Potrosnja!!!
Moderators: dejo, djape1977, Alexa, Shone89, radek mb
1. Siva 206000km, (automatski sauh) 11l grad,10l autoput,8.5l regionalni put (ibarska,koridor)
2. Bež 165000km (uštinuta ) 9l grad, 7.5l autoput (do 100km/h), 7.1 reg.putevi
Inače zimi sam prestao da pratim potrošnju jer zbog očajnog plina i zagrevanja (zbog dece) desi mi se da izađe sa sivom i 14l, a isto tako mi se desilo da odem do Banja luke za 24.3l / 400km što mu dođe oko 6.6l. Inače na autoputu razlika potrošnje pri 80km/h i 110km/h je skoro 2.5l/100km pa i tu ima razlike u stilu vožnje.
2. Bež 165000km (uštinuta ) 9l grad, 7.5l autoput (do 100km/h), 7.1 reg.putevi
Inače zimi sam prestao da pratim potrošnju jer zbog očajnog plina i zagrevanja (zbog dece) desi mi se da izađe sa sivom i 14l, a isto tako mi se desilo da odem do Banja luke za 24.3l / 400km što mu dođe oko 6.6l. Inače na autoputu razlika potrošnje pri 80km/h i 110km/h je skoro 2.5l/100km pa i tu ima razlike u stilu vožnje.
-
samara1500
Kod mene vrlo slično sa novom Samarom 1.3, 11-12l grad, 9l put (ibarska), mada je u toku hladnijih dana znalo da ide i do 14-15l plina (sa zagrevanjima dok se čisti sneg). Primetio sam da je tada bilo i razlike u potrošnji zavisno od toga gde je sipano, tako da kvalitet plina izgleda da baš varira, ili više kraduckaju na nekim pumpama. Napominjem da nisam punio bocu do kraja, za to znam da varira od pumpe do pumpe, nego uvek za 1000din.
Stara Samara (1500) je po gradu do sada trošila 10-11l, a na putu 7-8l (ako se ne vozi preko 100ke). Benzina, naravno, ona plin (još uvek) nema...
Stara Samara (1500) je po gradu do sada trošila 10-11l, a na putu 7-8l (ako se ne vozi preko 100ke). Benzina, naravno, ona plin (još uvek) nema...
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."
@samara1500: "...Samarom 1.3, 11-12l grad, 9l put (ibarska)"
to mi deluje puno, jesi li skoro radio optiku, balansiranje, i kontrolu pritiska u gumama. meni je posle takve akcije opala potrosnja sigurno za 1-1,5 litara. E sad, jeste da je to Beograd i da NS nema uzbrdica ali mislim da ti potrosnja moze opasti.
@samara1500: "...tako da kvalitet plina izgleda da baš varira"
JAKO VARIRA, desavalo mi se da posle menjanja pumpe moram da prestelujem plin da mi ne bi padali obrtaji
Druze ispitaj ti koja pumpa ti najvise pase.
to mi deluje puno, jesi li skoro radio optiku, balansiranje, i kontrolu pritiska u gumama. meni je posle takve akcije opala potrosnja sigurno za 1-1,5 litara. E sad, jeste da je to Beograd i da NS nema uzbrdica ali mislim da ti potrosnja moze opasti.
@samara1500: "...tako da kvalitet plina izgleda da baš varira"
JAKO VARIRA, desavalo mi se da posle menjanja pumpe moram da prestelujem plin da mi ne bi padali obrtaji
Druze ispitaj ti koja pumpa ti najvise pase.
-
samara1500
@dris
Ako misliš na potrošnju na putu, to je bilo zimus, a videćemo kako će biti sad na leto kad budem putovao. Što se tiče grada, NS i BG su nebo i zemlja. Baš sam bio prošle nedelje, za 1000din otišao, vratio se, obišao nekoliko mesta u gradu, i čini mi se da nisam sve ni potrošio...
Što se tiče centriranja trapa, to treba da radim, ali sve odlažem, imam hitnijih stavki na oba auta...

A za plin, čini mi se da sam provalio gde je ok a i usput mi je pa ću se držati u buduće te pumpe, videćemo da li će se potrošnja stabilizovati.
Ako misliš na potrošnju na putu, to je bilo zimus, a videćemo kako će biti sad na leto kad budem putovao. Što se tiče grada, NS i BG su nebo i zemlja. Baš sam bio prošle nedelje, za 1000din otišao, vratio se, obišao nekoliko mesta u gradu, i čini mi se da nisam sve ni potrošio...
Što se tiče centriranja trapa, to treba da radim, ali sve odlažem, imam hitnijih stavki na oba auta...

A za plin, čini mi se da sam provalio gde je ok a i usput mi je pa ću se držati u buduće te pumpe, videćemo da li će se potrošnja stabilizovati.
@samara1500: "Što se tiče grada, NS i BG su nebo i zemlja" ,
ne znam kako da ti kazem, posle malo vise kilometara i dana u NS veoma bi se razocarao
Ne znam na koliko se inace radi optika ali sam je platio cini mi se 1500 din, a kroz ustedu se to isplatilo za 3-4 meseca, btw. mesecno prelazim oko 1000km
ne znam kako da ti kazem, posle malo vise kilometara i dana u NS veoma bi se razocarao
Ne znam na koliko se inace radi optika ali sam je platio cini mi se 1500 din, a kroz ustedu se to isplatilo za 3-4 meseca, btw. mesecno prelazim oko 1000km
Testirao sam potrosnju na 1000km, prosek 12.5-13l TNG. Lokalna voznja (uglavnom Ibarska)+ grad (Nis) sa punim vozilom (uvek je bilo 500kg unutra). Rec je o Nivi 1.6 (motor star 26god, nista nije radjeno). Ja sam zadovoljan. Sta mislite?
moj auto u krivini kao pegla lezi
ispod haube besan pas rezi...
ispod haube besan pas rezi...
Meni se sa ovom novom zelenom desavaju jako cudne stvari,npr. vozio sam skoro u subotici poprilicno mnogo km-a za par dana,jednom je prosek bio 10 l/100 (pola grad,pola otvoreno sa malo vise medjuubrzanja),zatim sledeci put ista destinacija 9.5 l/100,da bi na kraju doslo i do 8.6l/100.
Ali zato pri povratku iz SU prosek na otvorenom 10l/100
,a voznja poprilicno lagana,na momente 100 na sat,u proseku 80.A imao sam takvih slucajeva s njom dosta,jednostavno iz ne znam kog razloga na otvorenom trosi jedno litru-dve vise nego sto bi trebalo.
U Bg-u prosek je od 10-12 i to mu je otprilike to,sa nekom razumnom voznjom i bez voznje po Gazeli
Sledece nedelje bi trebalo da mu dodam Lambda kontrol,pa bi stanje sa potrosnjom moglo jos malo i da se popravi,javljam rezultate.
Ali zato pri povratku iz SU prosek na otvorenom 10l/100
U Bg-u prosek je od 10-12 i to mu je otprilike to,sa nekom razumnom voznjom i bez voznje po Gazeli
Sledece nedelje bi trebalo da mu dodam Lambda kontrol,pa bi stanje sa potrosnjom moglo jos malo i da se popravi,javljam rezultate.
- Samar-Guja
- Automobil: Lada Samara 1.3S
Ja ako idem na dug put sipam plin na 3 pumpe dok ne napunim bocu ili ako sipam za odredjenu sumu podelim na 3 ili 2 dela !!!! zato shto mi je prva pumpa odmah do zgrade dok je 2-ga bilo na koju od 3 - strane da krenem iz Pozege ima pumpa tako da je potrosnja oko 10 litara dok je po gradu i na 12 !!
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)
-
samara1500
Nisam išao nikud letos, cepam samo lokal i ne silazi ispod 12l plina nikako. Pokušavao sam sa siromašnijom smešom, ali mi to ne odgovara zbog osetnog gubitka snage, tako da moram da se pomirim sa ovakvom situacijom. Nego, meni se nešto čini da u poslednje vremekraduckaju na pumpama za gas sve više, i da otud potiču te čudne razlike u potrošnji o kojima govorite...

- Samar-Guja
- Automobil: Lada Samara 1.3S
Hah nashao sam dobru smeshu -- meshao sam 2 plina sa 2 pumpe i sipao sam malo Acetilena C2H2 i dobio plamen na aspuh pri jacem gasu, zestok smrad povishenu temperturu motora ali nikad je nisam vozio brze od 120km/h do kojih jedva na benzin dodje ! Sa ovom cudnom smeshom Propana C3H8 i Butana C4H10 i Acetilena C2H2 dobijate ludu masinu !!!!

Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)
Ja zadnjih mesec dana bas mnogo vozim i pratim potrosnju.
I sa sigurnoscu mogu da kazem da voznjom po nekim magistralnim putevima brzinom 70,80,90,max 100km/h potrosnja mi NE prelazi 6.5 litara plina.
Autoput brzinom 120,130,max 140km/h NE prelazi 7.5 litara.
U gradu nisam bas uspeo da skontam koliko trosi,ali uz veliku guzvu i malo jaci gas,potrosnja ode i preko 10 litara plina.
I sa sigurnoscu mogu da kazem da voznjom po nekim magistralnim putevima brzinom 70,80,90,max 100km/h potrosnja mi NE prelazi 6.5 litara plina.
Autoput brzinom 120,130,max 140km/h NE prelazi 7.5 litara.
U gradu nisam bas uspeo da skontam koliko trosi,ali uz veliku guzvu i malo jaci gas,potrosnja ode i preko 10 litara plina.
Ja mogu da kazem da od ugradnje lambda kontrole,potrosnja je sigurno manja minimum za litru-dve.Evo ovako:
1.Prekjuce sipam vozim ga malo hladnog,malo zagrtejanog,malo klima u mestu-11.2/100
2.Danas sipam 500 din na potpuno prazan rezervoar,umerena gradska voznja-potrosnja ispada 10,2 l/100 od cega je 15 km,sa propisno jacom nogom na gasu.
3.Put do Subotice i malo voznje po Subotici i Bg-u,znaci gradske jedno 90 km,500 km otvoren put-trosi u proseku 7.5/100,a ranije mi se desavalo da na otvorenom pri stvarno laganoj voznji trosi 9-10/100
Tako da smatram da je ovo pametna investicija
1.Prekjuce sipam vozim ga malo hladnog,malo zagrtejanog,malo klima u mestu-11.2/100
2.Danas sipam 500 din na potpuno prazan rezervoar,umerena gradska voznja-potrosnja ispada 10,2 l/100 od cega je 15 km,sa propisno jacom nogom na gasu.
3.Put do Subotice i malo voznje po Subotici i Bg-u,znaci gradske jedno 90 km,500 km otvoren put-trosi u proseku 7.5/100,a ranije mi se desavalo da na otvorenom pri stvarno laganoj voznji trosi 9-10/100
Tako da smatram da je ovo pametna investicija
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Ja se šokirao "kvalitetom" našeg TNG-a! Prošli ponedeljak natočim u Vukovaru na INA pumpi 30 litara gasa, tj do kraja (u bocu inače staje 34l) U nedelju posle 530 pređenih kilometara sam opet napunio do vrha 30l na Knezu u Surčinu! I dalje m ine ide u glavu aj da kažem da sam potrošio 32l na 530km to je ŠEST litara na 100km. Znam da im je benzin malo, zaista neprimetna razlika u potrošnji, kvalitetniji ali za TNG sam ostao bez reči. Razmišljam se da odem do Iloka da probam natočiti na onoj privatnoj pumpi.
PS: inače mi potrošnja ovog našeg plina što u glavnom točim na EKO i Knezu ide 7.5-8.5 baš mešovitog arčenja po NS, BG, ZR i između
PS: inače mi potrošnja ovog našeg plina što u glavnom točim na EKO i Knezu ide 7.5-8.5 baš mešovitog arčenja po NS, BG, ZR i između