Radna temperatura

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

aleksa

Re: radna temperatura

Post by aleksa »

Nova zapazanja. :)

Juce prepodne (napolju oko 15-tak stepeni),ja napravim relaciju Indjija-Ruma-Zemun (oko 80km),bez da sam gasio auto,sve otvoren put uz lagano grejanje u kabini,i temperatura nije presla 80 stepeni! :sad:

Image

A onda u Zemunu udjem u malo vecu guzvu i za 3,4 minuta temperatura ode ravno na 90 stepeni. :?

Posle se parkiram i ostavim auto da radi u leru,i normalno se zagreje i preko 90 stepeni ,malo upali ventilator i sve izgleda normalno. :?

p.s. creva cu sutra da ispipam,detaljno. :)

Ajvanho
Automobil: Lada 111 1.5 16v

Post by Ajvanho »

Ma isto je i na mojoj ladi. Retko kad stigne do 90. :?
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

termostat ili uzeti u obzir da se mozda nesto navatalo na sondu pa je izoluje i sporo reaguje na temperaturu. Ja tipujem na termostat jer pri kretanju radi pothladjen posto ne zatvara pa konstantno tera kroz hladnjak

aleksa

Post by aleksa »

bruyoni wrote:termostat jer pri kretanju radi pothladjen posto ne zatvara pa konstantno tera kroz hladnjak
Sto znaci sta? :)

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

termostat, kad tecnost dostigne odredjenu temperaturu, otvara put da ista krene kroz hladnjak nebi li se zadrzala optimalna radna temperatura. Kod tebe, predpostavljam, termostat je otvoren (ne skroz) i kada je tecnost hladna i ona uvek prolazi kroz hladnjak pa je hladjenje bolje nego sto bi trebalo.

aleksa

Post by aleksa »

bruyoni wrote:termostat je otvoren (ne skroz)
Eeee to me buni,da kupujem nov termostat ili da "majstorisem" oko ovog? :)

p.s. znam bre sta je termostat i koja je njegova funkcija! :D

dragan112
Automobil: Lada 112 8v

Post by dragan112 »

Majstorisati možeš samo da ga promeniš i ništa više. Ako je termostat kupi i promeni. A ako nije traži grešku negde drugde

Ajvanho
Automobil: Lada 111 1.5 16v

Post by Ajvanho »

aleksa wrote:Eeee to me buni,da kupujem nov termostat ili da "majstorisem" oko ovog? :)
A šta da majstorišeš? Misliš da tu može nešto da se popravi? :?
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.

aleksa

Post by aleksa »

Nismo se razumeli,mislio sam dal da kupujem termostat (to mi je i najlakse) ili da malo vise majstorisem oko ovog "problema" i da otkrijem sta jos moze da bude uzrok.

Evo i danas sam se bas navozao i to sve malo krace relacije,upalim skroz hladan auto i normalno se zagreva kao i uvek,samo sto je pre lepo dizao (skoro) do 90 stepeni,a sad do 80 i ni makac vise.

Jedino kad ga ostavim da radi u mestu,za 10-tak minuta digne do 90 stepeni,a posle u voznji opet padne na 80 stepeni.

Ma u ponedeljak cu da prezalim 20-tak evrica i uzimam termostat. :)

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

ja sam malopre iz grada dosao,kreni-stani od arene preko gazele,ispod 90 stoji 2mm,jedno 20 ak minuta sam putovao,nije dizao. ja mislim da ti je sve u redu,pa nula stepeni je napolju.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

Pera

Post by Pera »

Ako sumnjas da termostat ostaje otvoren,najjednostavnije proveri ovako-upali auto kada je skroz hladan,pust da radi na leru i nakon minut-dva pipni donje crevo hladnjaka,ako je i malo toplo,termostat ne zatvara.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

Nikola_bgd

Post by Nikola_bgd »

Ja kad vozim na otvorenom ili autoput nikad mi nije na 90 uvek je ispod.

Ladilac
Automobil: Samara

Post by Ladilac »

altinjanin wrote:ja sam malopre iz grada dosao,kreni-stani od arene preko gazele,ispod 90 stoji 2mm,jedno 20 ak minuta sam putovao,nije dizao. ja mislim da ti je sve u redu,pa nula stepeni je napolju.
Isti slučaj na istoj relaciji. :)

Prosta jeb.... ovaj....mislim jednačina :) : Proveri crevo koje dovodi do hladnjaka kao što su ti objašnjavali. Trenutak kada počinje da greje je trenutak kad je termostat počeo da otvara i vidi da li je to temperatura po specifikaciji.
Uzmi u obzir dve stvari:
Prvo, sada motor hladi i pasivno vazduh koji je hladan, plus tvoja brzina (vazduh 0 stepeni plus 90km/h je velika razlika u odnosu na letnjih +40 ). Normalno je da kada moator radi u mestu, ili si u saobraćajnoj gužvi, motor dositgne punu radnu temperaturu iako je hladno.
Drugo, gore je neko pomenuo funkcionisanje "sonde" koja meri temperaturu, što ima logike.

Opet da ponovim, proveri crevo i znaćeš šta dalje.
Moja Lada je naširoko poznata...uglavnom u ženskom delu populacije...

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Evo i kod nas pale temperature dobro ispod nule i isto u vožnji odmah spušta ispod 90 (odnosno ne dođe do 90), a ventilator pali tek nagon dosta dugo stajanja u mjestu, pa čim malo krene temperatura oped padne jako brzo. Očito im je to normalno ponašanje :-)
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

milanovic986
Automobil: Lada 112 1.5 Li '04

Post by milanovic986 »

Kad upalim svetlo temperatura ode u crveno, to mi se pojavljuje vec godinu dana. Bio sam nekoliko puta kod autoelektricara da mi to srede ali bezuspesno. U cemu moze da bude problem?

Post Reply