Servo kocnica
Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets
- na benzinskoj me vole
Servo kocnica
Počeo je da srče zrak iz kabine pored šipke koja gura glavni kočioni cilindar.
A od danas su mi i kočnice postale teške.
Jel se to da reparirati ili mora ići novi ?
http://www.autoprospect.ru/vaz/21213-ni ... rmoza.html
Kako se prešalta ova ruska stranica na english
A od danas su mi i kočnice postale teške.
Jel se to da reparirati ili mora ići novi ?
http://www.autoprospect.ru/vaz/21213-ni ... rmoza.html
Kako se prešalta ova ruska stranica na english
Ruska mashinerija by Srky the only way to fly !
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
jel si ispustao vazduh iz kocnica pre neki dan? ako jesi i ako si gazio pedalu do poda pri tom onda si vrlo verovatno sam kriv za kvar. bilo kako bilo, mora nov. menja se lako u sopstvenoj reziji. ne mora ni glavni kocioni cilindar da se skida od cevcica. samo sa serva, a cevi su za toliko savitljive
- na benzinskoj me vole
Srče oko šipke, testirao sam i crijevo na usta, ali je ok.
Naravno da brljavi motor, šta vrijedi precizno mjerenje protoka zraka, kad srče zrak na servu kočnica.
Kad zamjenim trebao bi motor raditi tiše i mirnije, ne bi smio više uzdisati kad ga ugasim ( otpuhuje nešto ga ugasim, sad znam da gubi vakum na servu).
Koliko sam shvatio nastane pukotina na membrani unutar bubnja, koja je dosta mala doduše, ali sa temperaturom i pritiskanjem papučice se povećava i smanjuje i j... te u zdrav mozak....
Nisam ja ništa kriv
Naravno da brljavi motor, šta vrijedi precizno mjerenje protoka zraka, kad srče zrak na servu kočnica.
Kad zamjenim trebao bi motor raditi tiše i mirnije, ne bi smio više uzdisati kad ga ugasim ( otpuhuje nešto ga ugasim, sad znam da gubi vakum na servu).
Koliko sam shvatio nastane pukotina na membrani unutar bubnja, koja je dosta mala doduše, ali sa temperaturom i pritiskanjem papučice se povećava i smanjuje i j... te u zdrav mozak....
Nisam ja ništa kriv
- na benzinskoj me vole
Znam, znam a i nije toliko jeftin ko ladin, a na ladi ga možeš i sam mijenjati
Recimo ćaletu je na Cliu 2 , izdržao negdje oko 200 000, ali nije ih nabio po gradu jeli, VW transporteru je na 270 000 popustila vakum pumpa u firmi, ali da se i tako.
Znači servo kočnica izdrži gradske vožnje 115 000 km na nivi, ali još je daleko od kraja, dalo bi se to još voziti ali šta ćeš kad sam pacijent....
Ovdje kod mene dođe oko 50E, a kod vas preko grane ?
Recimo ćaletu je na Cliu 2 , izdržao negdje oko 200 000, ali nije ih nabio po gradu jeli, VW transporteru je na 270 000 popustila vakum pumpa u firmi, ali da se i tako.
Znači servo kočnica izdrži gradske vožnje 115 000 km na nivi, ali još je daleko od kraja, dalo bi se to još voziti ali šta ćeš kad sam pacijent....
Ovdje kod mene dođe oko 50E, a kod vas preko grane ?

sigurno?!jeronimo wrote:ma nisi....nema tog auta kome servo traje 200 000 gradske voznje...
meni na mercedesu W 123 traje nesto malo vise od 200 000
bar je toliko kod mene, sad ima malo vise od 400 000
sad dal je mijenjan prije ne znam
još k tomu je automatik znaci nema kočenja motorom samo kočnicom
provjereno znam (za više njih pošto kod nas ima jako puno W123-ica) da su presli i vise od 700 000 km bez kvara servo bubnja
pa ja sam menjao na svemu od 3000 pa do 1100 cm3 ,oni ispod nisu imali servo....
iskustva su razlicita mada ja stvarno malo kocim motorom (osim kad su zimski uslovi u pitanju) 
Last edited by jeronimo on Fri Jun 11, 2010 7:59 am, edited 1 time in total.
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
- Milan 2107
- Automobil: 2107 e39 525D
mjnjao sam na audi 80, yugo, stojadin... a na ladi nikaddjape1977 wrote:zapravo, osim na ladi ni na jednom drugom autu nisam nikad menjao servo. sad je na mooj lajki servo od f132 iz '75. koji je boga pitaj koliko presao i radi savrsenojeronimo wrote:ma nisi....nema tog auta kome servo traje 200 000 gradske voznje...
Zašo voziti nivu sa 1.7i koja troši 10L benzina kad možete voziti nivu sa 240D MB motorom koja troši 12L dizela
- na benzinskoj me vole
Pozdrav lepotani
Sav sam si sretan, ugradio sam servo u vlastitoj režiji.
I ne samo to, lakirao sam ga crnim sprejem.
Jer kad je bal nek je maskenbal!!!
I radi savršeno, ispada da stari nikad ni nije bio ispravan.
Kočnice su perolake, točno se osjeti kad rade zadnje a kad prednje.
I šta je najvažnije motor radi mirno, i malo je jači.
A bogami i ne srče zrak.
Još se ne mogu naviknuti koliko je laka pedala od kočnice.
Time više šta sam u zadnje vrijeme morao stiskati ko sivonja, ali i tako sam prešao dosta kilometara.

P.S.
Sumnjam da stari servo je stavljen neispravan, sa neke druge nive dok je ova moja bila još na lageru, on mora izdržati 10 god da ga je...
Sav sam si sretan, ugradio sam servo u vlastitoj režiji.
I ne samo to, lakirao sam ga crnim sprejem.
Jer kad je bal nek je maskenbal!!!
I radi savršeno, ispada da stari nikad ni nije bio ispravan.
Kočnice su perolake, točno se osjeti kad rade zadnje a kad prednje.
I šta je najvažnije motor radi mirno, i malo je jači.
A bogami i ne srče zrak.
Još se ne mogu naviknuti koliko je laka pedala od kočnice.
Time više šta sam u zadnje vrijeme morao stiskati ko sivonja, ali i tako sam prešao dosta kilometara.
P.S.
Sumnjam da stari servo je stavljen neispravan, sa neke druge nive dok je ova moja bila još na lageru, on mora izdržati 10 god da ga je...
Last edited by na benzinskoj me vole on Fri Jul 02, 2010 4:03 am, edited 1 time in total.
- na benzinskoj me vole