moja Samara 1.5 diesel iz 1999 (2000) godine

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

Pera

Post by Pera »

Jbt,kais i spaner :shock:
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

samara1500

Post by samara1500 »

To je ono čega se ja plašim kod dizela - skupo redovno održavanje motora, osim u slučajevima kada vlasnik digne ruke, menja samo filtere i tera dok se ne raspadne. No u takvoj eksploataciji (ovakav) motor teško da može da izdrži više od 50-60000km...
:?
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

strasno !!! :evil:
instalacija motora je na neki nacin ostecena i pri mom pokusaju da doznam nesto vise o "kompjuteru" Bosch 0 281 003 009 za kontrolu i upravljanje radom grejaca i diesel pumpe dolazim do informacije da taj kompjuter kosta 100 eur !
a kad je delomicno neispravan, prosecan vozac nece primetiti neispravnost pogotovo u uslovima letnje voznje
Steuergerät, Glühzeit für Citroën, Fiat, Peugeot

Bosch

Artikel Nr: 0 281 003 009
78,10 EUR

inkl. MwSt, Kostenlose Lieferung ab 100 EUR Bestellwert. Versandkosten

Inhalt: 1 Stück
Versandfertig in 2 - 3 Werktagen

Merkmale

* Glühkerzenausführung: Stabglühkerze
* Glühkerzenausführung: nachglühfähig

Tags (Suchworte)
Glühzeitsteuergerät Glühanlage Glühzeit Steuergerät

Originalteilenummern (nur zum Vergleich)

Citroën
5981 21
5981 26
96 165 823
Fiat
551 9809 00
961 5938 380
Peugeot
5981 21
5981 26
96 165 823
Rover
NCJ 1001 10

EAN Code

* 3165143077948
Image

Image

Bosch preporuceni grejaci su serije DURATERM 0 250 202 020

Image
Last edited by elektronicar on Sun Oct 03, 2010 8:04 pm, edited 1 time in total.

Pera

Post by Pera »

Cudno,ja sam mislio da je to najobicniji dizel bez ikakvog kompjutera.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Ja bih to prevezao direktno !!!
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

elektronicar

Post by elektronicar »

nisam bas sasvim siguran jer ni na ovim slikama se ne vide svi elementi na instalaciji, najvise me interesuje elektro ventil na pumpi za korekciju ugla ubrizgavanja (postoji i ventil za gasenje, ali ovaj o kojem govorim je drugaciji)
uradicu reviziju instalacije jer merim prelazne otpore i vidim da je negde instalacija ostecena, pokusacu da uradim shemu instalacije pa da je objavim ovde
sto se tice "kompjutera" to je zato sto svu tu elektroniku za regulaciju nemci nazivaju 'steuergerate' ili upravljacka jedinica

evo malo tehnickih podataka i krive snage motora:
http://www.engine-cemberci.com/engine/PEUGEOT/6.pdf

elektronicar

Post by elektronicar »

Uradio sam reviziju dela instalacije koju su postavili francuzi. Pomalo zalosno kako su to odradili, da bi ustedeli na vremenu vodili su instalaciju okolo naokolo bespotrebno, valjda im je bilo tako lakse da samo dodaju svoju instalaciju na postojecu instalaciju benzinskog motora tamo gde vec konektori zavrsavaju nego da lepo to odrade kracim putem, i da bude estetski i jednostavnije za odrzavanje - mnogo nastavljanja, mnogo konektora, mnogo mesta na kojima se mogu pojaviti losi spojevi, mnogo veca sansa da negde dodje do ostecenja i da se elektricari zbune jer neke zice idu okolo naokolo motora i motornog prostora. Sada je sve jasnije i preglednije, a evo i skice ako se nekada nekome ukaze potreba za istom:
Image

- sto se tice ventila za korekciju ugla ubrizgavanja vidi se da je spojen direktno paralelno grejacima, a sami grejaci i taj ventil dobijaju struju nesto duze nego sto svetli kontrolna lampica grejaca na instrument tabli, znaci radi se o "naknadnom dogrejavanju" u zavisnosti od trenutne temperature motora (zeleni konektor) (pa i postepenom korigovanju ugla ubrizgavanja) pa se ovakva vrsta regulacije rada grejaca moze nazvati "kompjuter" mada je mnogo jednostavna za takav izraz.
Da pretpostavim da zbog tog ventila za korekciju ugla ubrizgavanja u samom "kompjuteru" nije ugradjen relej koji bi ili ukljucio ili iskljucio grejace i taj ventil nego je verovatno upotrebljen nekakav tiristor ili nesto slicno pa kompjuter otvara taj tiristor nekakvim faktorom popune i onda ako se osciloskopira napon na grejacima mozemo videti da kod hladnog motora postoji maksimalni faktor popune koji se zagrejavanjem motora smanjuje - odatle i s pravom ova kontrolna jedinica grejaca ima naziv "kompjuter"
{u suprotnom slucaju - tj. ako bi na ventilu za korekciju ugla ubrizgavanja bio stalno prisutan napon dok rade i grejaci, veoma brzo bi doslo do izgaranja takvog ventila, princip odrzavanja i regulacija faktorom popune mnogo je jasnija kod savremenijih vozila gde se vecinom elektroventila upravlja preko faktora popune)

st@meni
Automobil: Sputnik

Post by st@meni »

Ili faktor ispune D=ton/T. :D :cool

elektronicar

Post by elektronicar »

poludeo sam danas sa kocnicama, najgore mi je bilo kad sam video da je izbacen 5-ti kocioni cilindar pa sam morao da kopam i nadjem stari mehanizam jer su sve skupa skinuli, a onda su na red dosla kociona creva i cevi (skoro sve), a ona kociona cev sto je bila hartletovana samo se uvrnula i pukla ko da je od flis papira - e zato ja ne podnosim krpljene kocione cevi
pa da mi je znati kako tako ljudi mogu da budu neozbiljni u odrzavanju i onda se cudimo sto ima veliki broj nesreca u saobracaju. citao sam negde u najavi regulative zakona da se nece moci registrovati vozila koja nemaju uredjaj za sprecavanje blokiranja tockova; napokon se neko setio da nisu blesavi ovi po fabrikama sto su ugradjivali 5-te kocione cilindre
uz sve to danas je dieselka dobila "MS" zadnje amortizere :)
Stojim iza izjave da bi na njoj lakse bilo prebrojati sta je sve "bilo ispravno" u trenutku kada sam je kupio :P
o novcu vise ne smem da vam pisem, bilo bi zalosno kad bi ste citali kako se investicije gomilaju iz dana u dan a ja jos uvek dieselku ne vozim nego mi stoji dok kompletno ne zavrsim restauraciju

elektronicar

Post by elektronicar »

danas na redu bilo zupcenje motora, tj. zamena zupcastog kaisa, spanera, ...
dizne kontrolisane na probnom stolu i srecom sve su u perfektnom stanju :)
Image
OK, primetio sam da prethodnici koji su menjali zupcasti kais nisu imali volju da malo procitaju o tom motoru pre nego se upuste u ovaj posao pa su kirnerom obelezavali i obelezili pogresno !!! :x
znaci, kao sto se na slici moze videti, u remenicu na bregastoj postavi se sraf 8 mm koji se rukom uvrne, pumpa se blokira srafom 6mm al nema navoja nego se samo gurne sraf i na taj nacin veci deo blokada u GMT je resen. Problem nastaje kod radilice. Nadjem ja prema uputstvu za Peugeot 106 gde se stavlja blokada za radilicu ali opet jao ! :-x
Ta blokada je predvidjena za njihov motor i njihov zamajac a kod mene je Samarin menjac kao kod benzinca Samare i izmedju motora i menjaca adapter ploca. Izgleda da je i zamajac originalini od samare sa nekakvim distancerom. Muku sam mucio dok ipak nisam poskidao dizne i proveravao klip u GMT, medjutim ni tu se ne sme biti potpuno siguram jer je to samo priblizno ali ne i dovoljno precizno. Spas dolazi sa Ruske strane :)
Na zvonu Samarinog menjaca postoji senzor za kontrolu ugla palenja koji inace nije u funkciji nego se koristi samo kada se prikljucuje stroboskop predvidjen za Samare na dijagnostickom konektoru. E pa sad treba skinuti taj senzor i radilicu pomerati malo napred nazad dok se ne centrira urez (dubok urez celom dubinom zamajca prema zamisljenoj osi radilice / 4-5 cm dubok) S obzirom da taj urez bas sluzi da da informaciju senzoru za GMT u kom trenutku stroboskop da blicne dobijamo 100% precizno navodjenje na GMT, a klip 1 cilindra je i dalje maksimalno u GMT samo sto smo na ovaj nacin strogo definisali tacan polozaj GMT.
Inace do strane razvoda na remenici radilice postoji nekakav zarez ali njega nisam uspeo upariti ni sa cime sto bi mi pouzdano govorilo o GMT, a sam zarez tada stoji okrenut slicno kazaljci na satu oko 2:00 h.
E pa da ne biste izgubili vremena kao sto sam ga izgubio ja nadam se da ce vam ovo biti od neke koristi ako se odlucite za Samaru diesel.

Sledece razocarenje nastupilo je pri kontroli zazora ventila. Kontrolom ustanovim da je potrebno zameniti neke plocice da bi se dobila precizna vrednost:
(kontrola zazora se vrsi na skroz hladnom motoru)
usisni ventili: 0,15 +- 0.075
izduvni ventili 0.30 +-0.075
i opet posao bih odavno zavrsio da Peugeot ne koristi razlicit kljuc za sabijanje soljica ventila pri menjanju plocica od onog koji vec posedujem za Zastavina vozila i Samare benzince. :evil:
S obzirom da mi nije neophodna neka preciznost i kvalitet alata za sabijanje soljica ventila odlucujem da ga sutra napravim sam jer ako vec posedujem diesel Samaru volim da imam kompletan alat za nju, a s obzirom da ce mi retko zatrebati onda mi nije neophodan neki kvalitet samog alata pa moze rucna izrada istog. :!:
Nastavlja se ...

elektronicar

Post by elektronicar »

E da Francuzi nisu stvari toliko iskomplikovali bespotrebno sve bi bilo lakse. Nemam pojma sta im to treba da sve prave drugacije od ostalog sveta, al tu je Srpski inat i necu da kupujem skupo njihov specijalni alat bas zato sto se prave mnogo pametni pa sve iskomplikuju bespotrebno.
Evo kako nastaje alat za sabijanje soljica ventila:
Image

Image

Image

Image

tako su danas uredno podeseni zazori ventila. Napomena: plocice su nesto manje (precnik 31mm) od plocica koje koristi benzinski motor u Samari ili Zastavina vozila (precnik 33mm)

I onda sve uredno pre vracanja dizni da proverimo kompresiju i UZAS !!! :evil: Nemoguci parametri na svim ciindrima kompresija oko 8 bar !!!
Odem i pozajmim drugi manometar i ista situacija :(
Pa na 8 bara kompresije taj motor ne bi mogao ni da upali a radio je pre promene kaisa "normalno" ???
Pozovem drugare mehanicare koji jos malo bace soli na ranu sa informacijama da se neki francuski motori ne zupce u GMT nego kad su svi klipovi poravnati tj. na pola puta izmedju GMT i DMT. :cry:
Otkud sad to da su francuzi opet po necemu drugaciji od ostalih ili pokusavaju da izmisle toplu vodu ?
Ja sav zanesen tom informacijom skinem ponovo poklopac ventila i nadjem da kad je postavljena blokada bregaste u polozaju zupcenja da je prvi cilindar u polozaju palenja a cetvrti u polozaju "vage". Znaci sigurno je zupcenje na GMT !

Image

Image

Image

Ventile nisam mogao pokriviti jer su dizne skinute i polako sam rukom okretao motor dok sam podesavao zazore ventila, pa osetio bih sigurno neki otpor okretanju motora da je klip sustizao neki od ventila ? Ili bih barem cuo nekakav zvuk pri tom rucnom okretanju motora kroz otvore za montazu dizni, znaci ne verujem da je bilo koji klip dirao neki od ventila.
Sta sad ? Ne bude mi tesko i skinem i mali poklopac ispod zamajca na menjacu da sve to slikam i pokusam da pronadjem oznaku za blokadu radilice. Evo fotografija, vide se blokade radilice i pumpe:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Svom srecom dizne jos nisam vratio tako da mogu kroz te otvore da pratim kad je klip u GMT i da pokusam da nadjem kojoj oznaci na zamajcu to odgovara. Na sledecim slikama se vidi "alat" i specifican otvor na bloku motora kroz koji se postavlja taj alat tako da naidje na otvor u zamajcu. Prema obliku zamajca vidi se da je ipak rec o PSA zamajcu, a ne o Samarinom sa benzinca.
Na slici se sa leve strane vidi filter ulja, desno gore sraf za ispustanje rashladne tecnosti iz bloka motora, "alat", a ispod otvora za alat vidi se otvor u koji se ugradjuse senzor radilice kada se na identican blok motora ugradjuje benzinski sistem a ne diesel. Taj otvor za "alat" za blokadu radilice je inace povrsnim pregledom teze naci pa je dobro sto sam sve ovo slikao za dokumentaciju.

Image

Image

Image

Image

Nazalost nijedan od otvora na zamajcu ne odgovara postavljanju alata da se blokira radilica. Vidi se zamajac slikan odozdo kroz otvor skidanjem donjeg zastitnog lima, moze se raspoznati karter desno i zvono menjaca levo; sam zamajac je nekakvog konusnog oblika:

Image

Image

Image

Image

Sto se tice nekakvih oznaka na radilici sa strane zupcenja motora tu je situacija totalno nedefinisana. Na remenici postoji nekakva oznaka ali se ne poklapa ni sa cime na bloku motora niti na plasticnim zastitama koje se postavljaju preko zupcenja. Ako neko primecuje nesto na bloku sto lici na oznaku, to je ustvari ispupcenje na bloku koje pri boljem pregledu nije nikakav "zarez" niti "oznaka" nego je tu isturena cela ivica odatle na desno za nekih 1mm po bloku pa se samo cini da je to nekakva oznaka, dok pri zupcenju na tu oznaku neki klip ipak sustize neki od ventila (probano rukom okretanje motora pri takvom zupcenju). S druge strane ovaj klin iznad remenice je sirok oko 1 cm i prevelik je da bi predstavljao bilo kakav reper.

Image

Image

Pocinjem da osecam gadjenje prema francuzima i njihovom nacinu komplikovanja stvari, kao da sve to nije moglo mnogo jednostavnije. U stvari ko zna sta je sve preziveo ovaj motor, pa mozda nisu bas krivi francuzi nego neki od prethodnika ko je radio nesto na ovom motoru. Videcemo u narednim danima kako ce se odvijati situacija sa pronalazenjem tacnog polozaja zupcenja ovog motora i sta je tu zaista predstavljao problem.

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Ja sam oduvek govorio da Aljkavi Francuzi nikada nece imati prost a funkcionalan auto !!!
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

elektronicar

Re: moja Samara 1.5 diesel iz 1999 (2000) godine

Post by elektronicar »

Verovali ili ne ali nisam pri zupcenju nigde pogresio.
Skinem glavu motora i nijedan ventil nije pokrivljen !
Sta je tu je kad je vec skinuta glava motora odnesem je na ravnanje i da mi kazu sta oni misle u kakvom je stanju. Rezultat: ventili su ti nekako malo tanki, vodjice imaju lufta :(
Kad je bal nek je bal, dihtung glave 4k dinara, ventili jos toliko, vodijce 3200,00 din ; gumice ventila, masinska obrada ...
Eto kraci sam za 150 eur :(
Montiram ja sve to nazad, zazori ventila iskontrolisani i tacno podeseni.
Oppppet nece da upali :(
Manometar kompresije pokazuje 12/11/10/8 bar :evil:
E pa to se zaista moze samo meni dogoditi. Ne mogu da verujem da sam opet prevaren, to moze samo meni da se desi da verujem ljudima i ne izmerim kompresiju pri kupovini vozila u augustu pri temperaturama vazduha 30C+
U medjuvremenu pri demontazi glave motora video sam da je prethodni vlasnik imao problema sa crevima za tecnost za hladjenje i da je napravljen nekakav baypas prema malom hladnjaku za grejanje kabine. Secam se da je govorio da je menjao taj mali hladnjak u kabini. Znaci najverovatnije je motor ostajao bez rashladne tecnosti i kuvao vise puta !
Verovatno su kompresione karike do kraja istrosene :(
Sad sledi ponovno rasklapanje motora i videcemo sta i kako i koliko ce da boli. Pretpostavljam da ce da boli 100-300eur, nisam jos siguran, videcu posle rasklapanja motora i premeravanja.
Toliko o eventualnim ustedama na autu u losijem stanju pa sistemom uradi sam da se ponesto ustedi.
Drugari lepo kazu kupi auto da se vozis a ne da ga popravljas i da stalno nesto oko njega radis.

samara1500

Post by samara1500 »

elektronicar wrote:Verovali ili ne ali nisam pri zupcenju nigde pogresio.
Skinem glavu motora i nijedan ventil nije pokrivljen !
Hm, pa baš i nije neki pouzdan pokazatelj samo ta činjenica...
elektronicar wrote:U medjuvremenu pri demontazi glave motora video sam da je prethodni vlasnik imao problema sa crevima za tecnost za hladjenje i da je napravljen nekakav baypas prema malom hladnjaku za grejanje kabine. Secam se da je govorio da je menjao taj mali hladnjak u kabini. Znaci najverovatnije je motor ostajao bez rashladne tecnosti i kuvao vise puta !
Da je tako, pretpostavljam da bi to ostavilo traga i na glavi? Ovako po tvom opisu ona je bila samo standardno phabana. Bilo kako bilo, ne možeš to znati sad i moj ti je savet da se ne sekiraš oko toga.
:cool
Ja bih pre ponovnog rasturanja pokušao ipak da upalim taj motor, jer mi se nešto čini da on i dalje nije uzupčen kako treba. Pa tek posle toga merio kompersiju... Mislim, neverovatno mi je da si ti pre cele akcije imao motor koji je ok palio, a sad odjednom ni sa remontovanom glavom neće. Jesi li probao da ga vratiš na ono zupčenje kako je i bio?
elektronicar wrote:Toliko o eventualnim ustedama na autu u losijem stanju pa sistemom uradi sam da se ponesto ustedi.
Još gore prođe onaj ko kupi auto po nekoj kao prosečnoj ceni, ni mnogo loš ni mnogo dobar, a onda krenu veliki problemi.
:mrgreen:
elektronicar wrote:Drugari lepo kazu kupi auto da se vozis a ne da ga popravljas i da stalno nesto oko njega radis.
Ne znam šta se to može kupiti za 1000-1500€ a da se ne popravlja, i još da je dizel. Jedino odlazak u salon sa 10k evrića u džepu omogućava to o čemu oni pričaju.
:D
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."

elektronicar

Post by elektronicar »

samara1500 wrote:Jesi li probao da ga vratiš na ono zupčenje kako je i bio?
Propust s moje strane je u tome sto sam pojurio i nabavio literaturu i procitao kako se blokiraju bregasta, radilica i pumpa pri zameni kaisa (pdf filovi originalnih servisnih uputstava za tud peugeot motore), video sam da postoji najmanje dva razlicita obelezavanja prethodnih majstora kad su menjali kais; jedan je belezio zutom farbom a drugi kirnerom lupao po remenicama. Nijedan od tih polozaja ne uklapa se sa gornjim mrtvim tackama zupcenja kao u dokumentaciji. Skinuo sam kais i zaboravio kako je originalno stajao. Nijedan od prethodnih majstora nije ostavio nikakvu oznaku na remenici radilice :(

Ajde sve i da pumpa nije dobro uzupcena pa da nemoze da upali, ali zupcenjem u gornju mrtvu tacku bregaste i radilice mora da se dobije kompresija prema specifikaciji 24bara. Iskustvo mehanicara je da ako kod diesel motora kompresija padne za vise od 10% tj. u mom slucaju na 20 bara da motor nece moci upaliti zimi.
Mozda je prodavac stavio nekakav aditiv ili primenio neko drugo resenje koje meni nije poznato kako bi taj motor ipak nekako palio pri toplom vremenu. U medjuvremenu je zahladnelo tako da znacajno to treba uzeti u obzir.

Klipove sam poskidao, skinem gornju kompresionu kariku sa klipa na kojem sam imao najmanju kompresiju i samo kariku vratim u taj cilindar. Odokativnom metodom karika ima zazor od oko 1mm, a prema majstorima kod obradjenog motora i novih karika taj razmak karike je oko 0,25 mm u maximumu.
OK. ocigledno da motor ima neke znake pojacanog istrosenja, mada ja nemam iskustva koliko moze da utice to istrosenje i zazor karike na kompresiju. Nameravam taj motor da sacuvam makar menjao skoljke jer je to ipak klasicni tipa traktorskog motora koji moze upaliti i na gurku cak i kad nema struje u akumulatoru. Sam princip rada takvog diesela je jednostavan i ne ocekuju se iznenadni kvarovi kao kod motora koji imaju dosta elektronike.
Skoljka je ipak Samara koja je pokazala odredjene prednosti kako u upotrebi - voznji, tako i pri odrzavanju. S obzirom da sajtne jos stoje originalne i da tu nije nista menjano taj auto mogao bi kod mene da bude jos nekih narednih 10 godina u exploataciji.
Odluka je pala. Nosimo blok na obradu i merenje pa da vidimo sta ce da mi kazu kad premere blok - dal hilzne i standard klipovi ili razbusivanje i novi klipovi.

Post Reply