ja u gepeku od rezervnih delova imam komutator, garnituru starih svecica, kablove, razvodnu ruku.
komutator me jednom izdao na putu, tom prilikom je majstor kog smo zvali da dodje i pomogne nam, stavio BOSCH komutator do prve prilike, a od tad je proslo 7 godina i radi bez greske. zezali su i kablovi par puta, ali je cale onda stavio kablove od Lancie (ako se ne varam) i evo, rade vec 5 godina bez problema.
inace da su zamenski delovi djubre, mogu i ja da potvrdim. ne menjati original delove dok nesto ne otkaze.
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.
Hvala momci na savetima, ja od rezerve drzim samo svecice i kablove za iste. Malo pocinje da me nerviraju ti glupi kvarovi koji se meni nisu desili ali kako citam nisu nemoguci, mogli su rusi malo to bolje... sva sreca sto imamo ovaj forum pa covek preventivno obrati paznju na neke stvari. Ja sam se iznenadio kad sam menjao stampane plocice u zadnji svetlima, kolko su originalne ploce lose, zamenske koje sam kupio su od istog proizvodjaca i mnogo su bolje, eto to je mozda jedini zamenski deo koji je bolji od originala. Inace odusevio sam se Mazdom 626 iz 1986-te sa predjenik 300.000km gde su svi elektropodizaci na prozorima fabricki i rade ispravno, neznam da li i drugi automobili pate od ovakvih gluposti ili je to svojstveno samo ladama. Ruku na srce da sam kupio ovu moju samaru novu i cuvao i odrzavao kako je sad odrzavam i da je jos bila garazirana, kako i treba da bude, ne verujem da bi bilo sta na njoj stradalo, nisu to tolko losa kola kolko imaju nesrecu da su prodata u Srbiji, jer Srbin bezi od majstora ko djavo do krsta, pa onda sam nesto cacka... pa onda takav auto proda drugom i precuti sta je sve krpacio...
zlatkodesign wrote: pa onda takav auto proda drugom i precuti sta je sve krpacio...
E to je pojava od koje ja šizim, recimo kažem nekom prijatelju da neki aparat ne može da se popravi kako treba (inače servisiram belu tehniku za život) a on će odmah: 'ajde ti to ipak nabuži pa ću ja nekom da probam"
Za one kojima nije jasno šta ja tu imam da šizim ako sam plaćen, treba samo napomenuti da će novom vlasniku da da moj broj telefona kada ovaj bude njega zvao da mu .ebe majku... uz rečenicu "pa ne znam, vidi sa njim, on je to i meni rešio, a ja ti tu ne znam ništa"
PS i zbog toga nisam žalio para kada sam isplatio novu samaru jer joj je istorija (kakva - takva) bila jasna
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."
Da ne otvaram novu temu: Da li je neko sredjivao alnaser i sta ima da se menja na njemu cisto preventivno jer za ovih 19 g nikad nista menao nisam osim reglera naravno
Kad drzis Cekic u rukama,sve ti nekako,lici na Ekser.
Četkice i biksna na njemu i jedna biksna na zvonu menjača. Zez je jedino ako četkice nisu na šraf onda mora majstor da ih zaletuje (ili ako je bosh menja se ceo nosač sa četkicama)
Dimce wrote:Da li je neko sredjivao alnaser i sta ima da se menja na njemu cisto preventivno jer za ovih 19 g nikad nista menao nisam osim reglera naravno
Pošto pominješ regler, ja sada ne znam da li ti misliš na anlaser ili alternator?
Za anlaser je već rečeno, a kod alternatora treba proveriti u kakvom su stanju ležaji i to je to... Mada i za jedno i za drugo važi da je bolje da se ne diraju ako rade tiho i bez problema.
Dimce wrote:Da ne otvaram novu temu: Da li je neko sredjivao alnaser i sta ima da se menja na njemu cisto preventivno jer za ovih 19 g nikad nista menao nisam osim reglera naravno
Prije nekog vremena sam na alternatoru ustanovio da su bakreni prstenovi po kojima klize cetkice postali bezobrazno tanki (bio je bas "kanal" onako dobran). Ne znam koliko bi jos potrajali, jer sam kompletan alternator zamjenio. '89 godiste, ja zadovoljan koliko je potrajalo...
Imam problem. kad mi auto radi bez ukljucenih svetala,akumulator se normalno puni strujom,ali cim ukljucim svetla u toku voznje ona kazaljka ne prelazi sredinu,a cesce je na nagnuta ka crvenoj strani(indikator punjenja akumulatora),tako da sam jedva jutros upalio auto. Sta bi mogao da bude problem?
Gago wrote:Imam problem. kad mi auto radi bez ukljucenih svetala,akumulator se normalno puni strujom,ali cim ukljucim svetla u toku voznje ona kazaljka ne prelazi sredinu,a cesce je na nagnuta ka crvenoj strani(indikator punjenja akumulatora),tako da sam jedva jutros upalio auto. Sta bi mogao da bude problem?
isti problem i kod mene, vec 2-3 godine unazad, ali nikad nisam imao problema sa akumulatorom da ne mogu da upalim zbog toga...
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.
Ma ljudi, ne obraćajte pažnju na tu kazaljku, loše je urađen taj voltmetar na instrument tabli pa iz najrazličitijih razloga kazaljka skakuće tamo-vamo i kada je sve u redu...
Najnormalnija stvar je da kazaljka skrece ulevo po ukljucivanju nekog potrosaca kao sto su svetla, ili skretanje levo-desno pri radu migavca, jednostavno ona pokazuje normalnu stvar u instalaciji a to je da se pojavljuje pad napona, pa napon ne moze vise biti isti kao i kad nista nije ukljuceno. To je isto kao kad vidite po osvetljaju vase sijalice u sobi da komsija do vas koristi aparat za varenje (ne vazi za one koji zive u gradu i one koji imaju kvalitetnu mrezu ), dakle pad napona je u pitanju i tu nema niceg loseg. Svakako mislim da i pored toga kazaljka pri ispravnoj instalaciji ne sme da udje u crveno. E sada, ako ne moze da upali auto posle voznje pod svetlima e to vec sigurno nije normalno. Ukoliko ti u toku rada motora ne svetli kontrolna lampica, prvo proveri/zameni regler.