original.
KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!
- KamAZ driver
Juče sam menjao svećice jer su stare odslužile svoje prešao sam sa njima 35000 km za 4 godine inače i nove i stare su BOSCH WR 7 DC +1 Yttrium kupljene u Autostart-u u Novom Sadu na Telep-u.Takođe sam skinuo razvodnu kapu i ruku i očistio kontakte.Zazor na svećicama je 0,7mm,u upustvu za upotrebu koje sam dobio uz samaru piše da zazor treba da bude 0,7-0,8mm.
- josif visarionovic
- Site Admin

Dobar izbor. Ja sam dansa na 2105 stavio iste te svecice. Rekoh da probam, da vidim kako ce se pokazati. Pored svecica sam zamenio platine, kapu, ruku i kablove. Sve je bilo ispravno, ali sad sam miran(tj. nece me tata cimati skoro, ako mu se nesto pokvari,a i ne moram da mislim kada ce nesto da crkne).
- josif visarionovic
- Site Admin

- Miljan
- Automobil: Skala 55, Koral 65
Uzmes kvalitetne delove jer sigurno ima vise proizvodjaca, komutator i bobina mogu bilo koji, Bosch, Iskra, Magneti Marelli, Beru... jedino razvodnik ide originalan, ali u njemu je samo namotaj, to prakticno nikad ne crkava ili veoma retko.
Itekako se oseti razlika i na standardnom motoru, bolje vuce, manje trosi, mirnije radi na leru i postize veci broj obrtaja. Takodje je velika prednost sto nema nikakvog odrzavanja i stelovanja kao kod platina.
Itekako se oseti razlika i na standardnom motoru, bolje vuce, manje trosi, mirnije radi na leru i postize veci broj obrtaja. Takodje je velika prednost sto nema nikakvog odrzavanja i stelovanja kao kod platina.
- josif visarionovic
- Site Admin

Miljan je 100% u pravu.
Problem je sto kod lade postoje dve duzine osovine razvodnika. Kraci za 1200 i 1300ccm i duzi za 1500, 1600 i 1700ccm.
Za duzi moze da se uzme od Nive, ali kraci nema da se kupi za elektronsko paljenje.
Problem kod ladinih razvodnika sa vakumom su lezaj i ceo onaj mehanizam.
Ovi stari, sto marko pominje, se vrte u caurama i ako se redovno podmazuju, ne mogu da se pokvare. Od tih starih postoje dve vrste: sa vijkom za fino podesavanje ugla pretpaljenja i bez njega.
Ja imam taj bez icega, bukvalno. Kada se skine razvodna kapa, postoji samo mesto gde se uvrnu platine i ruka i nista vise.
Jednostavno, nema sta da se pokvari.
Najveci problem je u nekvalitetnim platinskim dugmadima na nasem trzistu.
Problem je sto kod lade postoje dve duzine osovine razvodnika. Kraci za 1200 i 1300ccm i duzi za 1500, 1600 i 1700ccm.
Za duzi moze da se uzme od Nive, ali kraci nema da se kupi za elektronsko paljenje.
Problem kod ladinih razvodnika sa vakumom su lezaj i ceo onaj mehanizam.
Ovi stari, sto marko pominje, se vrte u caurama i ako se redovno podmazuju, ne mogu da se pokvare. Od tih starih postoje dve vrste: sa vijkom za fino podesavanje ugla pretpaljenja i bez njega.
Ja imam taj bez icega, bukvalno. Kada se skine razvodna kapa, postoji samo mesto gde se uvrnu platine i ruka i nista vise.
Najveci problem je u nekvalitetnim platinskim dugmadima na nasem trzistu.
- Miljan
Nema sta da kombinujes, ne ide to uvek sve od istog proizvodjaca, bobina i komutator su uglavnom univerzalni i pravi ih puno proizvodjaca, jedino razvodnik zavisi od motora do motora , ali i njega uglavnom prave vise proizvodjaca. A u razvodniku za elektronsko paljenje postoji samo namotaj generatora signala (stator) u kome se indukuje mala struja i prakticno nikad ne crkava.
Problem moze da stvara komutator, jer se on greje posto je ustvari pojacivac i potrebno mu je dobro hladjenje, a kod nekvalitetnih je to lose i zato crkavaju. Stavljanjem kvalitetnog komutatora, svi problemi nestaju.
Bobina se takodje, veoma retko kvari (veca je mogucnost kvara bobine sa platinskim paljenjem).
Na 2106 ima i centrifugalni i vakuumski korektor.
Problem moze da stvara komutator, jer se on greje posto je ustvari pojacivac i potrebno mu je dobro hladjenje, a kod nekvalitetnih je to lose i zato crkavaju. Stavljanjem kvalitetnog komutatora, svi problemi nestaju.
Bobina se takodje, veoma retko kvari (veca je mogucnost kvara bobine sa platinskim paljenjem).
Kako nema nista ? Mora bar da ima centrifugalni korektor predpaljenja koji u zavisnosti od broja obrtaja pomera paljenje na ranije.josif visarionovic wrote:Ja imam taj bez icega, bukvalno. Kada se skine razvodna kapa, postoji samo mesto gde se uvrnu platine i ruka i nista vise.
Na 2106 ima i centrifugalni i vakuumski korektor.
- Miljan
Ne kasnije, nego ranije. Sa kasnijim paljenjem imas manju snagu i losije prima gas, a sa ranijim vecu snagu i bolje prima gas, samo sto prerano paljenje izaziva detonacije, tzv. "kliktanje ventila" zbog loseg goriva.
Centrifugalni regulator predpaljenja u zavisnosti od broja obrtaja pomera paljenje na RANIJE i to 16-20 stepeni na 3000 o/min i 29-33 stepena na 5500 o/min za motor 2103 (1500), a vakuumski korektor pri vecem opterecenju (npr. mala brzina u visokom stepenu prenosa) pomera paljenje na KASNIJE i to 10-14 stepeni da bi se izbegle detonacije.
Centrifugalni regulator predpaljenja u zavisnosti od broja obrtaja pomera paljenje na RANIJE i to 16-20 stepeni na 3000 o/min i 29-33 stepena na 5500 o/min za motor 2103 (1500), a vakuumski korektor pri vecem opterecenju (npr. mala brzina u visokom stepenu prenosa) pomera paljenje na KASNIJE i to 10-14 stepeni da bi se izbegle detonacije.
- josif visarionovic
- Site Admin

- josif visarionovic
- Site Admin