moja Samara 1.5 diesel iz 1999 (2000) godine

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

Pera

Re: moja Samara 1.5 diesel iz 1999 (2000) godine

Post by Pera »

Mozda da proveris kakav anlaser imaju Lade 110-112 16 v?
Mozda je kao samarin,a mozda je i jaci.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

@Miljan
http://vukajlija.com/pretraga/izraz?q=alnaser
http://vukajlija.com/anlaser
hahahaha, valjda sam zasluzio da i ja dodam definiciju za alanser: To je ono sto ne radi :P

OK, sad ozbiljno, u pravu si:
http://www.vokabular.org/?lang=sr&searc ... 0%B6%D0%B8

ma buni me i ovaj Iskrin sajt :?
http://www.iskra-ae.com/alba_cat/php/ba ... e=1&lang=E
ili jos bolje ako se na: http://www.iskra-ae.com/alba_cat/php/kframe.php?lang=E pod technical data u search unese 11.131.509 (za novi model AZD2106 12V 1,4kW) dobije se mnogo preglednije i spisak rezervnih delova
to sto nema slike delova ne treba da brine, slike se mogu dobiti ako se u search unese 11.130.593 (dobije se stariji model AZE2512 12V 1,4kW)

na mom starom Iskrinom pise AZF3555 12V 1kW :( ocigledno prethodno zastareo model koji se ugradjivao samo za benzince, sad barem znam odakle poceti potragu

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Ja imam na sivoj neki alekov koji ima četkice ko palac velike ne znam koji je proizvođač, ali je veći duplo od bošovog. Ako ne neđeš nešto pametnije doteraću jedan dan da probamo sa ovim da li ime snage.

elektronicar

Post by elektronicar »

Problem resen :D
znaci niko od elektricara nije imao konkretno neko resenje, pa sam krenuo po prodavnicama da pokusam da ustanovim koji anlaser da kupim :sad:
Iskra sa reduktorom AZE2512 = 11747 + PDV u veleprodaji, a u maloprodaji 16xxx skoro 17k dinara, mislio sam da mozda nadjem i neko jeftinije resenje :?
U Delta u Kruseackoj imaju MS (7k din) ali na tom anlaseru ima samo Ruski originalni serijski i kataloski broj a nema nikakvog MS-ovog kataloskog broja po kome bi covek mogao da potvrdi dal ima reduktor ili ne. Na vizuelni pregled MS u statoru ima stabilne magnete umesto kalema sto daje nesto veci broj obrtaja, medjutim ne moze se vizuelno zakljuciti ima li reduktor ili ne. Pokusaj pretrage interneta za taj MS anlaser je bio porazavajuci. Dolazim do zakljucka da je MS samo trgovacka marka i da oni to ne proizvode nego to neko ko zna gde proizvodi za njih pod njihovim imenom pa zato i nema tehnickih podataka ni kataloskog broja. :-x
Konacno u AutoDisku nailazim na pravog trgovca. Covek ne da je dobar nego i hoce da pomogne pa je cak bio spreman i da mi vrati novce (7700 din) ako mi ne bude odgovarao deo samo da pazim da ne nanesem ostecenja pri montazi. Dakle, u AutoDisku kupim Ruski anlaser bez obelezene snage, mada sudeci po mikrotoleranciji pomeranja osovine bendiksa dodjem do zakljucka da bi taj anlaser mogao da ima reduktor !

Bili smo usaglasenih misljenja trgovac i ja i potpuno u pravu :D
Motor je zaverglao bez ikakvih problema i pokrenuo dieselku.
Ali, ...
ali, ...
po prestanku verglanja bendiks anlasera se i dalje okretao na zamajcu motora :(
hmmmmmmm :roll:
posle kraceg razmisljanja uzmem ja i premerim i uporedim. Sa originalnim Ruskim anlaserom krajnja tacka zubaca bendiksa prodire u zvono menjaca 32mm kad je bendiks u polozaju mirovanja. Kod ovog novog Ruskog anlasera ta dimenzija je 36 mm !!!
Mozda to i ne bi bio problem kod benzinskog motora Samare, ali s obzirom da je ovde sve drugacije uzmem ja i premerim rastojanje 34,5mm od zupcanika na zamajcu do oslonca anlasera na menjacu, i sve resim sa po dve podloske izmedju menjaca i novog anlasera (napravim mali distancer na svakom brezonu za ucvrscenje anlasera od 4mm sa tim podloskama)
Sad sve super radi i konacno sam provozao Dieselku :)
Toliko sam bio zadovoljan i sretan sto sam to konacno sredio da sam morao da pozovem Peru da je provozamo zajedno, a o njegovim utiscima ce nesto vise napisati on sam.

Konacno, nakon tri i po meseca sredjivanja imam dieselku ponovo u voznom stanju. Hahahahaaaa
Jos samo nekoliko miliona sitnica da sredim na njoj i imacu savrsen auto po svom ukusu - Samara diesel :kez
A tek kad je skroz zavrsim onako kako sam zamislio slede slike ovde na forumu :cool
Last edited by elektronicar on Fri Dec 17, 2010 1:18 pm, edited 1 time in total.

elektronicar

Post by elektronicar »

Nesto vise o proizvodjacu ovog anlasera i karakteristikama:
http://www.katek.ru/eng/catalogue/start ... r1/st5722/

Pera

Post by Pera »

Elektronicar je skoro sve rekao,pa ja necu mnogo da duzim :)

Prvi put u zivotu sam vozio samaru dizel,i mogu reci samo da jako dobro lezi na putu.Konkretno ova je bas utegnuta,nikakav luft u trapu nisam primetio.
Primecujem jos jednu interesantnu stvar,sa zimskim gumama,mnogo manje proklizava nego moja,iako mislim da moja ima bolje gume,ali bih rekao da je ovde u pitanju sama tezina dizel motora i da zbog toga i bolja trakcija.
Motor stvarno radi kao sat,lepo prima gas i uopste nije bucan,sem naravno na leru,u voznji nista bucniji od obicne samare benzinac.Salta se na manjim obrtajima i nema potrebe stalno hvatati rucicu.Pali kao mina,sto se kaze u narodu, na pola kljuca.
Ne znam sto elektronicar vec ne okaci slike,auto je stvarno dobar ;)

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Isti kao na 11x. A ja budala ćutim tj. sad sam se setio, kad videh sliku, da sam negde već video isti anlaser i da taj ima planetarnu redukciju...
Sad me sramota što mi nije uopšte palo na pamet da se setim, a još si i pitao :(

Image

Pera

Post by Pera »

[quote="elektronicar"]Nesto vise o proizvodjacu ovog anlasera i karakteristikama:
http://www.katek.ru/eng/catalogue/start ... r1/st5722/[/quote]

Sad sam bas pogledao,izgleda da je ovo anlaser od Nive.

djape1977

Post by djape1977 »

normalno je da dizel manje kliza. em je tezi em je manje nervozan na gasu.
j***** auto bez kardana

Milan 2107
Automobil: 2107 e39 525D

Post by Milan 2107 »

daj više slike na onim u mraku se ništa ne vidi :twisted: :D
Zašo voziti nivu sa 1.7i koja troši 10L benzina kad možete voziti nivu sa 240D MB motorom koja troši 12L dizela

elektronicar

Post by elektronicar »

danas registrovana dieselka za 20638,00 din :)
izduvni gasovi kontrolisani i idealni :D
vidim pojednostavnili su proceduru definisanja boja karoserije na samo 10 boja brojevima 0-9 i slovnom oznakom koja obelezava svetlija, normalna i tamnija; nema vise onog jurcanja po katalozima u milion nijansi boja

sad poostreno upisuju svaki detalj o osovinskom opterecenju sa tablice (nitovane ispod haube) u vozilu i ako vozac optereti vozilo sa previse tereta po osovini znaci da moze na vagu pa da dobije kaznu ako preteruje sa teretom u vozilu, mada smatram da se to vise odnosi na teretna vozila, bas sam promatrao nekog malog mercedesa teretnjaka sa dosada max nosivoscu 2,5 t, al je rasprava isla da se gleda nitovana tablica proizvodjaca gde recimo na zadnjoj osovini sme da bude max 4t (sveukupno tezina vozila + teret na toj zadnjoj osovini), a vidim da su te podatke upisivali i sa moje tablice na dieselki i unosili u kompjuter

Registarske tablice sto sam dobio umesto starih sad bljeste pri maloj refleksiji svetla prema njima, izgledaju kao nove :P

nalepnica je blagi uzas, trebalo je da negde napisu da se prvo nalepnica mora odlepiti od papira pa tek onda nalepiti na staklo i gde. Ovako samo usmeno obavestavaju da se stavlja u donji desni ugao sofersajbne.
Problem je sto nalepnica ima lepljivi sloj koji prolazi preko papira na kojem je dobijete (i na koju neposredno pred vama stampacem upisuju registarsku oznaku vozila dok ste u kancelariji i obavljate registraciju) i ja sam ocekivao da je nalepnica negde prosecena i da ce taj deo ostati kad se skine papir, medjutim ipak nalepnica nije prosecena nego deo ostaje na papiru i eventulani pokusaj skidanja prouzrokuje kidanje nalepnice. Problem sam resio skalperom, tako sto sam opsekao papir oko nalepnice, a da se sad taj mali okvir od papira ne odlepi posluzio je selotejp kojim sam dodatno prelepio nalepnicu uokolo na sofersajbnu. Ko zna koliko vas moze ponoviti moju gresku pa da znate, nalepnicu prvo potpuno odvojite od noseceg papira pa tek onda nalepite.
Uh tesko da vam objasnim kako se to meni dogodilo, al vi ipak prvo potpuno odvojite nalepnicu od papira.

Upravna sluzba iz M.Rakica premestena je u MZ Vukov spomenik zbog renoviranja, dvoje u sobi i samo jedan covek u redu ispred mene, delili su tablice sa slovima BŠ.
Prvo sam hteo da odustanem zbog slova sa kvacicom al sam se predomislio. Ako nekome u inostranstvu nalepe kaznu zbog mog parnjaka, ta kazna sigurno nece doci meni jer imam kvacicu. Pre bi morao da strahuje taj moj parnjak koji dobije tablicu sa BS slovima da se nejmu ne desi da dobije neku moju kaznu ako napravim neki preksaj u inostranstvu :P
Sto se tice parking servisa lako cu da kucam BSH ili sta vec izmisle.

Jos samo nekoliko miliona detalja da se sredi na dieselki i bice spremna za slikanje i pojavljivanje u ovojj rubrici.

svabazr
Automobil: lada 2106

Post by svabazr »

lepo lepo :D ja imam reg do 29.dec.2011 :D sa starim tablicama :D
tako da sam miran...mene oko 17 000iznela registracija za specialku 1.6..

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

nema potrebe da kucas BSH. izaslo je obavestenje (ne znam gde sam video ili procitao), umesto slova sa kvacicom, koristis slova bez kvacica. (npr. š-s, č-c, ž-z i slicno)
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

elektronicar

Post by elektronicar »

@svabazr postoji verovatnoca da ce te u novembru i decembru zaustavljati cesce policija da proveri dal ti je vozilo registrovano i tehnicki ispravno. Vecina vozila ce do tada imati nove tablice a oni koji budu vozili sa starim tablicama bice u kategoriji sumnjivih.

svabazr
Automobil: lada 2106

Post by svabazr »

pa moja lajka je skroz ispravna sad sam preso vandredni tehnicki :D pre 4 dana kocnice vataju na 8% razlike a rucna na 12 % svetla ok gume ok tako da nema sto da se bojim :D
pa nisam ja kriv sto mi nisu dali nove tablice iovako sam uzimao nove posto sam preveo kola na sebe :)

Post Reply