Zupcasti i klinasti kais
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
- zlatko83vr
Zupcasti i klinasti kais
Na koliko km se menjaju?
- zlatkodesign
- Automobil: LADA Samara 1.3
Zupcasti se menja na 30.000km a klinasti dok ne pukne, zato sto ako i pukne samo alternator nece da puni akumulator, ali nemoj sebe da dovodis u takvu situaciju jer i on snesno kosta 300-400 din.
Ja kad menjam menjam oba, pa nek ide zivot
.
ALI zbog kvaliteta istih na nasem trzistu pozeljno je cesce kontrolisati kajseve narocito pred polazak na put ili bar na svakih 10.000.
Ja kad menjam menjam oba, pa nek ide zivot
ALI zbog kvaliteta istih na nasem trzistu pozeljno je cesce kontrolisati kajseve narocito pred polazak na put ili bar na svakih 10.000.
Last edited by zlatkodesign on Wed Sep 15, 2010 12:01 am, edited 1 time in total.
Sledeci auto Priora coupe.
- zlatko83vr
- zlatkodesign
- Automobil: LADA Samara 1.3
- Samar-Guja
- Automobil: Lada Samara 1.3S
Na mojoj staroj samari 1500ccm moji su imali peh da je pukao zupčasti ali isto tako imali su i ludu sreću da se ništa nije oštetilo. To je bilo negde '97 -'98 god., ja još nisam ni bio položio vožnju. Uveče je auto parkiran u garažu i sve je bilo ok. Ujutru prilikom paljenja čim je zaverglao motor odmah se čulo da je nešto puklo pa nije više ni pokušavano da se upali. Samo je kupljen novi zupčasti i majstor ga je na licu mesta namestio. Mada je postojala zebnja da je možda iskrivljen neki ventil, srećom sve je bilo ok, upalio je kao da se ništa nije desilo. E sad, da se to desilo u vožnji ne znam šta bi bilo
I umalo da zaboravim, kaiš je pukao na oko 68 000 km. To je bio onaj fabrički koji je i došao na vozilu
To je bilo ono vreme kad se jedva nalazilo para i za gorivo a o zupčastom kaišu i redovnom intervalu zamene malo ko je razmišljao (bar moji nisu...)
I umalo da zaboravim, kaiš je pukao na oko 68 000 km. To je bio onaj fabrički koji je i došao na vozilu
- Samar-Guja
- Automobil: Lada Samara 1.3S
Vozio sam samaru sa fabrickim kaisem do 2003 godine ne znajuce za to i to 2 zuba preskocila !!!!Pera wrote:Samo ti cekaj da preskoci i pocne slabije da vuce![]()
U stvari,ako imas 1500 ccm motor,zupcasti i moze da ima funkciju rezervnog dela,ali na 1300 ni pod razno
Kad je stavljen novi posle 5 godina odnosno 2008 je opet preskocilo za zub , samo sam skinuo bez odsafljavanja zatezaca kaish malo ga vratio i auto ponovo ide ko lud !!!
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)