Дакле, убрзо по постављању "Копејке" (2101) на конвејер, Инжењери ВАЗ-а почели су да развијају нове моделе концепције потпуно различите од "Копејкине", који из више разлога (типа планске привреде где је мале аутомобиле производио ЗАЗ, типа усредсређивање свих напора у повећање обима производње 2101-це...), на жалост, нису дошли до конвејера. Већ 1971. направљен је модел 1101 "Чебурашка", мали хечбек са мотором од 897 кубика, погоном на предње точкове и изгледом налик тадашњој "Хонди" Н-600. Врата изгледају као да су са познате нам "128"-це.
Sasvim slučajno nabasao sam na jedan sajt na kome sam našao par zanimljivih i retkih fotki i nešto malo poznatih podataka o ljubljenoj nam "Ladi".
Dakle, ubrzo po postavljanju "Kopejke" (2101) na konvejer, Inženjeri VAZ-a počeli su da razvijaju nove modele koncepcije potpuno različite od "Kopejkine", koji iz više razloga (tipa planske privrede gde je male automobile proizvodio ZAZ, tipa usredsređivanje svih napora u povećanje obima proizvodnje 2101-ce...), na žalost, nisu došli do konvejera. Već 1971. napravljen je model 1101 "Čeburaška", mali hečbek sa motorom od 897 kubika, pogonom na prednje točkove i izgledom nalik tadašnjoj "Hondi" N-600. Vrata izgledaju kao da su sa poznate nam "128"-ce.

Већ 1973., са тим истим моторчићем настало је мало оф-роуд возило под ознаком 1101-1 "Ауторолер". Кад га видим, чини ми се да су Руси видели онај "Mini-Moke", нешто као џипчић настао на бази оног старог британског "Минија", па решили и они да се поиграју. Историја је показала да ВАЗ-овим инжењерима то није био последњи пут да се поиграју са концептом лаког теренца.
Već 1973., sa tim istim motorčićem nastalo je malo of-roud vozilo pod oznakom 1101-1 "Autoroler". Kad ga vidim, čini mi se da su Rusi videli onaj "Mini-Moke", nešto kao džipčić nastao na bazi onog starog britanskog "Minija", pa rešili i oni da se poigraju. Istorija je pokazala da VAZ-ovim inženjerima to nije bio poslednji put da se poigraju sa konceptom lakog terenca.

Три године касније, 1976. године, направљен је трећи прототип под ознаком 1101 "Ладога". Опет је употребљен тај мотор од око 900 "кубова" и опет – предња вуча. Ради подсећања, први ВАЗ-ов модел са предњом вучом - "Самара", са траке је сишао чак осам година после "Ладоге". На фотки испод можете и сами да видите да је то био ауто потпуно модерног дизајна за половину '70-их.
Tri godine kasnije, 1976. godine, napravljen je treći prototip pod oznakom 1101 "Ladoga". Opet je upotrebljen taj motor od oko 900 "kubova" i opet – prednja vuča. Radi podsećanja, prvi VAZ-ov model sa prednjom vučom - "Samara", sa trake je sišao čak osam godina posle "Ladoge". Na fotki ispod možete i sami da vidite da je to bio auto potpuno modernog dizajna za polovinu '70-ih.