Mislim da si odavno kupovao, ali svaka informacija dobro dodje.altinjanin wrote:evo broja auto lada 011/2 106 196 u Zemunu.9 900 dinara tabla?ma to nije nesto u redu,zvrcni pa pitaj. ja se secam da sam uzimao za staru lajku bas ta tabla sa novim ubodnim osiguracima,bilo je oko 4000 dinara,pa neka je za samaru 5000,aj videcu i ja pa ti javim
Popravka osiguraèke table - in pictures
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
- zlatko83vr
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
meni su NS trazili preko 9000din pre 2-3 meseca
kad se nisam slogirao
onda sam se napatio kao nikad ali je vredelo truda
skinuo tablu otvorio, produvao, video da cu tesko tu sta provaliti sa unutrasnje strane ploce, vratio sve na svoje mesto i DUGA SVETLA ponovo rade
je li moguce da nekako izvalimo shemu ili sami napravimo novu osiguracku tablu
i to mi je padalo na pamet.
Zlatko sta je kod tebe problem kad vijas novu tablu ?
kad se nisam slogirao
onda sam se napatio kao nikad ali je vredelo truda
skinuo tablu otvorio, produvao, video da cu tesko tu sta provaliti sa unutrasnje strane ploce, vratio sve na svoje mesto i DUGA SVETLA ponovo rade
je li moguce da nekako izvalimo shemu ili sami napravimo novu osiguracku tablu
i to mi je padalo na pamet.
Zlatko sta je kod tebe problem kad vijas novu tablu ?
-
samara1500
Pošto na tim štampanim pločama nema nikakvih elektronskih elemenata, dovoljno je samo vizuelno ispratiti veze i (eventualno) preletovati hladne lemove i to je to. Ostali problemi su zbog loših spojeva na priključcima i kod releja i osigurača. Ako je tabla proradila posle vraćanja, znači da je problem bio samo u lošem kontaktu (najverovatnije kod osigurača). Stari tip osigurača treba zameniti posle nekog vremena, i kada su ispravni jer im vremenom propadaju krajevi kod jačih potrošača (npr. ventilator i farovi).dris wrote:onda sam se napatio kao nikad ali je vredelo truda
To bi bio ogroman posao, iako bi se te štampane ploče još i dale nekako izraditi veliki bi problem bio precizno pozicioniranje priključaka i najmanja greška bi mogla kasnije da napravi veliki problem i opet smo na početku. S obzirom na to koliko ima rashodovanih Samara na našem tržištu, mislim da je ipak najisplativije uzeti polovnu ali u osnovi dobru tablu i reparirati je po uputstvu u ovoj temi koje je sasvim dovoljno za one koji imaju nekog iskustva sa elektronikom. Ko nema čime, ili nema dovoljno iskustva u radu sa oštećenim štampanim pločama, može da potraži u svom kraju nekog RTV servisera koji u poslednje vreme i nemaju baš mnogo posla i verujem da bi se rado prihvatili ovakve popravke (po nekoj ok ceni).dris wrote:je li moguce da nekako izvalimo shemu ili sami napravimo novu osiguracku tablu![]()
Kako se meni čini, on i nije imao neki (ozbiljniji) problem sa istom, ali je i pored mojih saveta da je ne skida sa instalacije ipak odlučio da sve počupa i uradi "reviziju". Mislim, da me neko pogrešno ne razume, nisam ja protiv generalnog sređivanja auta niti kupovine novih delova, ali treba biti realan, ako se već radi revizija onda se radi npr. kao što to Peđa ili Pera rade (za šta treba i dosta vremena ali i znanja) a ako se radi popravka ne treba se zaneti i raskupusati sve živo samo zato što nam se čini da nije dobro. Ovo govorim zato što sam se i sam par puta tako "zaneo", e sad ko hoće poslušaće i naučiće iz tuđeg iskustva a ko neće radiće po svom i učiti se na sopstvenim greškama...dris wrote:Zlatko sta je kod tebe problem kad vijas novu tablu ?

"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."
- zlatko83vr
Kao prvo, i nisam imao nameru da otvaram tablu i sredjujem stampanu plocu, vec da skrojim novi dihtung koji ide ispod nje, jer mi tu voda ulazila. Kada sam skinuo pregledao sam tablu i odneo kod autoelektricara zbog sumnje u neispravnost. Autoelektricar mi je preporucio kupovinu nove table. Osteceno je jedno perce koje ide u buksnu u onaj dzek koji je iza table, tu je ulazila takodje voda po malo, a postoje jos neka ostecenja ploce, nosio sam kod dva majstora za svaki slucaj.
Slazem se da ne treba dirati nesto bez razloga, ali i da ne treba i zanemarivati auto po pitanju odrzavanja, zlatna sredina. Tako da svako moze da proceni koji posao moze sam obaviti, a koji kod majstora.
Od sutra resavam i taj problem.
Slazem se da ne treba dirati nesto bez razloga, ali i da ne treba i zanemarivati auto po pitanju odrzavanja, zlatna sredina. Tako da svako moze da proceni koji posao moze sam obaviti, a koji kod majstora.
Od sutra resavam i taj problem.
- zlatko83vr
Zvao sam u AUTO LADA U ZEMUNU, cena osiguracke table je 7,200din, sto je jeftinije od 9,900 koliko se prodaje u Vranju. E sad pitao me da li je stari ili novi tip table, ja mislim da je stari (ubodni osiguraci ili klasicni), valjda je ta razlika?altinjanin wrote:evo broja auto lada 011/2 106 196 u Zemunu.9 900 dinara tabla?ma to nije nesto u redu,zvrcni pa pitaj. ja se secam da sam uzimao za staru lajku bas ta tabla sa novim ubodnim osiguracima,bilo je oko 4000 dinara,pa neka je za samaru 5000,aj videcu i ja pa ti javim
Kakva je ovo prodavnica AUTO LADA, ZEMUN s obzirom da ima takvih radnji u kojima covek ni vodu da ne kupi? Od ovoga jeftnije valjda nema... Pozz
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
ako je stara tabla/a predpostavljam da jeste,to su oni valjkasti osiguraci,pa ga stavljas izmedju ona dva zleba,to je lose,gubi kontakt,u tome i jeste problem,to kad se razlabavi nema popravke,a ta nova tabla je sa tim ubodnim osiguracima,znaci imas kao 2 iglice oblozene plastikom i samo ga ubodes u tablu,mnogo je bolje i prakticnije. nema veze koji si imao tip,uzmes novi tip i ima 4 ili 5 dzekova koja se kace na tablu i cao. moja stara lajka je bila 85 godiste/matora ko biblija/ i stavio sam tu novu tablu,i nisam imao nikakvih problema. da ti dodam josd da ta prodavnica je sasvim ok,imaju uglavnom sve ,i lepo je snabdevena,tamo sam uvek uzimao delove kako za staru tako i za novu lajku. dosta je poskupela,nisan zaista znao da je toliko skocila cena 
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..
@samara1500
u pravu si, mislio sam mozda... nekada davno smo u skoli koristili orcad i protel programe za el. sheme i izradu vodova na stampanoj ploci, medjutim treba tu puno vremena, znanja i znati koliko koji potrosac vuce struju. sama izrada ploce kontam i nije skupa, cisto sumnjam da bi bila iznad 2000-3000 dinara, ali sto kazes treba to precizno upakovati.
u pravu si, mislio sam mozda... nekada davno smo u skoli koristili orcad i protel programe za el. sheme i izradu vodova na stampanoj ploci, medjutim treba tu puno vremena, znanja i znati koliko koji potrosac vuce struju. sama izrada ploce kontam i nije skupa, cisto sumnjam da bi bila iznad 2000-3000 dinara, ali sto kazes treba to precizno upakovati.
- zlatko83vr
Ako neko ima vremena i vestine, nova stampana ploca moze se napraviti tako sto uzmete staru plocu, odlemite sve pinove za konektore, ubacite je u skener, potom sliku obradite tako da putice podebljate a ostalo izbelite, to je posao u paintu od sat vremena ili ko zna photoshop. Nakon toga stampanje na pausu u razmeri 1:1 i metodom fotopostupka uradite plocicu i vratite konektore. Licno mislim da je izvodljivo jer sam slicno vec radio, ima dosta posla ali kad se napravi jedna, posle moze serijska proizvodnja...dris wrote: nekada davno smo u skoli koristili orcad i protel programe za el. sheme i izradu vodova na stampanoj ploci, medjutim treba tu puno vremena, znanja i znati koliko koji potrosac vuce struju
Sto se tice cene evo npr jedan podatak vitroplast dvoslojni za izradu fotopostupkom 300x200 mm 940 din.
Ja nemam problema sa tablom ali da biram izmedju 10000 i uradi sam varijante, definitifno bih sam uradio, pod uslovom da nije hitno...
- zlatko83vr
[quote="altinjanin"] ako je stara tabla/a predpostavljam da jeste,to su oni valjkasti osiguraci,pa ga stavljas izmedju ona dva zleba,to je lose,gubi kontakt,u tome i jeste problem,to kad se razlabavi nema popravke,a ta nova tabla je sa tim ubodnim osiguracima,znaci imas kao 2 iglice oblozene plastikom i samo ga ubodes u tablu,mnogo je bolje i prakticnije. nema veze koji si imao tip,uzmes novi tip i ima 4 ili 5 dzekova koja se kace na tablu i cao.
SAMO DA REZIMIRAMO:
moze bilo koji tip osiguracke table, (ili ubodni ili klasicni) nezavisno od toga kakva je prethodna tabla. Znaci shema na stampanoj ploci (vodovi) su isti?
SAMO DA REZIMIRAMO:
moze bilo koji tip osiguracke table, (ili ubodni ili klasicni) nezavisno od toga kakva je prethodna tabla. Znaci shema na stampanoj ploci (vodovi) su isti?
- zlatkodesign
- Automobil: LADA Samara 1.3