Tehnike koje koristite u voznji...
Moderators: dejo, djape1977, Alexa, Shone89, radek mb
Kada tocak blokira, sila trenja je izmedju asfalta i pneumatika, a neposredno pre granice blokiranja, postoji sila trenja izmedju asfalta i pneumatika, ALI ima sile trenja i u kocnicama i one se greju i preuzimaju na sebe kineticku energiju automobila koja na njima prelazi u toplotu..... u prvom slucaju kada je tocak blokiran nema tog trenja u kocnicama...
E sada o sirokim gumama i detaljima.... sve od slucaja do slucaja....
E sada o sirokim gumama i detaljima.... sve od slucaja do slucaja....
- Black dragon
- Automobil: 2103 special
totalno podrzavam djape-a sto vece gume to vece trenje sa asfaltom- manji kocioni put, veca upravljivost... ja sam imao situaciju naglog kocenja po kisi klizao sam se ko lud (stardande ladine gume) cim nakupim pare kupujem one gume sto djape rece 185/60/13, lepse izgleda auto a i sigurnost veca 
Tamo na cesti mi je ostalo srce
na vrućem asfaltu.
na vrućem asfaltu.
- Black dragon
- Automobil: 2103 special
zapravo, kompanije Michelin je kao vodeci svetski proizvodjac guma, radila i radi razna ispitivanja i testiranja, pa izmedju ostalog i tu pricu o potrosnji i sirini guma. na test stazi je na identicnim vozilima sa istim modelom guma ustanovljeno da povecanje sirine za 1cm na sva 4 tocka donosi povecanje potrosnje za oko 1%. u prevodu, ako uzmemo da lada trosi 10-12l/100km, povecanje je za 0.1l/100km sto je potpuno zanemarljivo. u mom slucaju, sa 205 gumama, potrosnja je veca za 0.3-0.4l na 100km sto je i dalje nemerljivo u realnim uslovima voznje. otkad sam vratio 1,5 u moju ladu, a sve je ostalo isto ukljucujuci i 205/60/13 gume, trosi oko 12l plina po beogradskim guzvama. motor je nastelovan za maksimalnu snagu (ili bar onoliko koliko sam mogao da izvucem) a ne minimalnu potrosnju.
usput, vise se povecava potrosnja sa nedovoljno napumpanim gumama a takodje se smanjuje i upravljivost i stabilnost.
usput, vise se povecava potrosnja sa nedovoljno napumpanim gumama a takodje se smanjuje i upravljivost i stabilnost.
j***** auto bez kardana
Leti vozim sa gumama 205/16 i na Nivi nema razlike u potrosnji.
Medjugas je bespotrebno trosenje goriva. Postoje situacije kada je pozeljan ali to predje u naviku pa dajes gas u prazno. Nemoj da mucis auto pod malim gasom, npr Nivu nikada ne vozim ispod 2500 kada odrzavam brzinu, a pri saltovanju menjam tek preko 3000 obrtaja. Sve ove price nemaju puno smisla nego sedi i vozi pa ces osetiti kada se auto najbolje ponasa.
Medjugas je bespotrebno trosenje goriva. Postoje situacije kada je pozeljan ali to predje u naviku pa dajes gas u prazno. Nemoj da mucis auto pod malim gasom, npr Nivu nikada ne vozim ispod 2500 kada odrzavam brzinu, a pri saltovanju menjam tek preko 3000 obrtaja. Sve ove price nemaju puno smisla nego sedi i vozi pa ces osetiti kada se auto najbolje ponasa.
moj auto u krivini kao pegla lezi
ispod haube besan pas rezi...
ispod haube besan pas rezi...
"Medjutim ako sam ja ovo dobro razumeo - sistem "cetvrta - kvacilo stisnuto - ler - pustim kvacilo - dodam gas - kvacilo stisnuto - druga - pustim kvacilo"
Zar nije znatno bolje cetvrta, kvacilo, druga, gas, pustis kvacilo?
Znatno je jednostavnije i brze.
Inace, slozio bih se sa Pedjom da je najbolje resenje sto se tice izbegavanja sudara (ukoliko se snadjete, naravno) kocnica do kraja, auto kliza, smotate i pustite kocnicu na trenutak a zatim je ponovo stisnete, provereno
Zar nije znatno bolje cetvrta, kvacilo, druga, gas, pustis kvacilo?
Znatno je jednostavnije i brze.
Inace, slozio bih se sa Pedjom da je najbolje resenje sto se tice izbegavanja sudara (ukoliko se snadjete, naravno) kocnica do kraja, auto kliza, smotate i pustite kocnicu na trenutak a zatim je ponovo stisnete, provereno
- Samar-Guja
- Automobil: Lada Samara 1.3S