Da Bog da ti crk'o mali hladnjak!

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

zlatkodesign
Automobil: LADA Samara 1.3

Re: Da Bog da ti crk'o mali hladnjak!

Post by zlatkodesign »

Kod mene curi ispod suvozacevih nogu, to sam primetio tek kada sam stavio gumene patosnice, inace sa antifrizom imam problem sto dimi belo u kabinu :x kad pustim grejanje, dok je antifriz bio star nisam imao problema cim promenim antifriz eto meni dima iz ventilacije kao pre dve godine, dok malo to ne ispari e onda sve radi normalno, osim sto ja malo kasljam. Morao bih i ja to da sredim ali kad vidim kolko posla ima tesko da cu ja to sam, ili da malo razredim antifriz jer kad je blazi rastvor nemam tih problema, onaj merac je pokazivao -5 ali kako sam promenio komplet tecnost i iz bloka motora sada je na -30 zamrzavanje. Kako dimi ko da je pozar u automobilu :D ,ne daj boze.
Sledeci auto Priora coupe.

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Supalj ti je mali hladnjak !!!
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

Izgleda i meni supalj :evil: Sliva se po koja kap iznad onih creva sto idu od slavinice pa navise. Sama pomisao da rasturam sve :x :evil:

Pera

Post by Pera »

Ne moras uopste da skidas sve,odsrafi ona 4 srafa,volan i ne mogu tacno da se setim da li jos nesto i imas dovoljno mesta da izvuces stari i ubacis novi hladnjak,mada ako imas vremena nije lose sve to rastaviti kao Ladilak i operes i ocistis sve.
Da si blize dao bi ti ja jedan hladnjak,imam jedno 3-4 :D
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

Cudno mi je to, da je juce radio motor dosta, ukljucio sam grejanje i ventilator i nisam video nista. Tek danas vidim gde curi.
Mislim da ovaj posao nijedan majstor nece da radi.
Sve vise razmisljam da je prodam, a opet sta kupiti za te pare

P.S. bem ti naslov

Ladilac
Automobil: Samara

Post by Ladilac »

zlatko83vr wrote:P.S. bem ti naslov
:)

Tačno je to što kaže Pera, ne mora da se skida kopletna instrumnet tabla. Ja sam to radio iz razloga, jer što sam više skidao, video sam šta ne valja (sajle, klapne, svu onu prljavštinu) i rekao e kad baš moram da menjam, daj bar da sve sredim. Osim toga ima "sto" sitnica koje treba da se skinu i povade, tako da kad te ponese posao, 'ajd' da skinem i očistim još ovo, 'ajd' da podmažem još ono, onda bude e do k....., skidam sve.

Princip je da se blago izvuče instrument tabla (dakle ne skidaš komoru, ne skidaš ventilator, itd.), a to podrazumeva i skidanje volana, i izvlačenje brzinomera i skidanje maske za centralnu konzolu i svih onih prekidača i polugica, radia/CD-a, sajle za saug, sajle za "mali" kilometarsat, oplate volana sa prekidačima, prekidača za TNG (ako postoji), ključ bravu, ili bar delimično olabavljivanje nekih od pomentuih delova. Verovatno sam nešto dodao,a nešto ispustio.

Bitno je da može da se uradi prostije nego što sam radio ja, jer ja hteo "generalnu" tog dela, menjanje antifriza iz svake pore. Nadam se da sam te ohrabrio, ne prodaj Lajku, budi human. :)
Pera wrote:...kao Ladilak i operes...
Pero, Ladilac, sa c :) , nemoj da se vređamo :)
Moja Lada je naširoko poznata...uglavnom u ženskom delu populacije...

Pera

Post by Pera »

Ma bre Ladilac pisi po Vuku :mrgreen:
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

Da li je to cuveni deo koji treba da zamenim?

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

Malo me zbunjuju pojmovi grejac i hladnjak. Moze neko da objasni

Ladilac

Post by Ladilac »

Igra reči. Pravilan naziv jeste mali hladnjak (identičan je po konstrukciji velikiom hladnjaku motora).

Kroz njega takođe prolazi antifriz (kao što znaš). Kad se motor ugreje, a polugica je postavljena na crveno (znači da se greje kabina), kroz njega prolazi topao/vruć antifriz i uz pomoć strujanja vazduha kroz ventilaciju (plus ako uključiš ventilator u kabini protok vazduha je veći), kabina se greje. Znači, zamisli ga kao grejalicu, uljani radiator sa ventilatorom: Grejač ti je topao/vruć antifriz u malom hladnjaku, plus strujanje vazduha, eto grejanja u kabini. E zato što greje on se ponekad naziva grejač (što mu i dođe logično).
Teoretski, kada bi leti kroz njega prolazio hladan vazduh plus strujanje vazduha, dobio bi klima uređaj. Kažem samo teoretski, jer leti dobijaš samo vazduh od spolja, koji nije hladan, ali kad uključiš ventilator u kabini strujanjem vazduha dobijaš osećaj hladjenja (kao običan kućni ventilator).

Zašto ne greje i leti:? Pa polugica ti je postavljena na hladno, pa on ne dobija topao antifriz iz motora jer si zatvorio time slavinu, te ne moža da greje. . .

Praktična primena: Naime, postoje dva kruga, mali i veliki. Tek ugrejani antifriz po uključivanju motora prvo ide kroz mali krug, pa se kabina brže zagreje. Na određenoj temperaturi termostat otvara i propušta u veliki krug, pa onda antifirz struji svuda gde treba (nekad i gde ne treba :( ) da bi hladio motor. Oba kruga su naravo segmenti istog sistema.

Eto, probao sam. :)

Što se tiče tvog pitanja sa slike, jeste, to je deo koji treba da zameniš, ali, kao što reče Pera, proveri prvo šelne na ulsku u mali hladnjak i da li su creva dobra. Obriši dobro creva, zagrej dobro motor uz uljučeno grejanje i onda čekaj gde će se pojaviti antifriz.
Kod mene je cureo kroz dno centralne konzole, jer se je tu skupljao. Automatski sam isključio slavinu, jer je ovo viša tačka od slavine.

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

Znaci, to je taj deo sa druge slike, koji se nalazi u polozaju kao na prvoj slici. Sad mi je jasnije, mislio sam da postoje dva razlicita dela koja se nalaze ispod instrument table.

@Ladilac hvala na objasnjenju!
Bice opasan sex ovo zameniti

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

ma zamena nije problem, treba ga menjati kad je motor hladan
pripremis neko lavorce i isecenu flasu soka tako da mozes usmeriti isticanje antifriza u lavorce a ne da ti antifriz curi po tepihu
skines selne pa svuces creva i odmah u creva gurnes neke srafove koje si prethodno pripremio, tako da zaustavis curenje antifriza (obrati paznju na promer srafova prema debljini cevki iz novog takvog malog hladnjaka)
odsrafis te srafove sto drze mai hladnjak sa desne strane i izvuces stari mali hladnjak i na isti nacin postavis novi mali hladnjak

sto se tice potrebnog prostora za ovakvu zamenu tu je dovoljno poskidati srafove konzole za radio i ventilacione polugice, poklopac instrument table i po jedan sraf sa svake strane KOKPITA koji se nalaze pored stubova vrata
mozda imas i sraf kroz policu za rukavice ispred suvozaca
KOKPIT povuces malo prema sedistu suvozaca i prema gore i uglavnom povlacis samo taj desni deo malo koliko je dovoljno da dobijes dovoljno manevarskog prostora za zamenu malog hladnjaka
znaci ako se malo potrudis ne moras skidati nista oko volana ni elektricne konektore ni samu instrument tablu ni sajle, ...
sto manje demontiranih delova to lakse i brze izvrsis zamenu, ako ispraktikujes ovo sto sam savetovao onda za zamenu malog hladnjaka u Samari ne treba vise od dva sata max.
sretno :)

Ladilac

Post by Ladilac »

Meni su sajle bile već napete, tako da sam ih morao skidati....ne znam kakv je slučaj kod Zlatka. Takođe, bar kod mene, bilo ne moguće povući tablu, a da se ne skine plastika oko volana i komande ručice. Ako ništa drugo, bar da ih ne ošteti.

Uzmite u obzir da sam ja hteo da sve sredim.

Najbolje da se psiho-fizički pripremi :) , pa će mu se samo kazati gde zapinje... iskreno, mislim da će mu u jednom trenutku kod table treba pomoć "trećeg lica". Meni je bar trebala.

Treba uzeti u obzir i radno iskustvo elektroničara jer je očigledno to radio više puta, a Zlatko će prvi, nadam se i poslednji. :)

Zlatko, samo dobro obezbedi da ne iscuri suviše antifriza na patos (niske temperature, sporo se suši), jer su se ljudi pripremali (flaše, kantice, iprovizovane posude i šerpe) pa je opet bilo "belaja".

zlatkodesign
Automobil: LADA Samara 1.3

Post by zlatkodesign »

Meni samo nije jasno kako kod mene to procuri kad zamenim antifriz i posle toga vise nema da curi, stalno kontroplisem patosnicu ispoda suvozacevog mesta i nema ni kapi,inace antifriz se malo teze skida sa gume i teze isparava da bi to kapnulo i isparilo za 30 minuta, nemam poima zasto se to kod mene tako periodicno desava, procuri,zadimi 2-3 puta i onda tako tera do naredne zamene antifriza cele dve godine?
Sledeci auto Priora coupe.

Sheena

Post by Sheena »

Možda sam srećković al' zadnji put izbjegoh rastavljanje
samo sipanjem sredstva za krpanje hladnjaka. Valjda još
nije bio tako jako probijen pa mi je upalilo (opis: svako jutro
bi me dočekala mala lokvica na gumenom tepihu). Nadam
se da će uspjeti i svakome od društvanca ovdje tko se
upusti (ako se upusti) u ovakav način rješavanja.

Post Reply