Problematican osigurac

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

Samo da je mladje od 2005.mmm :D

zlatkodesign
Automobil: LADA Samara 1.3

Post by zlatkodesign »

ALTO i ti VRANJANAC samo vi zajebavajte, kad kupim novu Klinu Sport... :D
Sledeci auto Priora coupe.

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

Ajde!!! :) Ja samo konstatujem da ti je vreme za mladje godiste,nista vise...pa sta kupi,hoces na crtu,trkamo se od Le do soko banje :mrgreen: da ti fore 60km :kez
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

zeljko

Post by zeljko »

Iste probleme sa osiguracem na kome je povezan ventilator hladnjaka, zadnji brisac i ventilator u kabini sam imao i jutros. Jednostavno kad sam upalio auto vidim da zadnji brisac nije u funkciji. Posto sam zamenio osigurac sve je funkcionisalo ali ostaje problem jer se leziste osiguraca greje sto se vidi i na plastici koja je malo istopljena. Probacu da nadjem dobrog elektricara da mi razdvoji neke od potrosaca sa tog osiguraca.

altinjanin

Post by altinjanin »

najveci problem su te stare table sa osiguracima,gube kontakt,jako je lose uradjeno,jedino nova tabla sa ubodnim osiguracima,jeste skupa,ali posle nema problema...

ilija90
Automobil: Samara

Post by ilija90 »

Takodje i kod mene danas isti problem sa istim osiguracem,nije hteo da radi zadnji brisac i prskalice pa sam ga zamenio i sve je ok ali neznam dokle ce da traje!

zlatkodesign

Post by zlatkodesign »

ALTINJANIN-Momo dam ja tebi 6 piva fore kad dodjes u LE :D . Momci drago mi je sam uslikao problematican osigurac, kao sto vidim dosta vas ima isti problem, mozda je resenje ne paliti cesto zadnji brisac i grejanje stakla? Sto se tice nove table sa ubodnim osiguracima ko sto kaze ALTINJANIN, zanima me da li je neko to vec uradio, kolko je komlikovani i kolko kosta ta zajebancija?

altinjanin

Post by altinjanin »

Samo 6? dobro,prihvatam! :) Ja sam na staroj 2105 menjao,posto sam poludeo od tih zezancija te radi,te ne radi,otisao sam u radnju ni kupio novu tablu,tada je bila oko 4 500,i platio sam 300-400 dinara elektricaru da poveze,mada neko je skoro menjao sa foruma i tabla je koliko sam shvatio dosta skuplja,oko 9000 dinara......

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

Ja sam menjao skoro tablu-oko 8.000rsd uzas. Samo nisam znao da moze bilo koji tip table, nezavisno od toga koji ste pre toga imali-provereno

zlatkodesign

Post by zlatkodesign »

Za 8000 pa i za 4000 je ne menjam dok se ne istopi, nadam se da sam napravio dobar kontakt, necu vise da palim zadnji grejac, a zadnji brisac samo po nuznoj potrebi, ali bez obzira za svaki slucaj idem kod elektricara, mada ovako tera vise od dve godine? Ova tabla je stvarno skup deo, ko da je centralni kompjuter :roll: . Ima li nekakve opasnosti da dodje do neke vece havarije, kakva su vasa iskustva?

altinjanin

Post by altinjanin »

Mozda brisac pocne sam da se pali cim padnu prve kapi kise :mrgreen: .........idi kod elektricara da on prvo vidi sta i kako,sta se tu moze uraditi po tom pitanju.

Ladilac

Post by Ladilac »

Osigurač je zaista problematičan. Isti slučaj: Istopljenja plastika, a novi osigruač se jedva drži na kontaktima. Pretpostavljam da se je kod mene plastika istopila vremenom, u letnjim mesecima, jer je kao što ste napisali on, između ostalog, zadužen i za ventlilator velikog hladnjaka i ventilator kabine.
Kada je pre tri godine ispao iz ležišta (kontakte više ne drži plastika jer se je istopila od temperature zbog zagrevanja osigurača), za nekoliko minuta u gradskoj gužvi temperatura je otišla u crveno i oštetila ekspazioni sud za rashladnu tečnost. Tu treba biti oprezan.
Sada stoji osigurač od 16A (mislim da je tako i fabrički projektovano), nekako uglavljen, već tri godine (kuc...kuc...kuc...). Ali redovno pratim temperaturu u gradskoj fužvi, a ventilator u kabini je skoro uvek uključen na jedinicu kada leti vozim u špicu.
Last edited by Ladilac on Tue Jul 06, 2010 2:10 pm, edited 1 time in total.
Moja Lada je naširoko poznata...uglavnom u ženskom delu populacije...

altinjanin

Post by altinjanin »

Ta stara tabla je nejveci problem,kad se razlgavi i ti kontakti istope,nema pomoci,samo nova tabla,sa ubodnim osiguracima.

Ladilac

Post by Ladilac »

P.S. Čim ne radi ventilator u kabini (koji je uvek bar na kecu kada su topli dani, odmah znam da se neće uključiti ni ventilator na velikom hladnjaku. To mi je alarm da se parkiram i proverim osigurač. Krajnja varijanta je prespajanje žica na haldnjaku kod termoprekidača, što mnogi rade.
Meni to nije baš elegantno rešenje, jer ako imate nameru da ga palite po potrebi, a ne da stalno bude uključen, zamislte kad zaboravite u špicu da pogledate temperaturu motora. Prolazite kao ja: Za dva-tri minuta i već ste u crvenom. A onda kao da vozim avion: Treba mi check lista:
-motor startovan;
-saug podešen, smanjivati nadalje;
-svetla upaljena;
-ventilator upaljen;
-mp3 uključen;
-provera retorovizora (zbog ovih što se parkiraju pored vas pa baš paze vaš Ladilac)
-uključen ventilator u kabini (da vi ne proukvate)
-briefing gotov, vežite se, polećemo.. (a možda i nećemo) :D

Zaista ne nameravam da dam te pare za premenu osiguračke table, iako je to najbolje rešenje. :sad:
Moja Lada je naširoko poznata...uglavnom u ženskom delu populacije...

altinjanin

Post by altinjanin »

Znam,potpuno te razumem,evo samo cu ti reci jedan detalj,na staroj lajki su me zezali kontakti na toj tabli,svetla,odjednom kad predjem preko rupe/a dao bog ima ih/ ugase se sama,i nema teorije da se upale,zaista neprijatno iskustvo,pa se brisacu sami upale,itd.bila je mrkla noc vracao sam se i naravno,bum preko rupe,i sve se pogasilo,svetla,nista se nije videlo,cackao sam u mraku koliko se moze cackati,i nista,nije bilo pomoci,jedino resenje mi je bilo da kao kad hocu da blicam dugim svetlima,tako sam drzao onu rucicu i dosao do kuce,na svu srecu nije bilo milicije,inace bi lepo prosao voznjom sa dugim svetlima,i tu mi je klapna pala,jedva jutro docekah i pravac radnja,kupio tablu i pravac elektricar,6 godina nisam imao posle nikakav problem,i tako sam i prodao lajku.

Post Reply