Novi pravilnik
Novi pravilnik
Srpskim putem jedna marka vlada,
a to je naravno ruska lada.
a to je naravno ruska lada.
- zlatko83vr
Viđao sam reklame po novinama da je Galenika počela da pakuje nove setove prve pomoći ali ne znam kakva je situacija na tržištu i da li ima problema u nabavci. Koliko je meni poznato stari kompleti prve pomoći će važiti još godinu dana od stupanja novog pravilnika na snagu a po isteku tog perioda ćemo svi biti u obavezi da imamo nove komplete prve pomoći. Znači trebalo bi da smo po tom pitanju mirni još godinu dana.
Ovo u vezi sijalica je malo preterano, valjda je dovoljno da posedujemo odgovarajući tip sijalice za vozilo koje vozimo npr. H1,H4,... Ja sam na osnovu podataka iz tehničke knjižice otišao u prodavnicu i tako pojedinačno nabavio bar po jednu rezervnu sijalicu za većinu sijaličnih mesta. Malo je apsurdno da postoje razne "volvo", "reno", "mazda", "dačija" i sl. sijalice. Kao što neko reče u nekoj drugoj temi ko li uopšte piše ove pravilnike...
Ovo u vezi sijalica je malo preterano, valjda je dovoljno da posedujemo odgovarajući tip sijalice za vozilo koje vozimo npr. H1,H4,... Ja sam na osnovu podataka iz tehničke knjižice otišao u prodavnicu i tako pojedinačno nabavio bar po jednu rezervnu sijalicu za većinu sijaličnih mesta. Malo je apsurdno da postoje razne "volvo", "reno", "mazda", "dačija" i sl. sijalice. Kao što neko reče u nekoj drugoj temi ko li uopšte piše ove pravilnike...
Upravo sam letimično pročitao pojedine delove novog Pravilnika (koji je bruyoni postavio u temi "Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima") pa rekoh da potvrdim navode iz prethodnog posta. Dakle što se tiče novih kompleta prve pomoći jasno je predviđena njihova primena u čl. 115 ali se u prelaznim i završnim odredbama, u čl. 138 navodi da se njihova primena odlaže za 12 meseci od stupanja na snagu Pravilnika. Znači da ne moramo da žurimo sa nabavkom i da imamo još godinu dana da ih nabavimo.
Vezano za sijalice, u čl. 118 Pravilnika je navedeno da treba da "odgovaraju po vrsti i obliku priključka za vozilo" što bi u prevodu trebalo da znači da je to odgovarajući tip sijalice iz tehničkog uputstva vozila a njihov broj, kao i vrsta i broj rezervnih osigurača koje je obavezno imati u vozilu, je određen u istom članu. Ko nema onu knjižicu gde su sadržani podaci o sijalicama samo treba da vidi na vozilu na kom sijaličnom mestu koja sijalica ide i da iste nabavi kao rezervne.
Vezano za sijalice, u čl. 118 Pravilnika je navedeno da treba da "odgovaraju po vrsti i obliku priključka za vozilo" što bi u prevodu trebalo da znači da je to odgovarajući tip sijalice iz tehničkog uputstva vozila a njihov broj, kao i vrsta i broj rezervnih osigurača koje je obavezno imati u vozilu, je određen u istom članu. Ko nema onu knjižicu gde su sadržani podaci o sijalicama samo treba da vidi na vozilu na kom sijaličnom mestu koja sijalica ide i da iste nabavi kao rezervne.
- zlatko83vr
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
to sam se i ja pitao u jednom postu na cbc.rs .Gile wrote:Kao što neko reče u nekoj drugoj temi ko li uopšte piše ove pravilnike...
i kako ce vlasnik luksuznog vozila da zameni sijalicu na putu ako pregori? Tvrdim da ogroman procenat takvih sofera zna samo kako se otvara hauba, a o zameni sijalice, nivou ulja ili kojecega da ne pricamo.
btw. da li Tigar TG621 sme da se vozi zimi?
Čini mi se da na TG621 treba da piše "all season", tj. da je univerzalna guma (ispravite me ako grešim). Danas je neki lik na TV-u, jedan od tvoraca ovog pravilnika, baš pričao o tome pošto ga je voditelj pitao šta da rade vozači koji imaju univerzalne pneumatike? On je rekao da ako imaju odgovarajuću šaru neće morati da kupuju zimske i nešto kao u smislu "takve vozače nećemo sankcionisati". Kažem, to sam slučajno čuo u prolazu na TV-u tako da to svakako treba proveriti
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
- altinjanin
- BokeYGTi
- Automobil: Lada 112 1.6 16v
gde je saobracajnim znakom receno da su obavezni lanci, moramo ih stavljati. u suprotnom, lanci u gepek...
sto se mene licno tice, izdatak ce mi biti da kupim lance sad, i da ih drzim u gepeku. za 18. godina koliko je imamo, nikad nisu zatrebali lanci, ali nikad, a vozena je svuda po snegu.
sto se mene licno tice, izdatak ce mi biti da kupim lance sad, i da ih drzim u gepeku. za 18. godina koliko je imamo, nikad nisu zatrebali lanci, ali nikad, a vozena je svuda po snegu.
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.
- altinjanin
- altinjanin