PNEUMATICI

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Kako mislish da napishem kako sam ugradio ili shta vec ?????
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

KamAZ driver

Post by KamAZ driver »

Погодио си из прве. Интересује ме колико си имао муке око прилагођавања.

Pogodio si iz prve. Interesuje me koliko si imao muke oko prilagođavanja.
KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Sekao sam vario i napravio da radi produzio polugu sekao ladine nosace sa ladinog i stavljao na golfov servo eto ukratko .
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

Pripremam se da kupujem gume. Bio sam juce da gledam WINTERA M+S, prodavac kaze da su to UNIVERZALNE gume i za zimu i za leto? Malo me buni ta oznaka (iako znam sta znaci) ali covek kaze univerzalne?

Pera

Post by Pera »

Nisu to univerzalne gume,nego su to "srpska" posla.
To su zimske gume,ali ih kod nas koriste i leti,jer se nema para za dva seta,pa kazu dobra je i leti.

Aksentije

Post by Aksentije »

M+S znaci mud + snow ali svi proizvodjaci se ogradjuju da kazu kako je ovo guma za sve uslove. U principu dobices ok gume leti,
dok ce zimi da se ponasaju malko bolje nego da si na letnjim gumama. Ako su finansije problem kupuj po 2 gume i stavljaj na prednje tockove pa onda sledece sezone jos 2 i miran si

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

Sad sam se detaljno raspitao:
TIGAR WINTERA M+S je zimska guma
TIGAR SIGURA letnja.

A prodavci, samo da uzmu pare i prodaju zalihe=katastrofa, ko ne zna ebo jeza u bodlje.

st@meni
Automobil: Sputnik

Post by st@meni »

Ja npr imam dve wintere i dve sigure, samo ih setam napred/nazad, ne prelazim veliku kilometrazu godisnje tako da za sada je ovo meni najbolje resenje... Kada budem vozio vecu kilometrazu tada cu razmisljati o kompletiranju guma, to tada vozim ovako...

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

pa i ja tako radim,2 wintere sam nazad prebacio,a uzeo 2 nove hankook letnje i napred stavio. istina je da bi najbolje bilo da covek moze da prijusti 4 letnje na posebnim felnama,i 4 zimske,pa samo menja,ali...bitno je da zimska guma ne bude na pogonskim tockovima leti,posto se dosta trosi,i lize.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

outsider

Post by outsider »

nijednoj zimskoj gumi ne prija letnja temperatura. Ako mozete, skidajte zimske gume tokom leta, to je jedini nacin da imate one iste performanse tokom sledecih zima. Nije stvar samo u dubini sare, bitne su one male "posekotine" na gumama. Kad su dobre gume, te "posekotine" se otvaraju i guma ostvaruje mnogo bolje prijanjanje a posle 7-8.000 km voznje leti-vise se ne otvaraju. Onda tim gumama ostaju samo velike sare. Po recima nekih proizvodjaca, guma kojoj se ne otvaraju te sitne "posekotine" zimi moze da pruzi svega 50-70 % performansi koje bi pruzila sa takvom dubinom sare ali sa ispravnim "posekotinama"
Moje wintere su, zajedno sa felnama, ostavljene u supu i tamo ce cekati sledecu zimu, a vi kako hocete :cool
Kad Chuck Norris sece luk ne place on nego luk

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

Najbolje je da se imaju i letnje i zimske gume, pa menjaza. Mada i kad razmislim, koliko se manje vozi po snegu nego na suvom, najbolje bi bilo neke univerzalne, ako postoje

zlatkodesign
Automobil: LADA Samara 1.3

Post by zlatkodesign »

ZLATKO83 - postoje univerzalne to su ti Tigar Sigura, ko sto sam vec pisao kod mene su sve cetiri sigure 175/70/R13 i zimi i po snegu nisam imao nikakvih problema, leti gaze dobro ne skripe po vrucini, a po kisi su prosto fenomanalne, prosto zaboravis da vozis po kisi, ja sam na auto-putu Leskoavc-Vranje po kisi koja je lila ko iz kabla vozio 80-90 kao po suvom, na kraju je ipak pobedio strah-razum pa sam brzinu smanjo na 65-70, napominjem da je vode na putu bilo kolko hoces i neprestano je padalo jos. Za dobru i tihu voznju a i da bi auto drzao pravac kako treba ipak je najbolje da sve cetiri gume bude iste. Moj otac je montirao neke Trayal od 2000 din na njegovu ladu i nisu lose iamju lepu saru, nisu plasticne tako da i one nisu los izbor. Meni je zaista smesno da se na Samari montiraju gume od 6-7000 komad, ipak su ovo lade sa ne bas performantnim motorima, jos kako vecina vozi na plin... oni tek ne moraju da brinu mnogo o gumama samo nek su uvek nove i samara svugde prolazi.
Sledeci auto Priora coupe.

Aksentije

Post by Aksentije »

4 sigure sam kupio u aprilu 2008, tu zimu sam se "provukao" na standardnu foru "gume su mi nove, dobra je sara, izdrzace zimu, ne pada kod nas bas toliko sneg itd itd :) "
I stvarno su izdrzale, bez neke besne voznje po snegu, polako kretanje, prosao sam zimu uz minimalna proklizavanja, nisam ostajao zatrpan na parkingu ili tako nesto.

E sad kad je doslo toplije vreme nekako se osetilo da je guma promenila svosjtva, vise proklizavanja pri kocenju na kisi, a i na suvom sam skripao pri jacem kocenju.
Kad je dosla ova prosla zima, kako je pao sneg tako nisam mogao da se isparkiram (na ravnom) tj gume vise nisu bile za q po snegu, sara je bila ok, gume nisu bile pojedene,
ali su promenile svojstva i to je to, morale su da padnu 2 zimske prednje Sava Eskimo koje su se pokazale OK. Mozes voziti letnje gume zimi ali jednu sezonu.

Pera

Post by Pera »

Zakljucak svega,ne postoje univerzalne (zimsko-letnje) gume ;)

zlatkodesign
Automobil: LADA Samara 1.3

Post by zlatkodesign »

AKSENTIJE, slazem se stobom da gume mogu promeniti svojstba i ti najbolje vidis promene na svom autu, ali koje gume ne skripe kad se jako koci po suvom, pa i po mokrom putu, najbolje je resenje sve cetiri letnje ili zimske, svako drugo resenje je polovicno, mada licno smatram da malo ovde na forumu previse dajemo znacaj gumi zimi, ja sam sa ocevom ladom 1500 sa zadnjom vucom pregurao 15-tak zima i nigde se nisam zaglavio, bez novih guma i dzaka u gepeku, mnogo je toga zimi do vozaca, svakako postoji faktor guma ali po sebi znam kada stavim nove gume ja se po snegu opustim, pa sam se vise puta borio sa snegom sa mojom samarom i njenim uvek novim gumama i prednjom vucom, nego sa zadnjom vucom i celavim gumama. Gume nisu svemoguce ako padne sneg kako treba pomazu samo lanci, u drugim slucajevima bez obzira na vrstu gume koju koristite po snegu ili kisi oprezno! Voleo bih da cujem vasa iskustva sa konkretnim brzinama pod odredjenim vremenskim uslovima, da li ste i pod kojom brzinom proklizavali, zaanosili... to me bas interesuje.
Sledeci auto Priora coupe.

Post Reply