Koje svećice?

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

niko ne spominje Champion, jel imao neko iskustva sa njima.....

Inace kod mene je NGK V-Line (dal' su original nemam pojma) ali mnogo bolje su od Bosch-ovih koje sam imao pre..
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Sto se tice BOSCH-a ne bih se slozio da nisu kvalitetne, nego na nasem trzistu retko ima originala.

CHAMPION za ladu 2101-2107 N9YC se pokazao jednako dobro kao i NGK, samo je tesko naci original.

KamAZ driver

Post by KamAZ driver »

josif visarionovic wrote:Sto se tice BOSCH-a ne bih se slozio da nisu kvalitetne, nego na nasem trzistu retko ima originala.

CHAMPION za ladu 2101-2107 N9YC se pokazao jednako dobro kao i NGK, samo je tesko naci original.
Да, поготово кад наиђеш на румунске Бош или бантустанске Шампионке.
:D :D :D :D
KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Bosch mi je kolega doneo iz nemacke i predpostavljam da ne me nebi zeznuo, pogotovo sto nije hteo ni da mi ih naplati...?

Jel' postoji nesto sto nema kopiju nego samo original (ponadao sam se da je to champion ali..*ebiga)
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

KamAZ driver

Post by KamAZ driver »

Чек' бре... Па зар један од модера на форуму, Радек, није из Чешке? Дај да консултујемо њега о Бриск свећицама.
KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!

sasar

Post by sasar »

Juče sam menjao svećice jer su stare odslužile svoje prešao sam sa njima 35000 km za 4 godine inače i nove i stare su BOSCH WR 7 DC +1 Yttrium kupljene u Autostart-u u Novom Sadu na Telep-u.Takođe sam skinuo razvodnu kapu i ruku i očistio kontakte.Zazor na svećicama je 0,7mm,u upustvu za upotrebu koje sam dobio uz samaru piše da zazor treba da bude 0,7-0,8mm.

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Dobar izbor. Ja sam dansa na 2105 stavio iste te svecice. Rekoh da probam, da vidim kako ce se pokazati. Pored svecica sam zamenio platine, kapu, ruku i kablove. Sve je bilo ispravno, ali sad sam miran(tj. nece me tata cimati skoro, ako mu se nesto pokvari,a i ne moram da mislim kada ce nesto da crkne).

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Sto se zezas sa platinama, stavi elektronsko paljenje i nema da brines.
Nastelujes razvodnik i ZABORAVIS na njega.

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Miljane upravu si. Jedino me muce finansije. Nikada nemam dovoljno para da ulozim u tako nesto. Ipak, ja registrujem tri auta, sipam gorivo, popravljam,....

Miljan

Post by Miljan »

Uzmes kvalitetne delove jer sigurno ima vise proizvodjaca, komutator i bobina mogu bilo koji, Bosch, Iskra, Magneti Marelli, Beru... jedino razvodnik ide originalan, ali u njemu je samo namotaj, to prakticno nikad ne crkava ili veoma retko.

Itekako se oseti razlika i na standardnom motoru, bolje vuce, manje trosi, mirnije radi na leru i postize veci broj obrtaja. Takodje je velika prednost sto nema nikakvog odrzavanja i stelovanja kao kod platina.

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Miljan je 100% u pravu.
Problem je sto kod lade postoje dve duzine osovine razvodnika. Kraci za 1200 i 1300ccm i duzi za 1500, 1600 i 1700ccm.

Za duzi moze da se uzme od Nive, ali kraci nema da se kupi za elektronsko paljenje.

Problem kod ladinih razvodnika sa vakumom su lezaj i ceo onaj mehanizam.

Ovi stari, sto marko pominje, se vrte u caurama i ako se redovno podmazuju, ne mogu da se pokvare. Od tih starih postoje dve vrste: sa vijkom za fino podesavanje ugla pretpaljenja i bez njega.

Ja imam taj bez icega, bukvalno. Kada se skine razvodna kapa, postoji samo mesto gde se uvrnu platine i ruka i nista vise.
Jednostavno, nema sta da se pokvari.

Najveci problem je u nekvalitetnim platinskim dugmadima na nasem trzistu.

Miljan

Post by Miljan »

Nema sta da kombinujes, ne ide to uvek sve od istog proizvodjaca, bobina i komutator su uglavnom univerzalni i pravi ih puno proizvodjaca, jedino razvodnik zavisi od motora do motora , ali i njega uglavnom prave vise proizvodjaca. A u razvodniku za elektronsko paljenje postoji samo namotaj generatora signala (stator) u kome se indukuje mala struja i prakticno nikad ne crkava.
Problem moze da stvara komutator, jer se on greje posto je ustvari pojacivac i potrebno mu je dobro hladjenje, a kod nekvalitetnih je to lose i zato crkavaju. Stavljanjem kvalitetnog komutatora, svi problemi nestaju.
Bobina se takodje, veoma retko kvari (veca je mogucnost kvara bobine sa platinskim paljenjem).
josif visarionovic wrote:Ja imam taj bez icega, bukvalno. Kada se skine razvodna kapa, postoji samo mesto gde se uvrnu platine i ruka i nista vise.
Jednostavno, nema sta da se pokvari.
Kako nema nista ? Mora bar da ima centrifugalni korektor predpaljenja koji u zavisnosti od broja obrtaja pomera paljenje na ranije.
Na 2106 ima i centrifugalni i vakuumski korektor.

Miljan

Post by Miljan »

Ne kasnije, nego ranije. Sa kasnijim paljenjem imas manju snagu i losije prima gas, a sa ranijim vecu snagu i bolje prima gas, samo sto prerano paljenje izaziva detonacije, tzv. "kliktanje ventila" zbog loseg goriva.

Centrifugalni regulator predpaljenja u zavisnosti od broja obrtaja pomera paljenje na RANIJE i to 16-20 stepeni na 3000 o/min i 29-33 stepena na 5500 o/min za motor 2103 (1500), a vakuumski korektor pri vecem opterecenju (npr. mala brzina u visokom stepenu prenosa) pomera paljenje na KASNIJE i to 10-14 stepeni da bi se izbegle detonacije.

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Kasnije paljenje=manja snaga, losije ubrzanje,...
Ranije paljenje=nemiran rad, detonacije,.....,cimanje pri oduzimanju gasa,...

To su neki simptomi, kako najlakse odrediti da li je prerano ili prekasno.

Miljan zna sta prica, bar sto se Lade tice. :D

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

:?:

Post Reply