Problem sa mehanizmom prozora

Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets

Post Reply
Gile
Automobil: Lada niva / Lada 110

Problem sa mehanizmom prozora

Post by Gile »

Kao što sam naveo u naslovu, imam jedan naizgled mali problem ali uopšte nije tako, naprotiv, ume da zadaje velike glavobolje :x
Pre 2-3 god. mi je prilikom zatvaranja prozora na vozačevoj strani ručica odjednom počela da se okreće lako, kao da se nešto otkačilo a potom je celo staklo prozora jednostavno propalo u vrata. Da skratim priču, kad sam sve to otvorio ustanovio sam da je otpala ona gornja rolnica (ili točkić, ne znam kako se tačno zove), ne u uglu već prednja, na polovini dužine vrata, otprilike. Tačnije nije ni otpala već je sajla usled otvaranja i zatvaranja prozora jednostavno presekla, i nju i onu osovinicu što je drži. Otprilike je izgledalo ovako

Image

Image

Image
E sad, to je problem koji se po svojoj prilici izgleda dešava samo meni :evil:
Nisam čuo a ni ovde pročitao da je neko imao zezanje oko toga. Pošto nisam mogao da pronađem ovu rolnicu po radnjama -nije potrošni deo pa je i ne nabavljaju, našao sam je na jednoj staroj nivi i jedva našao nekog majstora koji je pristao da se bahće s tim. On je smatrao da je fabrički to loše odrađeno i da se rolna nije okretala pa je zato sajla presekla. Mislim da je on ovu drugu nekako zanitovao i trebalo je da bude sve u redu. I bilo je...do juče. Opet je propalo staklo i kad sam skinuo tapacirung, rolna- ona ista što je zamenjena, visi presečena na sajli.Dok ne pronađem drugu sa neke stare nive zaglavio sam staklo da ne pada i možete zamisliti kakva je vožnja na ovoj vrućini sa zatvorenim prozorom.
Ono što sam hteo da pitam da li je iko od vas imao nekada sličan problem i da li neko može da mi preporuči nekog dobrog majstora (Niš i okolina ali nije problem i negde dalje ako će čovek stvarno to da odradi dobro) pošto se onaj od prošli put očigledno nije proslavio a meni sve ono, sa sajlom koja se umrsila, nekako deluje komplikovano da bih se usudio da nešto sam pokušavam
:?
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2618

djape1977

Post by djape1977 »

isti je mehanizam kao na ladama 2101-07.
rolnica mora da se okrece i sve mora da bude dobro podmazano i sajla celom duzinom
j***** auto bez kardana

Gile

Post by Gile »

Juče sam celo popodne obilazio grad ali nisam uspeo da pronađem gornju rolnicu sa nosačem. Čovek kod koga sam našao donju mi kaže da je to klasična boljka kod svih niva i da mu te gornje odmah odu kad god nabavi neku nivu za rasturanje. Koliko je to tačno - ne znam ali sam uzeo tu donju, skinuo je sa onog nosača i namontirao na moj, gornji, nosač. Pošto sam barem to osposobio ostaje mi da vidim s nekim majstorom da mi odradi montažu na vratima jer mi se sajla umrsila pa nisam siguran da li bih ja to izveo kako treba

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Gile

Post by Gile »

Dare wrote:... i Rus je umrsio sajlu http://www.autoprospect.ru/vaz/21213-ni ... dveri.html :lol:
he,he,he....moja je još umršenija :D
Mada, Dare, kad pogledam ove slike prosto sam u iskušenju da pokušam to svojeručno, ne mogu da je umrsim još više nego što je sada :lol:

Dare

Post by Dare »

samo polako i mora da radi. ja bih svakako probao

thief
Location: Sarajevo, Automobili: Lada Niva 1,7 , Citroen Xantia 2.0i 16v, Yugo Koral 45

Post by thief »

ja koliko vidim na ovim slikama nista bez cekica... :lol:
Jel tako...tako jee

Gile

Post by Gile »

Posle višednevnog odlaganja zbog nekih drugih obaveza rešio sam da se pozabavim i ovom mojom mukom :evil: . Nisam ni mnogo vozio auto prethodnih dana pa mi nije ni mnogo smetalo.
Uzeo sam čekić u ruke i prešao na stvar
U suštini i nije bilo tako komplikovano kako sam u prvi mah pomišljao. Morao sam sve da rasturim i da izvadim prozor da bih imao pristip držaču rolne. Tu sam imao manji problem pošto je prethodni majstor umesto da zanituje držač on ga je jednostavno zavario. Ipak sam ga nekako skinuo i postavio novi ali sam ga zanitovao pop- nitnama da bih mogao lako da ga skinem ako, ne daj Bože, bude ponovo nekad trebalo.
Sa sajlom nisam imao većih problema zahvaljujući slikama koje mi je ponudio Dare - HVALA DARE :prvi . Iako je sve bilo upetljano nisam morao da rasturam druga vrata da vidim kako treba da ide sajla!
Na kraju sam sve lepo podmazao i sada sve funkcioniše besprekorno - kao podmazano :D . Neverovatan je osećaj da ponovo mogu da otvorim prozor ali ništa nije čudno kada je u pitanju Lada :mrgreen:

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

sve na ladi mora da moze da se uradi pored puta uz stap i kanap(i nesto sitnog alata) tako da ne brigaj sad si miran a i znas za ne daj boze...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Dare

Post by Dare »

nema na cemu :)
cestitam na obavljenom poslu 8)

Gile

Post by Gile »

Dare wrote:nema na cemu :)
cestitam na obavljenom poslu 8)
Spasio si me već drugi put, prvi put je bilo u vezi zamene kugle...Ovako mi je ostao neki dinar koji bi inače otišao na majstore tako da mogu da obradujem ladu na neki drugi način :lol: :D

Post Reply