Nema snage da povuče sa lera
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Dijagnostiku treba znati pročitati. Većina majstora pročita samo greške i ako ih nema kažu sve je OK. Kada imaš plin onda se stvari još i kompliciraju, moraš naći nekoga ko se razumije u plin i u princip rada motora, a prema mom iskustvu to je teško.
Za početak možeš probati sljedeće. Odspoji akumulator na par minuta da se kompjuter resetira. Nakon toga vozi jedno dva dana samo na benzin. Onda vidi da li se auto ponaša isto ili je problem nestao. Ako je problem nestao onda se uzrok treba tražiti u plinskoj instalaciji, a ako nije onda je problem općenit, pa ćeš bar znati u kojem smijeru da ideš.
Za početak možeš probati sljedeće. Odspoji akumulator na par minuta da se kompjuter resetira. Nakon toga vozi jedno dva dana samo na benzin. Onda vidi da li se auto ponaša isto ili je problem nestao. Ako je problem nestao onda se uzrok treba tražiti u plinskoj instalaciji, a ako nije onda je problem općenit, pa ćeš bar znati u kojem smijeru da ideš.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
Evo ovako:resetovao sam ga dva puta i čak skinuo onaj difuzor za plin i namestio kao da plina nije ni bilo (jer sam sumnjao da tu negde vuče falš vazduh), očistio motor ler gasa i leptir (koji je bio čist ali opet nije na odmet) i sad kao nesto bolje vuče ali dok se ne ugreje neradi nikako (štuca, trza, guši se). Posle nece da vuce sa lera. Kad puštam kvačilo moram prvo da mu dam gaščinu. Dok stoji i radi u leru kad mu dam gas proguta prvo neku veliku knedlu, pomoli se i tek onda primi gas. Kablovi i svećice su skoro menjani i trebalo da su ok. Znači pravi problem kad je hladan, a kad se ugreje samo na malom broju obrtaja. Jel moguće da taj modul tako zeza ili se on manifestuje drugačije? Neznam jel Dragan rešio svoj problem.
-
rascho
Znači definitivno nije do plina. Da li se isti simptomi javljaju kada voziš na plin (ovo dok je auto zagrijan)? Ako ne, onda su gotovo sigurno benzinski injectori. Ako se javljaju, onda je nezgodno raditi dijagnozu na daljinu. Modul paljenja, ako ne radi onda ne radi, i to se osjeti i na malom i na velikom gasu, a obično se auto počne tresti kao traktor dok radi.
Možda nije zgorega da odeš izmjeriti kompresiju u cilindrima.
Možda nije zgorega da odeš izmjeriti kompresiju u cilindrima.
Re: Nema snage da povuče sa lera
Posle 5 majstora sam odustao od popravke. Sada ga vozim tako evo već godinu dana. Kada je hladan motor nema snage da vuče i trza, a kada je vruć radi kako treba. Ako imam vremena prvo ugrejem motor pa onda vozim. A ako nemam upalim pa vozim i gledam da obrtaj ne padne ispod 1500. Postala mi je navika. Prošlo je leto pa malo treba da se priviknem na stil vožnje. Planirao sam kupiti ELM327 pa da sam očitavam parametre hladnog motora i toplog i vidim u čemu je caka. Ali 100 evrića mi je nekako puno. Pozdrav svima.
Evo napokon sam rešio problem. Sada kratka priča. Dosadilo mi je da se zezam, pa sam otišao još kod jednog ( šestog ) majstora da vidim šta bi se ipak moglo uraditi tj. da nekako popravim moju lajku. E sada majstor normalno prvo priključi računar a ono ćorak. Ne vidi se ništa. E sada će on pešački, Čovek izmerio kompresiju ( 1-10,5 : 2-10 : 3-10,5 : 4-11 ) gleda i kaže pa to i nije neka velika razlika!! Izmerio zazore ventila i ovde je sve uredu. Ajd sada kaiš da pogleda da nije slučajno preskočio jedan zub. I gle čuda i ovde je sve uredu. Stane gleda pa mu nije nikako jasno zašto nema snage kada je hladan. Rekao mi je da ostavim Ladu pa će on sutra opet kada je hladan da pogleda. Sutra dan on opet prvo na računar a ono opet ništa. A sada računar u kola i dok je hladan u vožnji pa tako da proveri. Uključio je snimanje parametara, vožnja, LADA se ugrejala i proradila kako treba. E sada opet u radionicu pa gledaj parametre motora. I opet ništa. OSIM signala Lamda sonde( iza katalizatora) koja je dosta varirala po signalima. Odmah sam se oladio ode 50-80 evrića. Ali vrlo uljudan majstor promenio Lamda sondu pa neka ga vozim i sutra kada je hladan da vidim kako se ponaša. A ono sutra dan opet ista pesma nema snage da povuče kada je hladan. Opet kod majstora izvadi on svoju Lamda Sondu vrati mi moju originalnu i opet nikako rešenje. Rekao mi je da poznaje nekog na tehničkom pregledu pa da proverimo izduvne gasove. A sada na merenju izduvnih gasova sa vremena na vreme se pogorša smeša, i upoređivanju podataka Lamda sonde i merenja izduvnih gasova čovek je došao do zaključka da je neki ventil ne zaptiva dobro. Ali ne stalno nego svemena na vreme. A sada OBJAŠNJENJE : Lada se tako ponaša da kada je hladan izduvni ventil tj. glava kada je hladna, ventil ne zatvori svaki put idealno pa kompresija (smeša goriva) malo pobegne u auspuh Lamda sonda reaguje jer je suviše bogata smeša u auspuhu i računar zatvori dovod goriva u cilindre. Kada računar primeti da mu je mali obrtaj on doda goriva i sve tako u krug. A kada je glava i ventil vruć on ipak nekako zaptiva i ne oseti se pri vožnji. Odlučim da ipak skinem glavu motora pa da vidim šta da uradim sa ventilima. Kada je rastavljena glava i ventili izvađeni imao sam šta da vidim. Na 2 cilindru izduvni ventil je počeo da puca. I to sam tako primetio kada sam uzeo lupu i ventil pogledao jedva se videla jedna linija baš na dosedu ventila. I još nešto svi izduvni ventili su se mrdali u vođici. Kod su usisni bili dobri. Na kraju su SVI ventili i SVE vođice promenjene. Glava je poravnata, tj kompletno je sređena. Po montiranju sve na svoje mesto motor je propevao sada vuče i kada je hladan i kada je vruć. Mogu reći da sada bolje povlači sa lera nego pre 3,5 godine kada sam ga kupio polovnog. Mogu reći da pre 3 godine je imao snage da ide a sada ide perfektno. Zahvaljujući jednom majstoru koji je imao strpljenja da se zeza sa kolima da otkrije u čemu je problem. Ljudi nije uvek elektronika problematična ponekad zakaže i mehanika. Ventili nisu lupali a kompresija je bila kako tako uredu. Sada posle popravke kompresija je (1-11 : 2-10,5 : 3-10,5 :4-11).
- Ajvanho
- Automobil: Lada 111 1.5 16v
Svaka ti čast na ovako detaljnom postu i na tako debelim živcima. 
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.
-
rascho
Nije poanta elektronike ili mehanike, bit je imati majstora koji zna odraditi dijagnostiku (a takvih je malo, kao što si se i sam uvjerio).
Inače na Ladama sa euro3 motorom zadnja lambda sonda ne učestvuje u fuel trimu, tako da njenom izmjenaom se nikada ne može popraviti niti jedan problem. Ona služi samo za kontrolu katalizatora. Za euro4 na znam.
Inače na Ladama sa euro3 motorom zadnja lambda sonda ne učestvuje u fuel trimu, tako da njenom izmjenaom se nikada ne može popraviti niti jedan problem. Ona služi samo za kontrolu katalizatora. Za euro4 na znam.