Lambda sonda
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Lambda sonda
Danas sam se igrao sa voltmetrom i otkrio neke stvari za koje nisam siguran da su OK pa bih molio misljenja i iskustva.
Iskopcao sam lmbda sondu (prednju) i izmjerio napon od 0,45V na prikljucku u koji se lambda ukljucuje (dakle na autu, a ne na samoj sondi). Lambda ima 4 zice. dvije su od grijaca, dvie su za signal (gdje je crna zica od signala, a siva 0 od signala). ja sam mjerio na onom prikljucku od auta u koji ide crna zica.
Takodjer kada se mjeri napon izmedju crne zice i minusa akumulatora pri radu motora (lambda je naravno spojena) napon ide i u plus i minus, a znam da bi napon lambde mnrao biti izmedju 0 i 1 V.
Da li je normalno da postoji onaj napon od 0,45V na prikljucku kada se lambda iskopca, ili je to, kako mi je jedna osoba rekla, napon iz komparatora probio na lambda sondu, pa bi se trebalo mijenjati citav ECU?
Iskopcao sam lmbda sondu (prednju) i izmjerio napon od 0,45V na prikljucku u koji se lambda ukljucuje (dakle na autu, a ne na samoj sondi). Lambda ima 4 zice. dvije su od grijaca, dvie su za signal (gdje je crna zica od signala, a siva 0 od signala). ja sam mjerio na onom prikljucku od auta u koji ide crna zica.
Takodjer kada se mjeri napon izmedju crne zice i minusa akumulatora pri radu motora (lambda je naravno spojena) napon ide i u plus i minus, a znam da bi napon lambde mnrao biti izmedju 0 i 1 V.
Da li je normalno da postoji onaj napon od 0,45V na prikljucku kada se lambda iskopca, ili je to, kako mi je jedna osoba rekla, napon iz komparatora probio na lambda sondu, pa bi se trebalo mijenjati citav ECU?
- josif visarionovic
- Site Admin

- Cika Steva
- Automobil: 110
- Cika Steva
- Automobil: 110
-
rascho
Naravno da je jedna +, a druga -, a kako se radi o grijaču on će grijati bez obzira na koju priključiš +, a na koju -, zato valjda i nema različite boje žica.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Re: Lambda sonda
Jel menjao neko regulacionu lambda sondu? Sa mehaničke strane je posao nemož biti prostiji ali me zanima deo oko spajanja žica sa džeksnom jer su maltene sve sone univerzalne pa dolaze sa golim žicama. Odnostno koji je najbolji način za spajanje, na koji način što sigurnije spojiti, na šta paziti (vidim dve žice su za grejač, druge dve za signal pa me zanima jel se može sonda trajno oštetiti ako se obratno spoje dve žice za signal za grejač je nekom logikom nebitno)
Takođe koje uzeti? Po drugim forumima i za bolje aute ljudi hvale NTK pa me zanima kako je za ladu.
Takođe koje uzeti? Po drugim forumima i za bolje aute ljudi hvale NTK pa me zanima kako je za ladu.
-
rascho
Ako tražiš univerzalnu, bitno ti je da ima otpor grijača odgovarajući, inače se pali check engine. Ako se dobro sjećam izmjerio sam oko 3ohma, doduše sa onim kineskim unimerom koji pokazuje 0.8ohma otpor svojih kablova, tako da je sonda oko 2.2ohma. Ali ako stvarno kupuješ univerzalnu onda izmjeri otpor sonde, jer sam se ja tako zajebo pa mi se palio check engine. Na svu sreću kupovao sam preko ebaya, pa sam dobio novce nazad.
Što se tiče spajanja žica od signala, čitao sam da se niti slučajno ne priključuje unimer na njih, za mjerenje otpora, jer ga može sjebati, znači da vjerojatno možeš sjebati i pogrešnim okretanjem +/-. Doduše to nisam isprobao pa je samo teorija.
Ono što sigurno radi je mjerenje napona sa unimerom na žicama od signala i to ne sjebe sondu. Griješ sondu brenerom i mjeriš napon, i tako vidiš gdje je + a gdje -. Grijanje brenerom je također ne sjebe, naravno kada dobiješ napon prestaneš grijati, jer ti više i ne treba. Ovo sam također isprobao.
Inače ako je tvoja riknula, možeš je probati "popraviti" tako da je zagriješ brenerom dok se ne užari i onda naglo uvališ u čašu vode. Tako ti u vodi ostanu crne naslage sa sonde. To sam također probao, sonda je i dalje radila kao i prije postupka, niti lošije niti bolje, ali ti možda budeš bolje sreće. Naravno taj postupak preporučujem samo u slučaju da si sondu ionako planirao mijenjati, pa ne možeš napraviti dodatnu štetu
Što se tiče spajanja žica od signala, čitao sam da se niti slučajno ne priključuje unimer na njih, za mjerenje otpora, jer ga može sjebati, znači da vjerojatno možeš sjebati i pogrešnim okretanjem +/-. Doduše to nisam isprobao pa je samo teorija.
Ono što sigurno radi je mjerenje napona sa unimerom na žicama od signala i to ne sjebe sondu. Griješ sondu brenerom i mjeriš napon, i tako vidiš gdje je + a gdje -. Grijanje brenerom je također ne sjebe, naravno kada dobiješ napon prestaneš grijati, jer ti više i ne treba. Ovo sam također isprobao.
Inače ako je tvoja riknula, možeš je probati "popraviti" tako da je zagriješ brenerom dok se ne užari i onda naglo uvališ u čašu vode. Tako ti u vodi ostanu crne naslage sa sonde. To sam također probao, sonda je i dalje radila kao i prije postupka, niti lošije niti bolje, ali ti možda budeš bolje sreće. Naravno taj postupak preporučujem samo u slučaju da si sondu ionako planirao mijenjati, pa ne možeš napraviti dodatnu štetu
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Za sad još ništa ne znam 100%, upalilia mi se "check engine" lampica ali nakon jedno 6 sati konstantne vožnje pri 100-140 km/h i kad sam očitao bila je grešak low voltage O2 sensor (e sad nem pojma za koji je rekao!) što mu dođe siromašna smeša. Resetovao sam je i onda je odmah nakon stučeno istim tempom još od slo-hr granice i lampica se nije upalila. Možda nije ništa ali eto čisto da znam i da ne budem nespreman ako treba da je promenim.
Vidim baviš se tom auto elektrikom jel imaš možda neki sajt ili podatke koja od tih sondi ima koliki otpor pošto gledam na e-bay-u ima manje više jeftinih pa da znam od kog auta da tražim ako može, zbog navoja mislim, njegovu džeksnu bi odsekao ladinu zalemio? I ako je za ladu ko što kažeš 2,2 oma jel moram da tražim od baš 2,2 oma ili ima neku toleranciju?
Vidim baviš se tom auto elektrikom jel imaš možda neki sajt ili podatke koja od tih sondi ima koliki otpor pošto gledam na e-bay-u ima manje više jeftinih pa da znam od kog auta da tražim ako može, zbog navoja mislim, njegovu džeksnu bi odsekao ladinu zalemio? I ako je za ladu ko što kažeš 2,2 oma jel moram da tražim od baš 2,2 oma ili ima neku toleranciju?
-
rascho
Kada sam ja kupio univerzalnu, navoji su pasali, nije bilo nikakvih problema, signal je bio u redu i fino je pokazivalo između 0 i 1 V. Jedini problem je bio otpor grijača. Pošto nigdje nisam našao vrijednosti otpora, a ovo što sam napisao su vrijednosti koje sam ja izmjerio (ova univerzalna je bila skoro duplo veći otpor), kupio sam originalnu. Tako da ti ne znam reći kolika je tolerancija, ali duplo veći otpor ne prima 
Inače ta greška low voltage, ako je potražiš po kodu, mislim da ima objašnjeno kada se javlja. Ako se dobro sjećam, javlja se ako je napon ispod određene granice, neko određeno vrijeme. Tako da može biti zbog loše sonde, ali može biti i zbog loše podešenog plina.
Inače ovo dolje su kodovi od bosch MP7.0 euro 3 ecua vezani za prvu i drugu lambda sondu, pa ako ti je napisao low voltage onda je to na drugoj lambda sondi. Onda jedino preostaje da je to P0137, a evo šta kaže Internet o toj greški http://www.obd-codes.com/p0137
P0130 02 Sensor 1, Malfunction
P0132 02 Sensor 1, High Voltage
P0133 02 Sensor 1, Slow Response
P0134 02 Sensor 1, Circuit Inactive
P0135 02 Sensor 1, Heater Malfunction
P0136 02 Sensor 2, Malfunction
P0137 02 Sensor 2, Low Voltage
P0138 02 Sensor 2, High Voltage
P0140 02 Sensor 2, Circuit Inactive
P0141 02 Sensor 2, Heater Malfunction
P0171 System Too Lean
P0172 System Too Rich
Inače ta greška low voltage, ako je potražiš po kodu, mislim da ima objašnjeno kada se javlja. Ako se dobro sjećam, javlja se ako je napon ispod određene granice, neko određeno vrijeme. Tako da može biti zbog loše sonde, ali može biti i zbog loše podešenog plina.
Inače ovo dolje su kodovi od bosch MP7.0 euro 3 ecua vezani za prvu i drugu lambda sondu, pa ako ti je napisao low voltage onda je to na drugoj lambda sondi. Onda jedino preostaje da je to P0137, a evo šta kaže Internet o toj greški http://www.obd-codes.com/p0137
P0130 02 Sensor 1, Malfunction
P0132 02 Sensor 1, High Voltage
P0133 02 Sensor 1, Slow Response
P0134 02 Sensor 1, Circuit Inactive
P0135 02 Sensor 1, Heater Malfunction
P0136 02 Sensor 2, Malfunction
P0137 02 Sensor 2, Low Voltage
P0138 02 Sensor 2, High Voltage
P0140 02 Sensor 2, Circuit Inactive
P0141 02 Sensor 2, Heater Malfunction
P0171 System Too Lean
P0172 System Too Rich
-
rascho
E da, ako sedobro sjećam, prednja lambda sonda je bosch lsh25, koju možeš naći pod univerzalnim, samo bude bez utikača, pa bude našto jeftinija. Tako da bi to trebalo pasati po svemu, a i boje žica budu iste. Za zadnju se ne sjećam, ali mogu pogledati jer imam obe kući.