da li je komutator ili nesto trece

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Post Reply
LAJKICA

da li je komutator ili nesto trece

Post by LAJKICA »

nema struje na svecicama , zamenis komutator i upalis i vozis dan dva i opet isto . da li je bombina da li je elektroventil ili nesto trece , samara 87 1300, POMAGAJ.

LAJKICA

Post by LAJKICA »

LAJKICA,
Lep pozdrav svim ljubiteljima lada, P.S. :D :evil:

Goxxy

Post by Goxxy »

Po n-ti put - prvo je potrebno tvoje predstavljanje u ovoj temi:
viewforum.php?f=2

...jer tako kaže pravilnik:
viewtopic.php?t=69

...pa tek onda kukanje i pomaganje. Meni je jako žao što ne mogu odmah da pomognem ali to su pravila.

Ps. Samo jedan "hint". Ako već zameniš komutator i sve radi, pa posle 2 dana ne radi - zar ti to ne govori dovoljno da je u pitanju komutator a da njegovo crkavanje uzrokuje neka druga komponenta? :shock:
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

LAJKICA

Post by LAJKICA »

Mislim da vam je sajt malo konfuzan sto se toga tice (predstavljanje) ,cinimi se da tesko prihvatate kritike koje su dobronamerne, mislim da sam se predstavio ali pogrsno ocigledno. Ipak primi te moje izvinjenje.
Koja druga komponenta? pa da je menjam?
:D

Alekre

Post by Alekre »

Pozdrav, simpatican nick Hoces ne pice? Shalim se, naravno.
Moje misljenje je da su uzrok pregorevanja ugljenje cetkice ili ti, regler. Ako je to okay, onda je transformator pokvaren, tj bobina.
Last edited by Alekre on Mon Jun 25, 2007 4:16 pm, edited 2 times in total.

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Bobina, Miljenko, bobina :lol: :lol: :lol:

LAJKICA

Post by LAJKICA »

HVALA NA misljenju ali da malko pojasnim stvar i dopisem sta sam sve radio.
Evo vec dve nedelje imam samaru i "pretabano" sam 700km bez problema, al ne lezi vraze...
pocelo je tako sto lajkica iz cista mira nije htela da upali. Doduse stalno je sijala lampica kao indikator da slabo puni akumulator i to samo jedva primetno. Kao "majstor" pomislio sam neka dioda i tako to ali lajkica je isla i punila akumulator bez problema, tako da taj problem nisam uzimao za ozbiljno. Sad kad je sve stalo proverio sam dotok goriva i karburator i tu je sve uredu al ne radi struja, NEMA varnice na svecicama. kako mi je ponosni prethodni vlasnik dao dve kutije sitnih delova ugledo sam medju njima original komutator polovan (bela masivna kutija ruski 100%) dok je na mojoj ladi bio crni valjda Madjarski. Sve sam zamenuo i lajkica je upalila . ali jutros pri kretanju ugasi se i opet nema varnice! DA LI je opet komutator ili bombina Pomagajte. ili nesto trece. Usput ona lampica ne svetli sa novostarim komutatorem.
I danas sve lepo zamenim kupim novi komutator ocistim karburator ljudski (radio sprej americki samo sto mi ruke nije odno), kad ono primetim kablovi za svecice samo sto nisu se upalili!!! Frka do bola . Danas stavljam silikonce pa javljam , ostala bombina (bonbina...)ili bravica na volanu :|

Alekre

Post by Alekre »

Napisali smo ti sta da proveris :)

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Komutator se preporucuje nov i to Bosch od VW.
Bobina nije problem da se nabavi. Mozes da probas od nekoga ko ima samaru, da ti pozajmi, ali ako je sve ostalo novo, onda nema razmisljanja. Jesi li promenio razvodnu kapu i ruku?
Kapa je 200, a ruka 150 din. Kada je sve novo, neka bude i to.

Goxxy

Post by Goxxy »

Samo bobinu promeni za početak pa javi šta se dešava - da li vergla, da li baca varnicu...

Ako i dalje bude problema, javljaj šta se dešava.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Bobina takodje moze Bosch, Iskra, Valeo... za elektronsko paljenje.

LAJKICA

Post by LAJKICA »

HVALA ZA SAVETE.
promenio sam kablove za svecice ( ako neko zna koji su O.K.a da nisu skupi nek javi) ja sam uzo TESLA ceski silikonci plavi ( kao pise i USA pa sam se nesto kolebao al nek ide zivot i 750 din.) Mislim BINGO.
I?
WD40, pa kupanje redom, kapa i ruka i podmaz karburatora. BRRRRRR.
ali!
Stuca i prekida i dalje a troooosi ohahai ohaliili.
PA?
Mora da je karburator zapusen i pocnem da cackam i sve pokvarim sad ima da se igram. Nemogu da odvrnem onu diznu za vazduh levo od ler gasa! Imam rezervni karburator ali neznam da li valja izgleda cist i moze ona dizna da se odvrne i obecava . Preporuke ? Koji karburator pasuje ako ovi ne valjaju?
:?
:?:

Goxxy

Post by Goxxy »

Lično preporučujem isti taj Samarin karburator - a ako taj tvoj rezervni, opet Samarin ali ne nov, već polovan. Nov košta do zla Boga, a može se lepo iskoristiti i napraviti da radi kako valja.

Savet: pomožu šeme Samarinog karburatora tačno ćeš znati gde šta ide, nije mi jasno šta si i kako pokvario. Jedino ako si neki deo izgubio, ili neku diznu iskrivio što se lako popravi zamenom novim diznama recimo. A one ne koštaju puno.

Uzmi drugi karburator, taj koji imaš, uzmi šemu Samarinog karburatora. Rastavi oba i od dva napravi jedan kako valja i to po toj šemi. Sklopi ga da radi i ako ne možeš sam da ga našteluješ, vozi kod majstora da ga on našteluje. I to ti je to.

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Ta je pokvario? Mogu pretpostaviti da si malko cackao i odvrtao i zavrtao tebi nepoznate sarafcice i malko pokvario smesu, nivo plovka,....., a mozda ne valjaju membranice,....

Kablovi su sklj, ali radice, svscice stavi nove(samo ne Bosna), kao ruku i kapu, pa se javi. Verovatno i paljkenje nije dobro.
Ti prekidi nisu zbog karburatora, nego je u pitanju struja.

Wolf66

Post by Wolf66 »

LAJKICA wrote:HVALA NA misljenju ali da malko pojasnim stvar i dopisem sta sam sve radio.
Evo vec dve nedelje imam samaru i "pretabano" sam 700km bez problema, al ne lezi vraze...
pocelo je tako sto lajkica iz cista mira nije htela da upali. Doduse stalno je sijala lampica kao indikator da slabo puni akumulator i to samo jedva primetno. Kao "majstor" pomislio sam neka dioda i tako to ali lajkica je isla i punila akumulator bez problema, tako da taj problem nisam uzimao za ozbiljno. Sad kad je sve stalo proverio sam dotok goriva i karburator i tu je sve uredu al ne radi struja, NEMA varnice na svecicama. kako mi je ponosni prethodni vlasnik dao dve kutije sitnih delova ugledo sam medju njima original komutator polovan (bela masivna kutija ruski 100%) dok je na mojoj ladi bio crni valjda Madjarski. Sve sam zamenuo i lajkica je upalila . ali jutros pri kretanju ugasi se i opet nema varnice! DA LI je opet komutator ili bombina Pomagajte. ili nesto trece. Usput ona lampica ne svetli sa novostarim komutatorem.
I danas sve lepo zamenim kupim novi komutator ocistim karburator ljudski (radio sprej americki samo sto mi ruke nije odno), kad ono primetim kablovi za svecice samo sto nisu se upalili!!! Frka do bola . Danas stavljam silikonce pa javljam , ostala bombina (bonbina...)ili bravica na volanu :|
Imao sam sličan problem na svojoj Simki (tada sam konsultovao par električara a oni nisu uspeli da provale jer je isto tako čas palila i radila čas otkazivala)i ispostavilo se da je prekid na kablu odmah iza, na vratu džeka koji ide iz razvodnika paljenja ka komutatoru. Naime, nije on bio prekinut nego kako vozilo ide i ima potrese taj kontakt se povremeno prekidao pa je štucao. Meni je pukao film pa sam odfikario i muški i ženski džek i prespojio žice zavio izolir trakom i sada pali ko munja. Za vreme štucanja potrošnja je naravno veća pošto ne sagori celokupno gorivo koje mu dolazi a može da ti se desi da puno goriva dođe u izduvni sistem i kada uspeš da upališ da čuješ veliku petardu, tj. da ti se zadnji lonac rascveta. Pozdrav!

Post Reply