Zazor svecica
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
- Samar-Guja
- Automobil: Lada Samara 1.3S
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Važi sljedeće:
veći zazor - teže pali, ali dulje drži iskru, dakle bolje sagorijevanje smjese, ali i veće naprezanje modula paljenja
manji zazor - lakše pali, iskra kraće traje, manje naprezanje modula paljenja
Neki proizvođači preporučuju smanjenje zazora kada se stavi plin (jer je teže zapaljiv od benzina, suprotno uobičajenom mišljenju), a neki kažu stavljati originalni zazor. Kod mene je 0,8mm.
veći zazor - teže pali, ali dulje drži iskru, dakle bolje sagorijevanje smjese, ali i veće naprezanje modula paljenja
manji zazor - lakše pali, iskra kraće traje, manje naprezanje modula paljenja
Neki proizvođači preporučuju smanjenje zazora kada se stavi plin (jer je teže zapaljiv od benzina, suprotno uobičajenom mišljenju), a neki kažu stavljati originalni zazor. Kod mene je 0,8mm.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
Re: Zazor svecica
Svećice koje koristim su NGK - BPR6ES-11 . Pošto vozim i na gas i na benzin zazor sam podesio na 0,85-0,9. Najlepše mi auto radi na benzinu sa zazorom od 1,1 ali samo benzin. Na gasu najlepše radi na 0,8. Eksperimentisao sam sa 0,7 : 0,8 : 0,9 : 1,0 : 1,1 Tako da sam napravio kompromis 0,85 jer više vozim na gas
Po meni ko ima modul paljenja svecice treba podesiti na 0,9-0,95mm(preveliko je 1,1 mm), klasican razvodnik sa elektronskim paljenjem 0,7-0,75mm,sa platinama 0,5-0,55 mm- za plin najbolje kombinacije iz mog iskustva sto se lada tice....Izgleda blizu ali ko se malo bavio stelovanjem svecica zna koliko se oseti razlika.....
- milanovic986
- Automobil: Lada 112 1.5 Li '04
Kod mene su iste NGK svecice sa 1mm zazorom. Pre sam imao Champio N9YC sa manjim zazorom, i dosta mi je auto lose radio. Sada radi ko sat.
- Ajvanho
- Automobil: Lada 111 1.5 16v
Ja sam stavio svećice Beru, zazor 0,8. Zamenio sam ih na oko 46000 km, a do tada su mi bile originalne ruske sa zazorom 1,1.
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.
- Samar-Guja
E ja sam stavio bosna svecice koje nemaju katalog i auto radi ekstra !!! Ne znam shto vi toliko bolujete od stavljanja nekih skupocenih svecica da moraju da budu po katalogu , shto otvoricete haubu i reci " e komsija vidi shto sam nabacio katloski izabrane svecice , sa sve 0,8 ili koji vec zazorm " . NIste mi jasni uopshte da vozite auto koji ima 150 konja + mozda bi i trebalo da vodite o tome racuna a za lade koje jedva 90 konja imaju tupite tu oko zazora za svecice !!!!!
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)
Tako je!

Ma i tad se ne bi previse brinuo!Samar-Guja wrote:da vozite auto koji ima 150 konja + mozda bi i trebalo da vodite o tome racuna
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
A takođe predpostavljam da ti nisu jasni ni ljudi koji imaju sve četiri zimske gume, oni koji sipaju antifriz, ljudi koji na svakih 8k-10k km menjaju ulje u motoru dok su oni koji pri tom promene i filter ulja predstavljaju totalnu enigmu. Da ne pričam o onima što na svake tri godine promene kočioni fluid i što ne čekaju da plogice/pakne dođu do metala i pri tom ne odu u prvu radnju i uzmu najjeftinije (ulje, pakne, metlice, kablove...)...
E da, Bosna svećice imaju katalog.
E da, Bosna svećice imaju katalog.
... koji se opterecuju sitnicama (glupostima).bruyoni wrote:predpostavljam da ti nisu jasni ni ljudi
A da,trenutno imam sve cetiri zimske gume,antifriz imam i leti (G12 naravno),ulje nikad vise od 10k km zajedno sa svim filterima,ulje u menjacu i kocnicama vec dva puta menjano,diskovi i metlice su mi jos fabricki...
Ja sam do sad kupovao one najobicnije ruske "no name" svecice bez kataloga naravno,koje stoje u najobicnijoj kanti,i samo zahvatis rukom koliko ti treba,zazor mi je namestao "obican" majstor. A onda sam u februaru bio u "ovlascenom servisu Ruski" gde sam kupio "original" svecice i kablove i dobio njihovu strucnu ugradnju,i posle 5 meseci CRKO modul!
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Svećice sitnica... dobro, ako tako mislite onda stavljajte šta oćete.
Nije mi o glavu a i majstora će te da usrećite.
Nije mi o glavu a i majstora će te da usrećite.
- Samar-Guja
Gume 4 nove , antifriz ne menjam nego dosipam ako nestaje ili isparava , kociono ulje dosipam po potrebi , drugo imam fabricke kablove za svecice nikad menjani rade i dan danas samo kad menjam svecice smirglom ocistim koroziju koja se nahvata na dzeku , diskovi nikad menjani nema potrebe ni da ih menjam plocice - paknove menjam kad pocne da se cuje metal o metal jer do tada dobro koce !!! Mali savet kad vam se istrose plocice dolijte kocionog ulja i opet ce isto kociti samo shto su pakne - plocice upola ili koliko vec tanje samo shto nema ulja u cilindru da ih potera pa zato mislite da odmah moraju da se manjaju !!!! Obavezno kupujem grafitne , ulje menjam kad budem hteo !!! Samo malo dosipam poshto motoru nikad nije radjena generalna malo duva na iber (samo 1 su zamenjeni lezajevi na radilici ) !!!
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)