Da Bog da ti crk'o mali hladnjak!

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Ladilac
Automobil: Samara

Da Bog da ti crk'o mali hladnjak!

Post by Ladilac »

Dakle, kad vas neko iznervira na forumu, a vi mu samo poželite ovo.

Pošto je već neko detaljno pisao i ilustrovao rasturanje instrument table, kratko ću vam samo izložiti svoja iskustva, neke potvrde onoga što je već rečeno, ali i probleme na koje sam ja naišao.

Ne znam da li je bilo pametnije da vozim onako, posle cele muke. Neko je ovde rekao, parafraziram, odoše dva CELA slobodna dana vikenda. Nije samo pominjao koliko živaca košta. Da li se isplatilo, pa gledajte ovako: Ni jedan majstor nije hteo da to radi (ili je tražio malo više para, plus mora da se "priseti" kako se to radi), antifriz košta pa košta, stalno je mokro, a sad kad uključim grejanje, miriše na novo i bolje greje, EM JE ČISTO!
Hvala svima koji su pisali svoja iskustva i pomogli, pa barem u teoriji nisam morao da lutam, iako je praksa ipak drugačija.

Elem, sa malo drugačijeg aspekta nego do sada, evo mojih važnih napomena. Neću opisivati proces rasturanja, jer je opisaon detaljno na drugom mestu na forumu.

PRE I POSLE

Od ovoga:

Image

trebalo je doći do ovoga (ja ću kao onaj Panković, pre i posle :mrgreen: ). Nije bilo lako, ali je "kao novo" :) :

Image

Tačno je da je moglo i bez rasturanja kompletne instrument table, ali prizor je bio takav, da je reakcija bila: šmrk i domestos.

ČISTOĆA JE POLA ZDRAVLJA

Znate kad vas nervira kad vam proleti list kroz venitilaciju. I mene. Ali, bolje da ne znate šta ima u komori. Kada sam rasturio komoru (auto garažiran polovine svog životnog veka, mažen i pažen), imao sam šta vidim: Gomila naslaga izmeta raznoraznih insekata, životinja, kojima su upravo raspadni produkti i organske materije bile raj. A vi lepo pustite ventilator na dvojku, lepo vam i leti i zimi. Bolje i ne razmišljajte koliko je taj vazduh čist, šta sve sadrži i šta ste udisali/udišete.

Komora:

Image

"Sterilan" sadržaj iste:

Image

Crevo pod pritiskom, rukavice, sunđer, domestos, pa je sve izgledalo pondošljivije (ah da, mora sam naći i dvorište za rad):

Image

Image

KLAPNE I SAJLE

Nisam ni bio svestan da je jedna sajla otkačena, pa da se vazduh i nije usmeravao kako sam podešavao. Kao što je već neko rekao, vrlo oprezno pri skidanju sajli, jer ona plastika lako pukne. Iako sam znao za "jadac", ipak je plastika prsla. Nekoliko novih rupa i prepravljanja završetka sajli je rešilo problem. Košuljica sajle se fiksira i sve fercera.
Usput, nameštanje kanala za usmeravanja vazduha pozadi mi nikako nije uspelo. Prvo zato što nikako ne može kada sve legne na svoje mesto da se spoji, a drugi vid improvizacije (produžeci, silikon) prosto nije pio vodu. Nema veze, ovako mi dirktno greje cipele :? . Ventilator naravno, jače duva posle čišćenja.

Sajle:

Image

MALI HLADNJAK (radijator)

Platio ga užazsnih 2500 dinara, nov sa garancijom, izoloacijama, pakovanje kao da sam kupio LED televizor. Naravno, zamenjen je kompletan, negde oko 7l. Ispušten je iz svake "pore".

Stajo je dva dana napunjen do vrha, da utvrdim gde curi. Ali tečnost se nije samnjivala ni za milimetar. Nije bilo sumnje da je cureo, jer se je antifriz slivao skroz odozgo. Dodouše ima vrlo logično objašnjenje, probano, a to je tek kad se zagreje počne da curi. Zato sam i imao problema zimi. Inače zvuk žubora vode je nastajao kao posledica strujanja vazduha kroz komoru kad se ventilator ukljči, jer se je na dnu komore napvario bazen.

Image

A i vidi se kad se malo bolje zagleda

Image

SLAVINA :x

Ispravna, ali su vraćene stare cevi koje su imale svoj oblik i krivine. Na donjoj je ostavljena ona ruska šelna, a na gornjoj je stravljena nova. E na toj gornjoj sad curi, malo vlaži pa će morati da se pritegne :angry .

Image

E to bi bilo to. Možda će nekome ovo i koristi.
Pozdrav svima!
Moja Lada je naširoko poznata...uglavnom u ženskom delu populacije...

zlatkodesign
Automobil: LADA Samara 1.3

Re: Da Bog da ti crk'o mali hladnjak!

Post by zlatkodesign »

Hvala sto si podelio ov tvoje iskustvo sa nama, da znam ako imam ovakav problem da promenim odmah kola i postedim se muka :D .
Sledeci auto Priora coupe.

finaldesign

Post by finaldesign »

samo da kažem, da je kod 111-ice isti sex sa malim hladnjakom, samo što se mijenja sa motorne strane ;)

djape1977

Post by djape1977 »

radio sam isti posao na puntu mk2, mogu ti reci da je jos komplikovanije jr ima vise dzidza u enterijeru i instrument tabli a pride mora i da se demontira unutrasnja jedinica klime, u prevodu da se ispusti i freon
j***** auto bez kardana

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

meni taj rad ne predstavlja problem, mnogo puta sam na raznim vozilima morao da skidam taj KOKPIT i da vracam, jeste da montaza/demontaza traje dugo al ako sam zadovoljan zaradom zasto da ne ?
sad kad si prosao celu proceduru koliko smatras da vredi taj rad koji si ti odradio ?
pri proceni vrednosti rada uvecaj cenu za eventualni rizik posla jer se moze dogoditi da nesto polomljeno moras zameniti a da ne mozes popraviti kao u tvom slucaju sa sajlicama

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

Svaka cast za odradjeni posao, od majstora ovo retko ko bi radio i pitanje je kako bi uradio

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Dobar posao nego shto plati toliko hladnjak Orginal Vazov je 1800 din ja sam menjao sebi pre par dana !!!
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

Ladilac

Post by Ladilac »

Verujte mi, da se nisam dobro informisao na forumu i da nije bilo ljudi koji su detaljno opisali postupke i skrenuli pažnju na rizike, ne bih uspeo (zato valjda služi opcija search :) ). Zato i mislim da svako ko nešto uradi (a bude validno) treba da podeli sam svima, a ne samo da se pojavi onda kad mu se nešto pokvari, pa odmah "šta da radim" a da ni preko serach-a nije potražio rešenje (Marko: oštrija politika moderatora :) ). Osim toga, pomagao mi je brat, ja potkovan teoretskim znanjem a on vešt sa rukama (a i teško da samo jedan radi kompletno skidanje).

Znam da je i kod drugih modela automobila menjanje malog hladnjaka veći problem.

Veliki problem je bio naći dvorište sa garažom za rad (radilo se dva PUNA dana). To je muka kad nemaš dvorište, a nemaš čak ni ljudski parking. To malo što je moguće uraditi, uradim ispred zgrade gde je zonsko parkiranje, jedva i vrata otvoriš. Koliko vremena provodim dole, da me ne znaju, mislili bi da sam čuvar parkinga :( . Nepotrebno je da idem kod majstora za stvari koje mogu da odradim sam, ali nemam gde. To vam dođe kao ono iz vica: Kakava je razlika u sexu između srednjoškolaca, studenata, radnika i intelektualaca? Srednjoškolici imaju čin, ali nemaju skim. Studenti imaju čin, imaju skim, ali nemaju gde. Radnici imaju čin, imaju skim, imaju gde, ali nemaju vremena. Intelektualci imaju čin, imaju skim, imaju gde, imaju vremena, ali čemu sve to! Ja mu dođem kao student.
To je možda i pitanje o kome trebamo da razgovaramo. Da vidimo gde postoje "pogodna" mesta za rad, ili ko bi primio člana foruma u dvorište, naravno uz druženje i roštilj. :) (kao što je ovo bio slučaj).
elektronicar wrote:sad kad si prosao celu proceduru koliko smatras da vredi taj rad koji si ti odradio ?
To je vrlo teško pitanje tako ne bih mogao da ti odgovorim. Koliko smo se namučili, s obzirom na to da nas je više puta prekidala kiša, pa samo auto bez volana morali čas u garažu, čas napolje, plus nepredviđene okolnosti, meni KOMPLETO skidanje instrument table izgleda kao generalna motora (dođe reč naravno).
Samar-Guja wrote:Dobar posao nego shto plati toliko hladnjak Orginal Vazov je 1800 din ja sam menjao sebi pre par dana !!!
Gujo, sad sam pogledao fiskalni račun (čuvam ga zbog refundacije kod supruge :xixi ) cena je 2153 dinara, a ne 2500 dinara kao što sam prvobitno napisao. Međutim, radili smo školski: Destilovana voda za ispiranje, antifriz smo skupljali (zbog zaštite životne sredine :) ) i bio je relativno nov i skroz čist, ali sam ja rešio da stavim nov (stari je uzeo vlasnik dvorišta, za neki auto). Promenio sam i ekspanzioni sud, jer je imao malo prskotinu (uzeo neki koji je isti kao orginalni od "debele" plastike, onaj od juga jeste jeftiniji, ali kod mene tako izleda kao posuda za tečnost za stakla, igračka). Sve u svemu ukupna cena je bila i veća od 2500 dinara (plus roštilj :D ) .

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

eto mogao si kod mene u dvoriste i zavrsili bi sve za jedno prepodne (3-5 sati uz kaficu i druzenje)

Ladilac

Post by Ladilac »

elektronicar wrote:eto mogao si kod mene u dvoriste i zavrsili bi sve za jedno prepodne (3-5 sati uz kaficu i druzenje)
Sad te držim za reč, pošto imam još nekih sitnica (zamo zahtevaju prostor), koje treba da se odrade. :)

Lenjin

Post by Lenjin »

Svaka cast na uradjenom poslu.
Ja sam se bojao da me ocekuje slican posto su mi se otkacile sajle na ovom mehanizmu za podesavanje ventilacije, a znate kolko je tesko doci do njega...
Image
Naime meni je na tom mehanizmu popucala plastika na koju nalezu zabice i to bukvalno na sve cetiri sajle, tako da su prekidaci za regulisanje otvora ventilacije i slavine bili van funkcije. Za novi mehanizam pojma nemam dal bih nasao posto mi deluje kao prilicno egzotican deo. Problem sam resio tako sto sam umesto zabica sajle pricvrstio sa onim plasticnim selnama da ih tako nazovem (radi se o spojnicama za zice i kablove). Naravno da ne bih skidao sve zivo to sam obavljao unutar skucenog prostora centralne konzole pa mi je trbalo dosta vremena + izgrebane ruke, ali eto isplatilo se.

Ladilac

Post by Ladilac »

Improvizacija uvek dobro dođe. Bubanj potok takođe :) .

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

Kad crkne ovaj hladnjak, gde vlazi rashladna tecnost?
Ovih dana na suvozacevoj patosnici mi se pojavljuju kapljice, valjda korsantina, pa se cimam da nije hladnjak ( ne daj Boze). Slavinicu sam menjao ove godine, malopre je gledao i sve je ok.

Pera

Post by Pera »

Nema tu pravila,zavisi gde je korodirao,pogledaj da li su dobro stegnute selne creva.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

Ladilac

Post by Ladilac »

Pera wrote:Nema tu pravila,zavisi gde je korodirao,pogledaj da li su dobro stegnute selne creva.
Slazem se sa Perom. Osim toga, ako je antifriz, oseća se pod rukom kao malo mastan (polialkohol). Uzmi belu papirnu maramicu (ostaje blago zeleni trag na belom) ili ubrus za ruke (toalet papir pomaže :) ), pa prođi prstom prvo od creva iz malog hladanjaka, pa sve od šelini i ulaska creva u slavinicu. Proveri ispod šelni i zavuci prst ipsod tapacira kod slavane. UVEK pusti grejanje, pa kad završiš vožnju i bude motor topao, onda probaj.

Post Reply