Mijenjač
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
- elektronicar
- Automobil: 2108 + 21093 +2109
Re: Mijenjač
sto se zamene tog semeringa tice ide sledecim redosledom:
povuce se zastitna guma vidljiva na slici i odvije se sraf tako da mini "kardanski zglob" ostane na poluzi biraca brzina (prema rucici menjaca) a prema menjacu je onda slobodan prostor za manevrisanje (ovaj sraf ima tacno svoje leziste u koje ulazi i na ovaj nacin ne morate kasnije da razmisljate dal vam dobro stoji rucica menjaca u svim brzinama)
proverite stanje tog mini "kardanskog zgloba" jer ako u njemu ima veliki luft onda vam su potrebni veliki pokreti rucicom menjaca da promenite brzinu i sama rucica izgleda kao da je menjac totalno dotrajao i da rucica menjaca landara
skinete tu zastitnu gumu i semering je dostupan i vidljiv
pripremite novi semering da vam je na dohvat ruke
nabijanjem srafcigera u stari semering iscupate ga napolje
ako ste dovoljno brzi da na to mesto postavite novi semering imali ste srece da vam ne iscuri vise od par kapi ulja iz menjaca
nabijanje novog semeringa izvrsiti nekom prikladnom cevkom slicnog promera kao sto je precnik semeringa i laganim udarcima po cevki utisnuti novi semering do kraja kao sto je bio i stari
vratite zastitnu gumicu vidljivu na slici pa srafom stegnete mini kardanski zglob i zavrsili ste posao
ako imate kanal i malo radnog iskustva u mehanici onda ceo posao ne traje ni pola sata
povuce se zastitna guma vidljiva na slici i odvije se sraf tako da mini "kardanski zglob" ostane na poluzi biraca brzina (prema rucici menjaca) a prema menjacu je onda slobodan prostor za manevrisanje (ovaj sraf ima tacno svoje leziste u koje ulazi i na ovaj nacin ne morate kasnije da razmisljate dal vam dobro stoji rucica menjaca u svim brzinama)
proverite stanje tog mini "kardanskog zgloba" jer ako u njemu ima veliki luft onda vam su potrebni veliki pokreti rucicom menjaca da promenite brzinu i sama rucica izgleda kao da je menjac totalno dotrajao i da rucica menjaca landara
skinete tu zastitnu gumu i semering je dostupan i vidljiv
pripremite novi semering da vam je na dohvat ruke
nabijanjem srafcigera u stari semering iscupate ga napolje
ako ste dovoljno brzi da na to mesto postavite novi semering imali ste srece da vam ne iscuri vise od par kapi ulja iz menjaca
nabijanje novog semeringa izvrsiti nekom prikladnom cevkom slicnog promera kao sto je precnik semeringa i laganim udarcima po cevki utisnuti novi semering do kraja kao sto je bio i stari
vratite zastitnu gumicu vidljivu na slici pa srafom stegnete mini kardanski zglob i zavrsili ste posao
ako imate kanal i malo radnog iskustva u mehanici onda ceo posao ne traje ni pola sata
Ma to ce mi majstor zameniti u ponedeljak,ako nadjem semering i da on ima vremena.
Nego me interesuje,dal to ulje mnogo curka u toku voznje,kad se birac stalno pomera? Kazem,preko noci u garazi pusti oko 20 kapi,danas sam gledao sipku od ulja u menjacu,malcice se spustila prema minimumu.
Evo veceras sam sabio oko 250 km,bas cu ujutro da vidim sipku.
Inace hvala svima na savetima.
Nego me interesuje,dal to ulje mnogo curka u toku voznje,kad se birac stalno pomera? Kazem,preko noci u garazi pusti oko 20 kapi,danas sam gledao sipku od ulja u menjacu,malcice se spustila prema minimumu.
Evo veceras sam sabio oko 250 km,bas cu ujutro da vidim sipku.
Inace hvala svima na savetima.
- elektronicar
- Automobil: 2108 + 21093 +2109
zavisi u koliko losem stanju je tvoj stari semering 
ma nista se ne sekiraj, pravac kod majstora i sve je ok
gledao/slusao/susreo sam vise menjaca koji su ostali totalno bez ulja i krkljali kao da se nesto unutra lomi pa kad se dosipalo ulje i provozalo nekih 100 km da se menjac smiri i ne cuje se nista neobicno kao da nikada nije ni ostao bez ulja
ma nista se ne sekiraj, pravac kod majstora i sve je ok
gledao/slusao/susreo sam vise menjaca koji su ostali totalno bez ulja i krkljali kao da se nesto unutra lomi pa kad se dosipalo ulje i provozalo nekih 100 km da se menjac smiri i ne cuje se nista neobicno kao da nikada nije ni ostao bez ulja
Hvala kolega!
Ovih dana javljam sta sam uradio.
Ovih dana javljam sta sam uradio.
Evo vec par dana zovem i obilazim prodavnice,i nigde nema semeringa.
Ali sam usput nasao sam jednog coveka koji se samo time bavi,sutra idem do njega,pa bi bilo pozeljno da imam dimenzije tog semeringa,tako da ako neko zna dimenzije,nek javlja!
Ali sam usput nasao sam jednog coveka koji se samo time bavi,sutra idem do njega,pa bi bilo pozeljno da imam dimenzije tog semeringa,tako da ako neko zna dimenzije,nek javlja!
Dimenzije su 30 x 16 x 7,ima u auto disku,ja ga uzeo pre koji dan.A sigurno ga ima i u prodavnbicama koje prodaju semeringe i lezajeve.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
To care!
Ma ima i u Beoladi u Zemunu,al sam svaki dan u guzvi,pa ne stizem da odem,a nasao sam coveka u Indjiji koji pravi,prodaje sve vrste semeringa,samo mu trebaju dimenzije.
Ma ima i u Beoladi u Zemunu,al sam svaki dan u guzvi,pa ne stizem da odem,a nasao sam coveka u Indjiji koji pravi,prodaje sve vrste semeringa,samo mu trebaju dimenzije.
-
samara1500
Batali ti tu malu privredu, i kupi najskuplji semering koji se može naći u trgovinama jer se na tome ne štedi. Inače radim belu tehniku i često menjam ležaje i semeringe na veš mašinama, i mogu samo da konstatujem da su svi ti domaći semerinzi osetno slabijeg kvaliteta od npr. italijanskog FP. Još je bolji ROLF, a ostalo uzimam samo ako ovih nema u potrebnim dimenzijama.
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."
- Samar-Guja
- Automobil: Lada Samara 1.3S
JA kad sam radio motor nisam ni trazio semering za samaru vec sam trazio koji pasuje i od cega pasuje tako da imalo je svega i svacega !!!
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)
Semerinzi i lezajevi se rade po standardu a ne za svaki auto da se rade i posebni lezajevi i semerinzi
Skoro su menjali semering na busu koji vozim - cijena prava sitnica 13000din,(MB - servis) i procureo za dva sata ( i dalje bio na dizalici) tako da nije samo za ladu problem naći dobar deo.
Planiram menjanje ulja i motoru i u menjaču pa koristeći serch naiđoh na akademsku raspravu st@men-og i ilije90 (par stranica unazad):
Na nekom ruskom sajtu, nađoh da je VAZ dao korekciju za tip ulja u menjaču: Zbog igličastih, koji su u menjaču Samare i koji su osetljivi, preporučuje se sipanje motornog ulja. Nije greška ni sipati ulje po prvobitnoj specifikaciji.ilija90 wrote:Dusan S. Lucic
Aj neka mi neko onda obljasni ovo sto pise na slici!
Moja Lada je naširoko poznata...uglavnom u ženskom delu populacije...
Novi problem: menjac lako ulazi u sve brzine, ne iskace ali... kod ubacivanja u rikverc ima onaj deo koji rucica menjaca treba da preskoci (kad se rucica povuce levo) i od juce kao da vise nema tog "brega" i treba dosta sile da bi rucica "preskocila", kao da zapinje za nesto... Sta se desilo sa "bregom"? I dalje lagano ulazi u rikverc ali je jako tesko rucicu dovesti u pravac rikverca. Ala sam objasnio...