Alternator zeza krizu :(

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Dimce wrote:Malo off al da pitam dal zna neko koliko kosta nova bobina ili ako ima visak na probu da ne kupujem ako nije do nje bzvz.
Imam ja jednu ili da skinemo sa moje, ali proveri komutator jer nisam još čuo da je nekom crkla bobina. Jedini put kad sam posumnjao na bobinu bila je razv.ruka koja košta 100din. :(

Dimce
Automobil: Lada Samara

Post by Dimce »

Odakle si?Auto mi je trenutno kod limara u Vranicu,tvoj kraj ajde kad bude gotov mozemo da se cujemo pa da se dogovorimo kad ti odgovara u svakom slucaju hvala
Kad drzis Cekic u rukama,sve ti nekako,lici na Ekser.

zlatkodesign
Automobil: LADA Samara 1.3

Re: Alternator zeza krizu :(

Post by zlatkodesign »

Meni se javlja nesto slicno sa pocetka ove teme, pocne da mi tinja sijalica da mi ne puni alternator, strelica na onov voltmetru-ampermetru sta li je neznam, padne skroz u levo(crveno), auto se normalono pali, nisam primeti problema sa osvetljenjem, jedino zmigavci su kao tinjali, bar na instrument tabli, auto je palio normalno. Prvi put mi se to desi kad sam poso sa pumpe, i u voznji ugasim svetla da pristedim akumulator pa ih opet upalim i onda strelica skoci, crvena lampica se ugasi, drugi put se crvena lampica upalila dok sam pokretao auto iz mesta i tako vozio skoro cetiri kiometra, nisam primetio da mi svetla slabije rade ali zmigavci zezaju nema da rade aonj njihov tik-tak, dodjem kuci ugasim auto, opet upalim sve je na normali i strelica na pokazivacu, crvena lampica ne svetli a zmigavci besprekorno rade. Ovo mi se desava prvi put za tri godine kolko imam samaru, napomnjem da je kisa padala bez prestanka skoro dva dana u LE, sve mi se ovo desava u jednom danu. Molim za savet jer od ponedeljka moram da idem na put. Sutra-ponedeljak idem kod majstora pa ako nesto otkrijem pisem.
Sledeci auto Priora coupe.

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

najverovatnije tabla osiguraca
mada bilo je slucajeva da na statoru alternatora dodje do osecenja laka zice i da vlaga premosti tu zicu prema masi i onda nemas dovoljno punjenje, nazalost taj problem moze da se resi jedino otvaranjem alternatora i vizualnim pregledom gde se nadju zelenkasti oksidi na bakarnoj zici i tu probija prema masi kad je vlazno, sve to moze da se resi i merenjem unimerom kad ti se to desava proveris koliki ti je napon punjenja akumulatora - mada i to moze da zavara ako je losa tabla osiguraca

zlatkodesign
Automobil: LADA Samara 1.3

Post by zlatkodesign »

Pozdrav ELEKTRONICAR, hvala na savetima ali sam ipak resio da potrazim pomoc profesionalaca umesto da sam nesto cackam, covek mi je resio problem kaze da nisam imao neki dobar kontakt u zicama u raketi volana, preredjao mi osigurace, sredio ono istopljeno leziste, zamenio jednu neispravnu sijalicu u prednjem levom faru... i sad sve radi kako treba. Ni ja nisam bio lenj pa sam zamenio sve osigurace i sve releje u tabli osim onih za svetla i brisace, jer mi fabricki deluju bolje od onih koje sam kupio neki ruski kao VAZ, ostali releji sa cetiri lezista su Lampa Italy made in Kina.
Evo i slika:
Sledeci auto Priora coupe.

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

Zlatko,menjaj tu staru tablu sa osiguracima,uzmi novu sa ubodnim i neces imati problema.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

ilija90
Automobil: Samara

Post by ilija90 »

Ljudi imam problem sa alternatorom jutros upalim auto kad ono kako dam gas tako skala od voltmetra ne da predje na crveno nego ode iza onih 16v,menjao sam regler jel sam imao jedan rez i opet isto dali je to do reglera ili do neceg drugog?

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Ako ti nisu pregorele sijalice po instrument tabli onda je voltmetar crkao !!!
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

ilija90

Post by ilija90 »

Pa za sad nisu ali ne bih da rizikujem zbog cd-playera a nemam unimer da proverim

ilija90

Post by ilija90 »

Zna li neko koje su dimenzije lezajeva u alternatoru? Poceli su da se cuju pa reko da menjam!

Pera

Post by Pera »

Pisao sam to vise puta,potrazi negde.

A opet bolje rastavi alternator i proveri tacno dimenzije,da ne prodjes ko ja jednom.Procitam u uputstvu koje su dimenzije,kupim lezajeve,rastavim alternator,kad onaj unutrasnji veci lezaj nije tih dimenzija,zato sto se nekome pre mene pojelo kuciste i ubacen je lezaj vecih dimenzija,pa sam morao da vracam taj sto sam uzeo.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

msenic

Post by msenic »

jedno pitanje ljudi.. mozda je pisano, al jbg.

Otisao danas da promjenim regler na samari, jer previse sarzira (16+V).
Nekada i skace kazaljka pa se vrati cak se osjeti i na vuci.

Montiram novi regler, kazaljka stoji na 12V ne mrda se, skinem minus sa akumulatora, motor se ugasi.
Vratim stari regler, kazaljka odmah skoci, skinem minus, motor radi.
Reklamiram novi regler, daju mi drugi, stavim, opet ne valja. Vratim u prodavnicu, onaj tamo vice da sam mu sprzio obadva, al ce ipak vratit pare.
Svoj sam regler jedno 10 puta skinuo, u toku potrage za zamjenskim, i uvijek je isto radio tj. nisam ga sprzio (ne znam moze li se uopste to tek tako sprzit)

Al me zbunjuje, da li je moguce da su ta oba fabricki neispravna. Proizvodnja u rusiji..
Ima li tu jos kakve mudrolije?
Cetkice su se, na oba nova zasjajile malo, sto znaci da su funkcionisale.

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

to sto novi regleri drze na 12 volti moglo bi biti da su neispravni ali si trebao prvo malo da sacekas da motor malo odradi par minuta pa da ponovo premeris punjenje jer je moguce i da je akumulator malo prazan pa da ti zbog toga u prvom momentu stoji samo 12V, mozda bi se dopunilo kroz koji minut i pokazalo malo vise

veoma vazno je da znas da si mogao sam prouzrokovati veliku stetu na svom autu skidanjem kleme akumulatora za vreme rada motora ! :-x

naime ako nema akumulatora onda alternator moze da isporuci impulsne pikove i do 300 volti koji mogu unistiti sve od elektrike sto je u tom momentu ukljuceno, tj. stradavanje sijalica, radio aparata, komutatora, ... to se nikada ne radi tako.
Ako sumnjas na akumulator stavis provereno ispravan akumulator sa drugog vozila za probu na tvoj auto ali nikako da skidas klemu u toku rada motora ! :evil:

to sto su ti zasjajile cetkice reglera to ti jos uvek ne znaci nista ukoliko cetkice "naskacu" po kolektoru rotora ! :roll: moguce je naime da ti je kolektor ukanalisan kako su nalegale cetkice starog reglera i da bi trebalo poravnati na strugu sam kolektor na rotoru, jer se desava da cetkice novih reglera ne leze idealno na povrsini kolektora pa skakucu kako se rotor alternatora okrece velikom brzinom i tako ne daju dovoljnu pobudu na sam rotor altrnatora pa samim tim nemas ni punjenje
u svakom slucaju moja preporuka ti je da prvo proveris ukanalisanost kolektora gde trebaju nalegnuti cetkice i ako primetis da je istrosenje kolektora vec oko pola milimetra ukanalisane dubine trebalo bi da obradis sam kolektor na strugu pa da tek onda probas sa reglerima

sto se prodavca tice ne verujem da si mu mogao ostetiti nove reglere jer oni samo regulisu pobudu alternatora na rotoru a struja prema elektrici na vozilu se dobija preko dioda sa statora ;)

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Sve to u redu ali samo na kratko da odvojiti da se vidi radi li ili ne tako je naj lakse proveriti ! Inache znam za te napone gledao sam kako gori km/sat na nekoj alfi !
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

stefanm
Automobil: ford, lada

Post by stefanm »

nesme klema da se vadi ni na kratko niti nikako..
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"

Post Reply