Zamena kaiseva kod Lade 112
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
http://www.gazela.rs/node/90 a za cenu zavisi od modela... 
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
- Cika Steva
- Automobil: 110
Za ovu temu želim da opišem jedno pomoćno sredstvo, koje puno olakšava zamenu zupčastih kaiševa. Reč je a blokatoru remenice bregastih osovina, da se ne pomeraju dok je kaiš skinut...
Treba jedna metalna ploča debljine 5 mm. Na tu ploču navarimo 4 valjka. Dužina za dva valjka oko 40 mm. U desnu remenicu (gledano kao na priloženoj slici) idu upola kraći valjkovi, a debljina valjkova je ta koja odgovara otvorima na remenici bregaste. Treba paziti da prilikom uzimanja mere reperi za paljenje na remenicama budu poklopljeni sa tačkama na kućištu . Tek onda fiksirati valjčiće na metalnu ploču. Na ploči još treba da izbušiti rupicu fi 6 mm. Tačno u onom pravcu gde se nalazi u plastici ulivena matica koja drži šraf od plastičnog zaštitnog kućišta. Tako možemo obezbediti šrafom da nam alat ne spadne sa remenice dok menjamo kaiš. Nadam se da priložena slika pokaže o čemu je reč.
Možda ova alatka može da se kupi u nekoj radnji, ali ja sam je pravio.
NAPOMENA: Valjkove treba provizorno učvrstiti dok se ne uverimo da 100% pašu u otvore, pa tek onda ih zavariti.

Treba jedna metalna ploča debljine 5 mm. Na tu ploču navarimo 4 valjka. Dužina za dva valjka oko 40 mm. U desnu remenicu (gledano kao na priloženoj slici) idu upola kraći valjkovi, a debljina valjkova je ta koja odgovara otvorima na remenici bregaste. Treba paziti da prilikom uzimanja mere reperi za paljenje na remenicama budu poklopljeni sa tačkama na kućištu . Tek onda fiksirati valjčiće na metalnu ploču. Na ploči još treba da izbušiti rupicu fi 6 mm. Tačno u onom pravcu gde se nalazi u plastici ulivena matica koja drži šraf od plastičnog zaštitnog kućišta. Tako možemo obezbediti šrafom da nam alat ne spadne sa remenice dok menjamo kaiš. Nadam se da priložena slika pokaže o čemu je reč.
Možda ova alatka može da se kupi u nekoj radnji, ali ja sam je pravio.
NAPOMENA: Valjkove treba provizorno učvrstiti dok se ne uverimo da 100% pašu u otvore, pa tek onda ih zavariti.

ja sam jucer mjenjao remen,powergrip+kraft spaner + ruska vodena pumpa,sve oko 80 eura.mjenjao na 38000 jer sam primjetio fizicko ostecenje na remenu,interval promjene jeste 45000,ali 5 godina je proslo i cisto zbog sebe da se ne desi najgore treba promjeniti.bolje dati 80-100 eura ranije nego pasti 400 eura i rizikovati 
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
Da, to je skroz glupo. Sto li nisu ostavili vecu rupu u plastici, pa skines lepo vodenu bez da skidas remenice.dado_bl wrote:Ako je samo zamjena remena u pitanju taj alat je vrlo koristan,ali posto se i vodena pumpa mjenja u dosta slucajeva,obadve remenice se skidaju da bi se plastika mogla skinuti.
Lada 111 1.5GTE 16v + BRC Sequent
- Cika Steva
Tu si u pravu! Kada menjaš vodenu pumpu slabo pomaže spravica. Moraćeš malo i mišiće koristiti da bi namestio repere.dado_bl wrote:Ako je samo zamjena remena u pitanju taj alat je vrlo koristan,ali posto se i vodena pumpa mjenja u dosta slucajeva,obadve remenice se skidaju da bi se plastika mogla skinuti.
prekjuče mi je fasovala 2 vodena pumpa, valjda ležaj zariba i pukne joj osovina. prvi put nije bilo nikakvih problema zamjenio pumpu zupčasti i vozi, ali sad je zupčasti podero onaj plastični dekl što ga pokriva i sav se izdero na toj strani ali je osto čitav. neznam jel preskočio, motor(16V) se ugasio a ja nisam nista cuo i primjetio od muzike dok nije stao. nisam ga pokusavo palit, samo odšlepo do majstora. nesmjem ga ni pipnut do prvog i plate.Beagle wrote:^
Igi, ti nemas 1.5 sa 16 ventila? Kod tog motora klipovi stizu ventile, i ako kais pukne moze da napravi dosta stete.
Jel neko imo sličan problem i kako je prošo? Šta da očekujem?
- Cika Steva
Obično se primeti kada vodena pumpa pred crkavanjem. Kod mene je počela da kaplje voda iz pumpe. To je znak da je već tečnost ušla u ležaj pumpe i kroz semering pomalo izlazi. Drugo je bilo što je pumpa postala bučnija. Treći simptom, kad je već ležaj dobio lufta u pumpi, zupčasti kaiš počeo je da „beži“ prema napolje i ivica španera pomalo skidala kaiš. Ja sam uspeo da preduhitrim veću havariju.
Ako vam se ovako nešto javi, obavezno proverite vodenu pumpu!
Ako vam se ovako nešto javi, obavezno proverite vodenu pumpu!
- milanovic986
- Automobil: Lada 112 1.5 Li '04
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v