Do sad sam presao 40000 km za 6 godina pa razmisljam da zamenim kaiseve. Da li to treba da uradim ili mogu jos da vozim ovako? Koje kaiseve preporucujete?
Vreme je,menjaj to obavezno,ja na 35 000 menjam,michelin stavljam,jesu skuplji ali bolje je staviti kvalitetnije,i ranije menjati,nego da se desi ono najgore.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..
Ne bih da te pogresno obavestim nisam zaista siguran,ali znam da me je servis kaiseva,spanera,filtera/4 komada/,svecice izaslo oko 6000. Sa rukama naravno,jedino ja uzimam ulje.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..
milanovic986 wrote:Koja je cena za komplet tih Michelin kaiseva?
Gates Micro-V (u narodu poznatiji kao klinasti iako klinova nema) kais je oko 1300 dinara, zupcasti je nesto skuplji. Spaneri su prosle godine bili 800 dinara komad (master sport). Za 16v motor ti treba dva.
Sada setam Flennor kais i Craft spanere i to sasvim OK funkcionise, nemam nekih primedbi. Kontrolisao sam ga skoro, odlicno izgleda posle 20.000 km.
Redovno sam mjenjao na 43000 svo remenje. Na 57000 mi je pukao zupcasti, zamjenjen je besplatno (ako izuzmem handrenje oko slepanja), jer su u servisu priznali garanciju dijela od 45000 km.
To mi uopste nije jasno, da li je moguce da bas nijedna firma ne moze da napravi jaci kajis? Na 406ici se menja na 80.000KM. Ja cu vala da ga guram na 40000, pa makar i pukao
Naravno da servisi preporučuju raniju zamjenu, oni bi voljeli kada bi mi sve mijenjali jednom tjedno, a zna se i zašto. Onda se to pretvori u urbanu legendu kako je "dobro" mijenjati remenje prije vremena. Ako je proizvođač rekao 45000, on tu mora uračunati dobar koeficijent sigurnosti (kao što se uračuna u svaki mehanički dio), to znači da remen ne smije pući na 45001 nego mora bar još 20000 izdržati (ako su računali sa keficijentom 1.5). To je statistika. A ako vas zapadne remen sa greškom (kao Iggyja) onda ni zamjena svakih 10000 ne pomaže. Ljudi ne budite paranoični, slobodno se držite propisanih intervala, važnije je da kupujete kvalitetne rezervne dijelove.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
Moj prvi zupcasti kais sam promenio na 52000 - zaboravili da mi ranije kazu u servisu... I preziveh
No ovo nije savet, samo konstatacija.
Cini mi se da cu ih i ja menjati na 40000