Problem sa strujom

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Knedla nema veze sa strujom vec karb. Auto usisa mnogo vazduha pri naglom dodavanju gasa a protok benzina gasa cega vec trosis ostaje isti !!! razvodnik ne moze da se pokvari da je ne znam shtta bilo !!!
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

Bas me zanima kako ces resiti ovaj problem. Meni se ta "knedla" javlja samo kad vozim na benzin.

Pera

Post by Pera »

Karburator je nov i dalje se desava,ali i na PLINU i BENZINU!!!manje je izrazeno na benzinu,nije to onaj mali prekid kada otvara drugo grlo,nego bas bas knedla,koja se javi i kada se ne otvori drugo grlo.

@Samar-Guja
Po tebi onda knedla ispada normalna pojava? :?

Da je do karburatora,problem bi bio samo na benzinu,plin nema veze sa tim,pa staru 1.3 sam gazio uvek i nikad na plinu nije imala knedlu,na benzinu ponekad ako je zaprljan karburator.

Zlatko kod tebe je verovatno karburator zaprljan.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Knedla jeste normalna pojava za sve lade !!! Znam samo jedno da razvodnik ma shta god radio ne moze da se pokvari , elektronski razvodnik nema habajucih elemenata , to mi lici kao da nema dovoljn gasa ili benzina - proveri ti kakv ti je isparivac ili pumpa !!
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

Pera

Post by Pera »

Nece biti da je normalna pojava,stara 1.3 koja je kod caleta na plinu nikad nije imala knedlu,ja je vozio od 2003 do kraja prosle godine i znam sigurno da je tako :!:
Pumpa za benzin je zamenjena elektricnom spoljnom,probao sam da vidim kako baca benzin,i tu nema greske,a i isparivac je nov tako da je problem sigurno negde drugde,a gde naci cu.
Moze razvodnik i te kako da se pohaba,dobije luft osovina u cauri,i da vidis onda kako radi,kada sam uzeo ovu sad imalaa je los razvodnik,zamenjen drugim polovnim i auto se preporodio,taka da ta teza pada u vodu.

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

A jel imaš u nekom momentu (pri određenoj brzini) povećano trešenje motora?
Meni se u zadnje vreme dešava da pri polakom dodavanju gasa počne da se guši, posle sve ok; ali u 5 st.prenosa pri 70km/h trese ko blesav (kad pustim gas ili izbacim na ler prestane) i to do 80km/h i posle ide normalno. Isto u 5toj ide lepo i na 60km/h. I još nešto jesi probao na plinu jel se gasi kad zatvoriš dovod vazduha? Meni ni to neće pa sumnjam da vuče negde malo falš ali ne mogu da provalim gde (dotezao sve, zamenio vakuum crevo, začepio sve na filteru sa živom gumom...) I ja sam sumnjao na struju ali čitajući mišljenja sad sam u zbunu?

Coa123

Post by Coa123 »

zlatko83vr wrote:Bas me zanima kako ces resiti ovaj problem. Meni se ta "knedla" javlja samo kad vozim na benzin.
Ista stvar i kod mene, od kada sam ugradio plin zaboravio sam na tu knedlu.

Pera

Post by Pera »

[quote="choksi"]A jel imaš u nekom momentu (pri odreðenoj brzini) poveæano trešenje motora?
Meni se u zadnje vreme dešava da pri polakom dodavanju gasa poène da se guši, posle sve ok; ali u 5 st.prenosa pri 70km/h trese ko blesav (kad pustim gas ili izbacim na ler prestane) i to do 80km/h i posle ide normalno. Isto u 5toj ide lepo i na 60km/h. I još nešto jesi probao na plinu jel se gasi kad zatvoriš dovod vazduha? Meni ni to neæe pa sumnjam da vuèe negde malo falš ali ne mogu da provalim gde (dotezao sve, zamenio vakuum crevo, zaèepio sve na filteru sa živom gumom...) I ja sam sumnjao na struju ali èitajuæi mišljenja sad sam u zbunu?[/quote]

Nista slicno,stabilno ide pri svakoj brzini i nema nikakvog tresenja.
Kada zatvaram vazduh pocinje momentalno da se gusi,tako da ni fals vazduh nije u pitanju.

Ostaje mi jos da utvrdim da li mozda razvodnik zeza,i to je to,nemam vise ideja.

Najgore je kad sve izgleda kako treba,a nesto definitivno zeza :?

st@meni
Automobil: Sputnik

Post by st@meni »

A nisi napisao od kada ti se javlja taj problem. Da li si mozda primetio blago smanjenje osetljivosti kocnica, jer ako se gusi zbog fals vazduha onda to nije mala kolicina vazduha i to je takodje dovoljno da servo malkice slabije radi. Ovo sam ti rekao iz licnog iskustva.
Da te ne zeza nesto oko sauga, sajla ili bla bla bla, mozda nije dobro podeseno na karbu.... :roll:

Pera

Post by Pera »

Sta znam,od pre koji mesec,samo mi se cini da je u poslednje vreme dosta izrazenije.
Nista od toga servo je isto zamenjen,u stvari cim sam ga uzeo,ne sisti nigde nista,sauh funkcionise,karb sam podesavao smesu,sve mi se cini da je ok,ali... :roll:

No znam da sam nesto zaboravio,i to nesto bitno :roll: Pre jedno dve nedelje sam ugradio Lambda Kontrol na vec postojeci vakumski plin.Znaci jedan mali kompjutercic sa step motorom,koji u zavisnosti od sastava smese koju ocitava lambda sonda,automatski daje vise-manje plina.
Po njegovoj ugradnji,simptomi na plinu su postali izrazeniji,i odmah sam bio na reklamaciji,covek je sve gledao i kaze da struja zeza nesto,nisam bas bio ubedjen u to,pa mi je kratkotrajno iskljucio Lambda kontrolu i povecao dotok plina i knedla je bila mnogo manja,ali je postojala.
Komentar je bio da je losa struja i da je motor osetljiviji na pravilnu smesu (koju stvara lambda kontrol) u odnosu na onako kako je nastelovan bio ranije-bogatu.
Ne pije mi to objasnjenje vodu u potpunosti,ali znam da je pre ugradnje lambda kontrola,na otvorenom trosio 10 l/na 100,normalne voznje 80-90 km/h,a sada trosi istom takvom voznjom 7-8 litara,i ima mnogo bolji start.
Covek je rekao da ako ja smatram da je taj lambda kontrol problem da ce mi vratiti pare,pa ni sam nisam pametan.
Najvise me buni sto se isto desava i na benzinu,tako da kad pregledam i razvodnik struja ce biti eliminisana 100 %,ako i tada ne bude pomaka,onda prestajem sa potragom.

ilija90
Automobil: Samara

Post by ilija90 »

Nadjoh ti ovo i ovde se prica o knedli :D

viewtopic.php?t=2411

Pera

Post by Pera »

Ucestvovao sam u njoj :D
Znam za tu temu,ali sam ja sve potencijalne kvarove eliminisao,jos razvodnik,i ako to nije,nemam resenje :mrgreen:

st@meni

Post by st@meni »

Nisam upucen u rad sondi za dijagnostiku rada motora (bar dok ne kupim auto koji to ima) ali ako se ne varam lambda sonda se postavlja na izduvnoj grani. Da nisi ugradnjom sonde smanjio promer uzduvne grane(na tom mestu) ??? Kazes iskljucio je lambda kontrol, ali ga nije demontirao !!!!! Nisam video tu sondu ali ti verovatno jesi pa zakljuci sam da li je moguce ovo sto kazem.

st@meni

Post by st@meni »

Mislim da je tebi osnovni problem taj sto ti se knedla javlja na benzinu, dakle kad resis neki problem i na bezninu pocne da radi OK onda proveri za TNG. Jer nisam siguran da kada naglo das gas, da ce taj motorcic uspeti istog trena da odvrne ventil gasa i da ti ne osetis nista. Ako to uspe, tj ako tako treba da funcionise onda je to vrh.

Pera

Post by Pera »

Evo ovako:
Grana sa sondom je od lade 110 8 V,znaci ako ona moze da "dise" sa tom granom i sondom,morala bi i Samara.Mislim da to nema nikakve veze.Bilo je i bez toga.
Onda je covek uzeo i iskljucio step motor i odvrnuo taj sraf na njemu da ima pun protok,i knedla je manja,ali vise trosi i ima slabiji start.
Ovaj lambda kontrol ne koriguje smesu 100 % nego 30%,a ostalih 70 % se podesava na srafu od tog istog step motora,slikacu to kako izgleda pa ce biti jasnije,to i jeste sistem predvidjen za karburatorske motore i mora da funkcionise.Nema softwersko,nego mehanicko podesavanje,a smesu koriguje prema zadatom algoritmu.
Sa njime se dobija da u svakom opsegu motor ima pravilnu smesu.I to se odma pokazalo na putu do Subotice,potroseno 44 l,predjeno 590 km,od toga 50 u Beogradu,30 u Subotici (grad) i ostatak voznja na otvorenom,sto mu dodje prosek od nekih 7.5 litara,po meni vise nego dobro.
Dok je pre samo na otvorenom-lagana voznja 80-90 u cetvrtoj i tesko je silazio ispod 10l na 100.
Ocigledno uredjaj obavlja dobro svoju funkciju,ali je izgleda osetljiviji na neku prisutnu gresku.

I meni je jasno da je problem zajednicki i za plin i benzin.

Post Reply