Ne greje kabinu

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

tokalenko

Post by tokalenko »

nije termostat, provereno, nesto oko tih klapni ili malog hladnjaka, hmmmm....
ma jos malo i prolazi zima, eto to mi je uteha

milancheee

Re: Ne greje kabinu

Post by milancheee »

Evo da ja ponovo aktiviram ovu temu, valjda ce neko primetiti post. Šta se kod mene tačno dešava? Primetio sam poslednjih dana da mi slabo redi grejanje, pri tom kazaljka od temperature motora je ispred one srednje crte i dalje ne ide, ali to je tako poslednjih godinu dana ( u sistemu je antifriz G 12 ). Gornje crevo sa hladnjaka je vruće pri radnoj temperaturi, a donje toplo. Primetio sam i da na ler gasu ventilator u kabini duva skoro hladan vazduh, a čim mu dam veći broj obrtaja počne da duva topao vazduh. Ja sumnjam na termostat, ali nisam siguran. Pomagajte ako neko zna u čemu je problem. Hvala unapred !

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

"Gornje crevo sa hladnjaka je vruće pri radnoj temperaturi, a donje toplo." - To je NORMALNO :)
najverovatnije trebas isprati mali hladnjak :D
naime ako je nesto taloga suzilo kanale kroz mali hladnjak (ili ventil za otvaranje protoka tople rashladne tecnosti), onda pri malom broju obrtaja motora mali je i pritisak vodene pumpe i rashladna tecnost ide laksim putem a ne kroz mali hladnjak, a tek pri vecem br. obr. motora povecava se kolicina protoka i pritisak pumpe koji je dovoljan da kroz tako suzene kanale malog hladnjaka protece rashladna tecnost u dovoljnoj kolicini
moguce je i da ti je vodena pumpa nekako istrosena pa ne gura vise dovoljno pri malom broju obrtaja

obrni okreni ne gine ti demontaza malog hladnjaka i ventila i da sve to dobro isperes :-x
u svakom slucaju kad skines mali hladnjak ocisti dobro od naslaga lisca i slicnog djubra koje se tu skuplja i zapusi protok vazduha kroz rebarca malog hladnjaka pa se ventilator muci da protera vazduh i nekako vazduh nalazi neku drugu putanju da prodje ali ne preko malog hladnjaka da bi se zagrejao pa se sve to odrazava na slabije grejanje kabine

PS. na termostat i ne sumnjaj (jedino ako je izvadjen ili slucajno ostao otvoren sto je mala verovatnost) jer sve dok motor nije postigao punu radnu temperaturu, tj. cim se malo zagreje motor pocinje da radi grejanje kabine. Dok je motor "hladan" i termostat zatvoren - rashladna tecnost protice kroz mali hladnjak da bi omogucilo sto pre grejanje kabine
da bi to malo pojednostavili, kad ti je grejanje kabine slabo a motor zagrejan, sagni se pored prostora za noge kod suvozackog sedista i opipaj temperaturu creva koja povezuju mali hladnjak i to ce ti dati mnogo bolju info o tome kakav problem imas (pazi da se ne opeces ako su creva vruca ! )

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Ja glasam za slavinu (ventil u elektroničarevom postu),ona ne otvara dovoljno (provera sa kraja gornjeg posta).

Ladilac
Automobil: Samara

Post by Ladilac »

Termostat nije, kao što je rekao elektroničar, jer bi onda mora da se "zaglavi u otvorenom položaju", što su male šanse (a i onda bi na radnoj temperaturi morao da greje, jer su temperature izjednačene u oba "sistema"). Takođe ga poslušaj i pipni creva kod suvozačevih nogu, tako ćeš znati i za slavinicu: ispravna/neispravna.

Moje sugestije:
-Probaj sve to kad je auto zagrejan na radnoj temperaturi, u mestu. Kod mene je ceo sistem nov. Između ostalog, termostat otvara odnosno zatvara adekvatan zazor pri tepmeraturi po specifikaciji. Ali zbog niskih temperatura pri bržoj vožnji, a vozim najvećim delom otvorenim putem oko 100km/h, temperatura se jedva približi radnoj. Čim uđem u gužvu, vrlo brzo dođe do radne. (O ovome ću morati da se posavetujem u nekom postu, zbog nekih nejasnoća).
Znači da bi isključio efekat niskih temperatura pri bržoj vožnji, probaj u mestu. Kad daš gas, tačno je brže radi pumpa, ali i ventilator, pa imaš utisak da bolje greje.

-Obrati pažnju kako si postavio polugice za vazduh i da li one (preko sajli) pomeraju klapne za usmeravanje vazduha (nekad se ne primeti da se ne pomeraju). Iznenadio sam se kako različita kombinacija tih položaja daje subjektivan osećaj bržeg/sprijeg i boljeg/lošijeg grejanja. Usmeravanje vazduha preko poluga je malo čudno. Jasno mi je koja ćemu služi i kako su klapne postvaljene, ali nije subjektivni osećaj kao što piše u uputstvu (i u vezi toga ću morati da se posavetujem na forumu :? ).

Ako sve provere ne uspeju, onda....... čišćenje.... :sad:
Moja Lada je naširoko poznata...uglavnom u ženskom delu populacije...

aleksd
Automobil: Golf, Niva

Post by aleksd »

Nisam stručnjak za samare ali ako je termostat ispravan, razlika u temperaturi motora između vožnje na otvorenom i u gradu je skoro neprimetna. Pogrešno je mišljenje da termostat ili radi ili ne. Može vremenom da "oslabi" ili je jednostavno fabrički loš i ne otvara i zatvara na zadatim vrednostima temperature. Moje iskustvo je da se i mala razlika u temperaturi motora oseti u grejanju kabine.
langsam, aber sicher

Ladilac

Post by Ladilac »

aleksd wrote:Nisam stručnjak za samare ali ako je termostat ispravan, razlika u temperaturi motora između vožnje na otvorenom i u gradu je skoro neprimetna.
Ne mogu se složiti, iako bi teoretski tako bilo. Na niskim temperaturama (recimo 0 stepeni temperatura vazduha), pri brzini 90km/h i više (ne naravno trećom, kad "vrišti" motor), hladniji vazduh više hladi od vazduha koji je na +40. To je valjda jasno.
aleksd wrote:Pogrešno je mišljenje da termostat ili radi ili ne. Može vremenom da "oslabi" ili je jednostavno fabrički loš i ne otvara i zatvara na zadatim vrednostima temperature.
Aposolutno tačno. I to nekad pravi probleme, a da se na to poslednje pomisli.
aleksd wrote:Moje iskustvo je da se i mala razlika u temperaturi motora oseti u grejanju kabine.
Takođe se slažem.
Moja Lada je naširoko poznata...uglavnom u ženskom delu populacije...

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

Ladilac wrote:
aleksd wrote:Nisam stručnjak za samare ali ako je termostat ispravan, razlika u temperaturi motora između vožnje na otvorenom i u gradu je skoro neprimetna.
Ne mogu se složiti, iako bi teoretski tako bilo. Na niskim temperaturama (recimo 0 stepeni temperatura vazduha), pri brzini 90km/h i više (ne naravno trećom, kad "vrišti" motor), hladniji vazduh više hladi od vazduha koji je na +40. To je valjda jasno.
aleksd wrote:Pogrešno je mišljenje da termostat ili radi ili ne. Može vremenom da "oslabi" ili je jednostavno fabrički loš i ne otvara i zatvara na zadatim vrednostima temperature.
Aposolutno tačno. I to nekad pravi probleme, a da se na to poslednje pomisli.
aleksd wrote:Moje iskustvo je da se i mala razlika u temperaturi motora oseti u grejanju kabine.
Takođe se slažem.
delimo isto misljenje. ;)
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

aleksd

Post by aleksd »

Kod mene na Nivi je još uvek originalni termostat (7. godina) i temperatura motora mi je uvek 90 sa odstupanjem od milimetar. Na Golfu sam izmenjao nekoliko komada dok nisam našao neki koji radi kako valja, mada je i taj posle dve godine "oslabio" i sad mi je temperatura motora opet nešto niža... Generalno delovi koji se kod nas prodaju su teško sr... čast retkim izuzecima. U suštini rasturao sam ceo sistem za grjanje-ventilaciju i čistio ga, a bio je baš prljav i delimično zapušeno saće ali se nisam ogrejao dok nisam postigao propisanu radnu temperaturu motora.
langsam, aber sicher

BokeYGTi

Post by BokeYGTi »

ajde sad i ja da pitam nesto u vezi ove teme.

kod mene greje, ali osetno slabije nego prosle godine. da krenem...

1. u aprilu ugradjen plin. jel moguce da to moze da utice na grejanje? :?

2. radijator promenjen pre 2 ili 3 godine, znaci relativno nov.

3. i glavno. slavinu smo ja i cale letos izveli napolje. da objasnim... posto mi je skoro svake godine (3-4 godine unazad redovno bez izuzetka) crkavala slavina i pravila haos u kolima (curio antifriz unutra i pravio poplavu, da ne pricamo sad o tome, svi znamo o cemu se radi), resili smo da napravimo nov sistem pa da, u slucaju da slavina ponovo crkne, antifriz curi napolje a ne unutra. uzeta je slavina od golfa i sve je lepo namesteno i uklopljeno. slavina je sad napolju, a creva idu do radijatora. klapna za otvaranje i zatvaranje grejanja je sporvedena unutra, samo sto u namestanju slavine nismo predvideli jednu stvar, a to je da, kada se slavina namesti, klapna se otvara "napred-nazad" a ne "levo-desno" kao sto bi trebalo da bude. no, i to je uklopljeno sa sistemom "napred-nazad" pa sad grejanje pustamo ispod volana, jer je tu sprovedena sajla, i jer se tu najmanje vidi i ne smeta.

posle ovog poduhvata, primetili smo da je grejanje dosta slabije, ali bas dosta. nekad je duvao vruc vazduh, kabina se ugreje za 6-7 minuta, a sad jedva da se ugreje, duva mlako, koliko da se kaze da imam grejanje. nekad pustim grejanje i ventilator na jedinicu da ugrejem, i posle nekog minuta iskljucim ventilator i radi samo grejanje, koje, i posle nekog vremena moram da smanjim jer postaje vrucina. a sad je grejanje stalno na maximumu, a ventilator stalno radi na jedinicu, a ponekad moram da upalim i na dvojku, ali opet kazem, duva mlak vazduh u kabinu tako da to skoro da nema nikakvog efekta.

dajte predlog, sta da radim, sta da prekontrolisem? da mozda radijator ne obavlja funkciju kako treba? :roll:

ilija90

Post by ilija90 »

BokeYGTi wrote:ajde sad i ja da pitam nesto u vezi ove teme.

kod mene greje, ali osetno slabije nego prosle godine. da krenem...

1. u aprilu ugradjen plin. jel moguce da to moze da utice na grejanje? :?

2. radijator promenjen pre 2 ili 3 godine, znaci relativno nov.

3. i glavno. slavinu smo ja i cale letos izveli napolje. da objasnim... posto mi je skoro svake godine (3-4 godine unazad redovno bez izuzetka) crkavala slavina i pravila haos u kolima (curio antifriz unutra i pravio poplavu, da ne pricamo sad o tome, svi znamo o cemu se radi), resili smo da napravimo nov sistem pa da, u slucaju da slavina ponovo crkne, antifriz curi napolje a ne unutra. uzeta je slavina od golfa i sve je lepo namesteno i uklopljeno. slavina je sad napolju, a creva idu do radijatora. klapna za otvaranje i zatvaranje grejanja je sporvedena unutra, samo sto u namestanju slavine nismo predvideli jednu stvar, a to je da, kada se slavina namesti, klapna se otvara "napred-nazad" a ne "levo-desno" kao sto bi trebalo da bude. no, i to je uklopljeno sa sistemom "napred-nazad" pa sad grejanje pustamo ispod volana, jer je tu sprovedena sajla, i jer se tu najmanje vidi i ne smeta.

posle ovog poduhvata, primetili smo da je grejanje dosta slabije, ali bas dosta. nekad je duvao vruc vazduh, kabina se ugreje za 6-7 minuta, a sad jedva da se ugreje, duva mlako, koliko da se kaze da imam grejanje. nekad pustim grejanje i ventilator na jedinicu da ugrejem, i posle nekog minuta iskljucim ventilator i radi samo grejanje, koje, i posle nekog vremena moram da smanjim jer postaje vrucina. a sad je grejanje stalno na maximumu, a ventilator stalno radi na jedinicu, a ponekad moram da upalim i na dvojku, ali opet kazem, duva mlak vazduh u kabinu tako da to skoro da nema nikakvog efekta.

dajte predlog, sta da radim, sta da prekontrolisem? da mozda radijator ne obavlja funkciju kako treba? :roll:

Dali si uporedjivao samarinu slavinu i golfovu? Mozda slavina od golfa ima manji precnik pa voda slabije prolazi kroz nju!

BokeYGTi

Post by BokeYGTi »

e vidis, to mi nije palo na pamet. moracu da proverim. ;)

jos neko neki predlog?

aleksd

Post by aleksd »

Proveri i da li dovoljno otvara, to jest da li poluga koja je otvara nema lufta na osovini slavine.
langsam, aber sicher

BokeYGTi

Post by BokeYGTi »

aleksd wrote:Proveri i da li dovoljno otvara, to jest da li poluga koja je otvara nema lufta na osovini slavine.
to je i meni prvo palo na pamet, i proverio sam, sve je ok.

malopre mi kaze cale da je pricao sa nekim majstorom koji mu je rekao da dosta toplote (tople vode, odnosno antifriza) uzima isparivac (navodno u njemu ide vode skoro kao u radijator), tako da nista nije cudno ako oslabi grejanje u kolima posle ugradnje plina. :roll:
meni licno ova prica ne drzi vodu...

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

moguce je da su ti za grejanje isparivaca izveli paralelnu instalaciju (creva) instalaciji za grejanje kabine pa sad rashladna tecnost ide gde joj je lakse; jos pogotovo ako je tebi manji otvor na toj golfovoj slavinici a prema isparivacu debela creva onda imas grejanje kabine mozda manje od 5% od nekadasnjeg

mozda je bolje da se grejanje isparivaca izvede redno posle grejanja karburatora nego kao sto to mnogi rade paralelno grejanju kabine

Post Reply