Lad Samara 1.3 1987Problematican osigurac
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
- zlatkodesign
- Automobil: LADA Samara 1.3
Problematican osigurac
Ovaj osigurac-mesto mi pravi probleme, ko sto mozete da vidite na slici topi se plastika povremeno oko njega, i stane da radi ventilator u kabini. Da li je neko imao slican problem i da li znate neko resenje, sa cim jos moze da bude ovaj osigurac povezan. Za koji dan idem kod elektricara ali pre nego sto odem kod njega hteo bih da konsultujem konzilijum
, hvala.
Lad Samara 1.3 1987
Lad Samara 1.3 1987Sledeci auto Priora coupe.
Imao sam slican problem sa dugim svetlima to jest osigurac stoji na mestu ali ne provodi struju sa jednog pipka na drugi a nije izgoreo,a sto se tice tog osiguraca izgleda da je preopterecen ocigledno si stavio jaci osigurac nego sto treba imas ja mislim od 8 i 16 A proveri da nesto nije budzeno ili dodano na tu liniju ili ti se u ventilatoru nakupilo prasine i prljavstine koja usporava (preopterecuje) ventilator i tako pocinje da pregreva osigurac!
evo ti slika osiguraca.

i meni je los spoj kontakata osiguraca br.4 (a to je ovaj problematicni) sa tablom. stavio sam novu polovnu tablu, a ovu bi trebao prelemiti. to im je boljka. jer taj osigurac na rb4 od 16A i trpi velika opterecenja. osigurac za ventilator je br.8 i njega proveris najlakse ako svirnes na sirenu jer su na istom osiguracu. uostalom vidi slike...

i meni je los spoj kontakata osiguraca br.4 (a to je ovaj problematicni) sa tablom. stavio sam novu polovnu tablu, a ovu bi trebao prelemiti. to im je boljka. jer taj osigurac na rb4 od 16A i trpi velika opterecenja. osigurac za ventilator je br.8 i njega proveris najlakse ako svirnes na sirenu jer su na istom osiguracu. uostalom vidi slike...
Sto nas je vise to nas vise ima.
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]
Ne ako je ventilator u kabini, onda je i brisac zadnjeg stakla u pitanju jer je i meni pravio problem, iscupaj ga pa vidi sta jos ne radi. Ventilator hladnjaka, da, sirena i ostalo, ali on rekao je ventilator kabine.
zlatkodesign, Moj ti je savet, ako ti je vec onako stanje na tabli, lepo prevezes ventilator kabine na poseban osigurac, tako da ce taj da ostane samo za brisac zadnjeg stakla i za ostale namotaje releja. Znaci povezes ventilator tj njegov prekidac direktno preko osiguraca zaobilazeci tablu. Pa nekad kada budes imao jos problema sredis tj zamenis tablu i vratis kako je bilo. Tako cu ja da uradim jer se i meni taj isti greje a necu da kupujem tablu zbog jednog osiguraca. Znaci samo finansijski razlog. Mozes i nesto slicno kao Coa123, mozes malo da ocistis kontakte gde upada osigurac i malo da ih "nategnes" da bolje hvataju ali mislim da ti je ovako sigurnije, jer ces sacuvati plocu od daljeg termickog unistavanja.
Inace, greje se zbog loseg kontakta.
zlatkodesign, Moj ti je savet, ako ti je vec onako stanje na tabli, lepo prevezes ventilator kabine na poseban osigurac, tako da ce taj da ostane samo za brisac zadnjeg stakla i za ostale namotaje releja. Znaci povezes ventilator tj njegov prekidac direktno preko osiguraca zaobilazeci tablu. Pa nekad kada budes imao jos problema sredis tj zamenis tablu i vratis kako je bilo. Tako cu ja da uradim jer se i meni taj isti greje a necu da kupujem tablu zbog jednog osiguraca. Znaci samo finansijski razlog. Mozes i nesto slicno kao Coa123, mozes malo da ocistis kontakte gde upada osigurac i malo da ih "nategnes" da bolje hvataju ali mislim da ti je ovako sigurnije, jer ces sacuvati plocu od daljeg termickog unistavanja.
Inace, greje se zbog loseg kontakta.
Last edited by st@meni on Mon Jun 28, 2010 9:50 pm, edited 1 time in total.
Pa evo to je lepo prikazao buzald, samo pazljivo jer treba da se procita i obrati paznja gde stiti namotaj releja nekog potrosaca a gde sam potrosac ( primer: stiti NAMOTAJ releja ukljucivanja elektromotora ventilatora hladnjaka, a ne sam elektromotor). Znaci najveci potrosac ti je ventilator kabine pa onda elektromotor brisaca zadnjeg stakla, koji bi mogao i da proveris kako radi.
- zlatkodesign
Momci hvala na savetima, i ja sumnjam na los kontakt, mada kako kaze STAMENI i ja sam posumnjao na zadnji grejac jer sam njega ukljucivao dosta proteklih dana. Sad sam stavio osigurac sa oznakom 8A. Desavaju mi se jos dve cudne stvari: 1. kad pritisnem sirenu restartuje mi se cd-plejer,kada svira preko fles memorije, ne uvek vrlo retko ali se desava, 2. kada svetla nisu upaljena i dam levi zmigavac upali mi se i levi far pozicija i zadnja leva pozicija? Da li i neka od ovih pojava ima veze sa topljenjem plastike na osigurackoj tabli?
Inace ove stvari su se javljale i pre promene osiguraca-da ne bi bilo zabune.
Inace ove stvari su se javljale i pre promene osiguraca-da ne bi bilo zabune.Sledeci auto Priora coupe.
Da posto sam menjao post, mislim da nema relej grejaca zadnjeg stakla, koji je na onom spisku, tako da se stvarno ukljucuje sam grejac. A sto se tice tih drugih nebuloza i meni se slicno desavalo, najverovatnije je vlaga, narocito sto ovih dana svakodnevno pada kisa. Imas o tome puno na forumu, kreni od teme: popravka osiguracke table in photos.
A kada sam rekao da kada budes imao jos problema, bas sam na ovo mislio, znaci ciscenje kontakta i dzekova ispod table,sticenje od vlage i planiranje reparacije ili zamene table shodno mogucnostima i stanju iste. Ima puno diskusija o tome... Eto tako...
A kada sam rekao da kada budes imao jos problema, bas sam na ovo mislio, znaci ciscenje kontakta i dzekova ispod table,sticenje od vlage i planiranje reparacije ili zamene table shodno mogucnostima i stanju iste. Ima puno diskusija o tome... Eto tako...
- zlatko83vr
- zlatkodesign
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v