Curenje antfriza niz plastiku

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Ladilac
Automobil: Samara

Curenje antfriza niz plastiku

Post by Ladilac »

Posle skidanja i čišćenja dela na slici (ne bi ste verovali koliko đubreta), ventilator u kabini je počeo da duva znatno jače, bukvalno za 50%.

Image

Ali, pri njegovom uključivanju kroz sistem unutar kabini čuje se zvuk (ranije ga nije bilo), kao da je neko odvrnuo slavinu na česmi, doslovno. U tom trenutku, počinje vlaženje na mestima na slici, a posle pet minuta stvraju se kapi pa zadnji i donji deo plastike bude mokar. Ovo se izgleda ne dašava (ili je sasvim malo i neprimetno) kada se ventilator ne uključuje.

Image

Prvo mi nije mi jasno šta se čuje posle čišćenja i uključivanje ventilatora: Da je vazduh, vratio bi se u sud. Da li je prljavština kroz cevi, jer ventilator sad znatno jače duva?
Jel` to znači da treba da menjam grejač, pošto su cevi, ulaz u grajač, slavina i prostor ispod nje suvi?

Da stvar bude gora, ja sam stalno dosipanje antifriza pripisivao sasvim maloj rupici (oko 1mm) na vrhu suda za rashladnu tečnost, gde se i čuje šuštanje i vidi tečnost kako vlaži okolo kada je motor zagrejan. Sada shvatam, zašto mi količina antifriza koji nestane iz suda nije srazmerna sa tom rupicom. Ionako sam kupio nov, nego nikako da ga zamenim, ali šta sa ovim u kabini!?

Pomagajte i hvala!
Last edited by Ladilac on Mon Mar 14, 2011 1:14 pm, edited 2 times in total.
Moja Lada je naširoko poznata...uglavnom u ženskom delu populacije...

ilija90

Post by ilija90 »

Ta mala rupica je rupica da izlazi para iz te posude jer kad bi motor nekim slucajem prokuvao eksplodirala bi ta posuda da nema rupice ili da cep nevalja,a sto se tice ovog curenja mozda ti curi grejac pa se sliva tu dole jer je to naj niza tacka sto se tice grejaca!

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

Ako ti vlazi antifriz u kabinski prostor, onda je slavinica ili grejac. Po mom misljenju je slavinica 90%. Po malo curi i to samo kada se ukljuci grejanje. Kad ugasis grejanje, povuces rucicu skroz levo slavinica je zatvorena i tad nece da curi. Upali motor, ukljuci grejanje i videces sta je u pitanju. Slavinica kosta oko 500 din i prosto se menja.

zlatkodesign
Automobil: LADA Samara 1.3

Post by zlatkodesign »

LADILAC lepo ti izgleda motor.
Sledeci auto Priora coupe.

ilija90

Post by ilija90 »

Moze mi neko reci zasta sluzi onaj relej ispod strelice i ono crno sa zelenim dzekom? :?

dris

Post by dris »

ja bih rekao da je to sa zelenom plastikom blok za upravljanje elektromagnetnom klapnom karburatora (slobodan prevod sa Ruskog tako da se ne smejete puno ) :D ali nisam 100% siguran i treba proveriti na 232. strani knjige vaz 2108,2109.
mada ima i puno strucnijih od mene pa me mogu i demantovati ili pohvaliti :mrgreen:
Image

vidi pod 19. brojem valjda je to sto sam obelezio .

dejo

Post by dejo »

ilija90 wrote:Moze mi neko reci zasta sluzi onaj relej ispod strelice i ono crno sa zelenim dzekom? :?
Cut-off modul!
Upravlja radom električne dizne karburatora ovisno o broju okretaja motora i položaju poluge gasa.
Na leru drži električnu diznu otvorenom. Daš gas preko 1500 okretaja zatvara diznu. Štedi gorivo i imas bolje kočenje motorom.

Aksentije

Post by Aksentije »

Naravoucenije iz svega ovoga...
Ne cistiti djubre iz prostora za ventilaciju :)

Salim se, moracu i ja da pogledam isto da ocistim, nervira me kad pustim ventilator na 3 ili 4 pa kad pocne da ulece lisce u auto

ilija90

Post by ilija90 »

dejo wrote:
ilija90 wrote:Moze mi neko reci zasta sluzi onaj relej ispod strelice i ono crno sa zelenim dzekom? :?
Cut-off modul!
Upravlja radom električne dizne karburatora ovisno o broju okretaja motora i položaju poluge gasa.
Na leru drži električnu diznu otvorenom. Daš gas preko 1500 okretaja zatvara diznu. Štedi gorivo i imas bolje kočenje motorom.
da to mu dodje to sa zelenim dzekom a onaj relej pored ventila za benzin :?

Ladilac

Post by Ladilac »

ilija90 wrote:Ta mala rupica je rupica da izlazi para iz te posude...
Rupica je artificijalna, što bi se reklo: "Prsla čantra za tečnost", a para verovatno odlazi kroz čep. Nema veze, kupio ja nov, VAZ, teška neka plastika, ne daj Bože da udariš nekoga s onim (cena sitnica: 700 din :evil: )
Ali za ispravnost čepa si me sad "istripovao" da li je ispravan....
ilija90 wrote:...a sto se tice ovog curenja mozda ti curi grejac pa se sliva tu dole jer je to naj niza tacka sto se tice grejaca!
Toga sam se plašio da ćeš reći,jer to sad znači ispuštanje antifrizia (novog), skidanje svih creva, ispiranje sistema, novi antifriz (ili ću probati sa pokupim posotjeći), povlačenje (pre će biti skidanje) cele instrument table.
Pa gde me sad nađe kad mi trebaju pare za ceo doboš, a žena hoće na more!?
:cry:. Uteši me da je možda nešto drugo, grmlini naprimer!
zlatko83vr wrote:Po mom misljenju je slavinica 90%. Po malo curi i to samo kada se ukljuci grejanje...
Mesto gde vlaži je iznad slavinice (kao na slici), a curi i kad je stavljeno da duva hladno.
dris wrote:...treba proveriti na 232. strani knjige vaz 2108,2109.
...
Izvini, a gde mogu nabaviti tu knjigu: Imam dve, ali ni jedna nije ilustrovana (Lučić i Uputstvo za održavanje VAZ 2018). Možeš li postaviti link ili je okačiti negde? Hvala
zlatkodesign wrote:LADILAC lepo ti izgleda motor.
Da lepo, hvala :) , ali posle pranja.
Last edited by Ladilac on Mon Jun 07, 2010 1:26 pm, edited 2 times in total.

Pera

Post by Pera »

Moze da se zameni grejac bez skidanja table i nije nikakav problem.

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

I za slavinicu i za grejac moras da ispustis antifriz jer skidas crevo. Mozes i da pokupis antifriz u neku posudu ili sipas novi. Creva ne skidas sva, samo oslobodi ona u zavisnosti koji deo menjas-posao uopste nije tezak i ne zahteva preterano majstorsko znanje.
Upali motor, grejanje na maximum i pusti ventilator i videces koji je deo u pitanju. Srecno :)

Ladilac

Post by Ladilac »

Gronji post sam dopunio, prekinuse me na poslu dok ga nisam zavrsio (drugi deo sam dodao, ne znam da li sam rekao za dobos i ženu :sad: )
Pera wrote:Moze da se zameni grejac bez skidanja table i nije nikakav problem.
Nije za tebe Pero svaka čast, ali za mene..... znam da ne mora da se skida instrument tabla već da se malo izvuče, ali sam primetio da mi ne radi sajla za usperavanje vazduha gore (pomera se sa košuljicom, odvojila se košuiljica od mesta gde fiksirana), pa će očigledno biti kompletno rasturanje. :evil:
Pero, video sam u ranijim postovima, ali sam zaboravio: da li se sajla skida prvo na komadi, pa onda dole, ili obrnuto? Nešto pokušavam da skratim sebi muke u radu. Hvala.
zlatko83vr wrote:Upali motor, grejanje na maximum i pusti ventilator i videces koji je deo u pitanju. Srecno :)
Vlaži i kad je postavljeno i na hladnom.
Još uvek mi je misterija onaj zvuk posle čišćenja (od onog zvuka vam se ide u WC dok vozite sa upaljenim ventilatorom :) ) Zašto curenje pojčinje sa uključivanjem ventilatora? Sve se nadam da nije grejač (s obziorom na cenu), iako su sve šanse da jeste s obzirom na mesto gde curi (tu nema ništa drugo, cevi i spojevi su OK).

Svaki savet dobrodošao. Pozdrav!
Last edited by Ladilac on Mon Jun 07, 2010 2:43 pm, edited 2 times in total.

dejo

Post by dejo »

ilija90 wrote:
dejo wrote:
Cut-off modul!
Upravlja radom elektriène dizne karburatora ovisno o broju okretaja motora i položaju poluge gasa.
Na leru drži elektriènu diznu otvorenom. Daš gas preko 1500 okretaja zatvara diznu. Štedi gorivo i imas bolje koèenje motorom.
da to mu dodje to sa zelenim dzekom a onaj relej pored ventila za benzin :?
Od čega je taj relej zaista ne znam. Nemam samaru.
Lako to mozes ispitivačem vidit od cega je ili pališ sve redom i slušaš kad škljocne.
Ako nemas ispitivac mozes ga jednostavno ištekati i onda gledat sta ti ne radi. Sta ne radi od toga je.
Svjetla, brisači, sirena, punjenje...

st@meni
Automobil: Sputnik

Post by st@meni »

Ladilac wrote: Izvini, a gde mogu nabaviti tu knjigu.. . Možeš li postaviti link...
Imas ovde linkove:
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=3298&start=0
Ja sam nezavisno od ovih linkova, jer mi je tako bilo lakse, skidao preko torrenta, ima par veoma dobrih knjiga na ruskom. Na primer trazi Remontiruem Vaz-2108,-2109,-21099

A imas sve to ovde:

http://translate.google.hr/translate?hl ... hannel%3Ds
Last edited by st@meni on Mon Jun 07, 2010 4:00 pm, edited 1 time in total.

Post Reply