TNG u Ladi
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
Re: TNG u Ladi
Primetio sam u poslednje vreme da auto,iako dobro ide,mozda za nijansu slabije prima gas, oseti se malo plin kod isparivaca i malo neujednacen ler.Posumnjah na membrane,iako je isparivac presao samo 20 000 km.Odem i kupim nove membrane u onoj prodavnici sto je choksi spominjao na Vidikovcu-900 din,uzeo sam i filter,ali njega nisam stigao da zamenim.
Rastavim isparivac,bilo malo taloga,membrane nisu ispucale,ali su mi delovale malo kruce od ovih novih.
Sklopim sve nazad sa novim membranama i sad prima gas jos bolje,nema vise mirisa plina i ler je ujednacen.
Dok sam sve to probao,vozio sam par kilometara na benzin, bez isparivaca (creva sam zapusio srafom) i konstatujem da greje jedno 20 % bolje,mada i ovako greje jako dobro.
Rastavim isparivac,bilo malo taloga,membrane nisu ispucale,ali su mi delovale malo kruce od ovih novih.
Sklopim sve nazad sa novim membranama i sad prima gas jos bolje,nema vise mirisa plina i ler je ujednacen.
Dok sam sve to probao,vozio sam par kilometara na benzin, bez isparivaca (creva sam zapusio srafom) i konstatujem da greje jedno 20 % bolje,mada i ovako greje jako dobro.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
- ivaan_pancevo
- Automobil: Samara 1,5 Sedan
Ljudi, kolika je nominalna potrošnja plina Samare 1.5?
Jel' ok da bude 12,5 - 13l?
Jel' ok da bude 12,5 - 13l?
How can I be lost if I've got nowhere to go?
Zavisi od mnogo faktora,ispravnost i nastelovanost auta,uslovi voznje i kvalitet plina,ali recimo da je ok za gradsku voznju.
sasvim normalano za gradsku voznju s` obzizom na kvalitet gasa i da je zimski period.....i moja u gradu trosi oko 12l u ovom periodu, na otvorenom je uvek oko 7,5l.
Da,dosta zavisi od kvaliteta gasa,a nekad mislim da zavisi i od mesecevih mena koliko varira
Kod mene u poslednjih nedelju dana 11-11,5 l,gradska voznja.
Potvrđujem, isti slučaj i kod mene.xxx wrote:sasvim normalano za gradsku voznju s` obzizom na kvalitet gasa i da je zimski period.....i moja u gradu trosi oko 12l u ovom periodu, na otvorenom je uvek oko 7,5l.
- ivaan_pancevo
A nakon poslednjeg štelovanja dešava mi se da namirišem plin kada uključim ventilaciju. I to sve češće. Ranije je sve bilo super. I dešava se ponekad, doduše češće zadnjih dana, da motor u trenutku počinje da se guši, štuca, gubi gas, da bi posle par sekundi, uz blago dodavanje gasa (inače bi se skroz ugasio), sve bilo ok. Šta to može da bude? 
- ivaan_pancevo
Kontam da može biti pad pritiska u boci, valjda je to ok da se ponekad desi?
ne bi smelo da se desava, kad je ler gas nizak pa stisnes kocnicu ok je da osetis prommenu u radu motora ali ovako u voznji ne...verovatno su ti membrane na rasprsivacu zrele za zamenu.
Moguce da ti je prebogata smesa.
- ivaan_pancevo
Hvala na savetu, membrane su menjane pre mesec dana. Nije to sigurno. Čak je nakon servisa isparivača puno bolji ler imao. Problem mi je u tome što ja ne mogu da "pogodim" pravu smešu i pravi dotok plina, da potrošnja bude razumna a da opet ne bude lajka previše lenja...xxx wrote:ne bi smelo da se desava, kad je ler gas nizak pa stisnes kocnicu ok je da osetis prommenu u radu motora ali ovako u voznji ne...verovatno su ti membrane na rasprsivacu zrele za zamenu.
- ivaan_pancevo
Moguće, sumnjam da je to... Ali kako da sve to lepo uskladim? Koliki treba da bude dotok plina? Ja posle toga lepo podesim smešu kad je motor vruć...Pera wrote:Moguce da ti je prebogata smesa.
Inače nemam problema sa ler-gasom...
- BokeYGTi
- Automobil: Lada 112 1.6 16v
kad to spomenu, i meni se ponekad oseca plin u kabini kad pustim ventilator. i to se uglavnom oseti ako npr. mucim auto pod kvacilom. (na semaforu kad hocu da krenem pa onako polako sa malim gasom, ili kad sam u koloni pa ono kreni-stani)
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.
[quote="ivaan_pancevo"][quote="xxx"]ne bi smelo da se desava, kad je ler gas nizak pa stisnes kocnicu ok je da osetis prommenu u radu motora ali ovako u voznji ne...verovatno su ti membrane na rasprsivacu zrele za zamenu.[/quote]
Hvala na savetu, membrane su menjane pre mesec dana. Nije to sigurno. Čak je nakon servisa isparivača puno bolji ler imao. Problem mi je u tome što ja ne mogu da "pogodim" pravu smešu i pravi dotok plina, da potrošnja bude razumna a da opet ne bude lajka previše lenja...
[/quote]
Pa pazi ovako,po pravilu auto bi trebao najmanje da trosi kada ide najbolje,znaci ako posle jednog stelovanja smese gde smatras da je to otprilike to (dobro vuce),uzmes i zavrnes malo slavinu i onda ide slabije,znaci da mu je to prava smesa i ja bih trazio problem na drugom mestu.
Plin klko god izgledalo lako nastelovati,uopste nije tako,ne treba nasumicno vrteti stel sraf,nego samo sa potrebom,i to malim pomerajima.Plin se po meni za ovih 7 god. iskustva ne steluje kada auto stoji bez opterecenja
Ja sam to otprilike radio ovako,posle svakog servisa gde je menjan vazdusni filter,auto sam stelovao u voznji.Pre voznje sam radio sledece,zavrtao sam stel sraf i probao da ga turiram u leru,ako osetim da se gusi pri turazi,ja mu malo odvrnem i tako dok ne budem zadovoljan,kada smatram da je to ok,onda krenem u voznju,naravno ne neku kreni-stani,nego negde gde imas prostora da ga poteras.Meni je uvek bila najmerodavnija snaga u trecoj,znaci stisnes ga pun gas u trecoj i pratis sta se desava,ako osetis da fali plina,ti odvrnes za 1/4 kruga i vidis sta se desava,ako sledecim odvrtanjem stel srafa ima jos malo poboljsanja,ti malo odvrni i kada ustanovis momenat gde daljim odvrtanjem ne dobijas nista,vratis ga toliko unazad (zavrnes) i to je to.Jednostavno onda mora biti dobro i tu si eliminisao smesu plina kao moguci problem,pogotovo sto kazes da si menjao membrane isparivaca i filter,MORA kada ide najbolje da najmanje trosi,moguce ja da se malo zavrne pa da trosi malcice manje,ali to nije dobro ni za motor,ni za neke situacije u saobracaju,ne daj Boze da negde uletis u makazice,stisnes gas,kad ono siromasna smesa i zbog pola litre-litre ustede imas veliki problem.Ako i onda imas neko trzanje i nepravilan rad,gledaj dalje,proveri kakve su svecice (boja i zazor),kako je nastelovano paljenje,koliki je zazor ventila i da ne vuce negde fals vazduh,dalje nema
I jos jednom,ne mozes nikad da izmeris pravu potrosnju u gradu,ispraznis rezervoar,sipas 300.400 ili 500 din plina,vozis na otvorenom u cetvrtoj 80 km/h i to ti je prava i realna potrosnja tvog auta,sve preko 9l pri takvim uslovima je mnogo i neki problem postoji.
Tolko od mene.
Hvala na savetu, membrane su menjane pre mesec dana. Nije to sigurno. Čak je nakon servisa isparivača puno bolji ler imao. Problem mi je u tome što ja ne mogu da "pogodim" pravu smešu i pravi dotok plina, da potrošnja bude razumna a da opet ne bude lajka previše lenja...
Pa pazi ovako,po pravilu auto bi trebao najmanje da trosi kada ide najbolje,znaci ako posle jednog stelovanja smese gde smatras da je to otprilike to (dobro vuce),uzmes i zavrnes malo slavinu i onda ide slabije,znaci da mu je to prava smesa i ja bih trazio problem na drugom mestu.
Plin klko god izgledalo lako nastelovati,uopste nije tako,ne treba nasumicno vrteti stel sraf,nego samo sa potrebom,i to malim pomerajima.Plin se po meni za ovih 7 god. iskustva ne steluje kada auto stoji bez opterecenja
Ja sam to otprilike radio ovako,posle svakog servisa gde je menjan vazdusni filter,auto sam stelovao u voznji.Pre voznje sam radio sledece,zavrtao sam stel sraf i probao da ga turiram u leru,ako osetim da se gusi pri turazi,ja mu malo odvrnem i tako dok ne budem zadovoljan,kada smatram da je to ok,onda krenem u voznju,naravno ne neku kreni-stani,nego negde gde imas prostora da ga poteras.Meni je uvek bila najmerodavnija snaga u trecoj,znaci stisnes ga pun gas u trecoj i pratis sta se desava,ako osetis da fali plina,ti odvrnes za 1/4 kruga i vidis sta se desava,ako sledecim odvrtanjem stel srafa ima jos malo poboljsanja,ti malo odvrni i kada ustanovis momenat gde daljim odvrtanjem ne dobijas nista,vratis ga toliko unazad (zavrnes) i to je to.Jednostavno onda mora biti dobro i tu si eliminisao smesu plina kao moguci problem,pogotovo sto kazes da si menjao membrane isparivaca i filter,MORA kada ide najbolje da najmanje trosi,moguce ja da se malo zavrne pa da trosi malcice manje,ali to nije dobro ni za motor,ni za neke situacije u saobracaju,ne daj Boze da negde uletis u makazice,stisnes gas,kad ono siromasna smesa i zbog pola litre-litre ustede imas veliki problem.Ako i onda imas neko trzanje i nepravilan rad,gledaj dalje,proveri kakve su svecice (boja i zazor),kako je nastelovano paljenje,koliki je zazor ventila i da ne vuce negde fals vazduh,dalje nema
I jos jednom,ne mozes nikad da izmeris pravu potrosnju u gradu,ispraznis rezervoar,sipas 300.400 ili 500 din plina,vozis na otvorenom u cetvrtoj 80 km/h i to ti je prava i realna potrosnja tvog auta,sve preko 9l pri takvim uslovima je mnogo i neki problem postoji.
Tolko od mene.
- ivaan_pancevo
E fala na ovom opsežnom objašnjenju.Pera wrote:Pa pazi ovako,po pravilu auto bi trebao najmanje da trosi kada ide najbolje,znaci ako posle jednog stelovanja smese gde smatras da je to otprilike to (dobro vuce),uzmes i zavrnes malo slavinu i onda ide slabije,znaci da mu je to prava smesa i ja bih trazio problem na drugom mestu.ivaan_pancevo wrote:Hvala na savetu, membrane su menjane pre mesec dana. Nije to sigurno. Čak je nakon servisa isparivača puno bolji ler imao. Problem mi je u tome što ja ne mogu da "pogodim" pravu smešu i pravi dotok plina, da potrošnja bude razumna a da opet ne bude lajka previše lenja...xxx wrote:ne bi smelo da se desava, kad je ler gas nizak pa stisnes kocnicu ok je da osetis prommenu u radu motora ali ovako u voznji ne...verovatno su ti membrane na rasprsivacu zrele za zamenu.
Plin klko god izgledalo lako nastelovati,uopste nije tako,ne treba nasumicno vrteti stel sraf,nego samo sa potrebom,i to malim pomerajima.Plin se po meni za ovih 7 god. iskustva ne steluje kada auto stoji bez opterecenja![]()
Ja sam to otprilike radio ovako,posle svakog servisa gde je menjan vazdusni filter,auto sam stelovao u voznji.Pre voznje sam radio sledece,zavrtao sam stel sraf i probao da ga turiram u leru,ako osetim da se gusi pri turazi,ja mu malo odvrnem i tako dok ne budem zadovoljan,kada smatram da je to ok,onda krenem u voznju,naravno ne neku kreni-stani,nego negde gde imas prostora da ga poteras.Meni je uvek bila najmerodavnija snaga u trecoj,znaci stisnes ga pun gas u trecoj i pratis sta se desava,ako osetis da fali plina,ti odvrnes za 1/4 kruga i vidis sta se desava,ako sledecim odvrtanjem stel srafa ima jos malo poboljsanja,ti malo odvrni i kada ustanovis momenat gde daljim odvrtanjem ne dobijas nista,vratis ga toliko unazad (zavrnes) i to je to.Jednostavno onda mora biti dobro i tu si eliminisao smesu plina kao moguci problem,pogotovo sto kazes da si menjao membrane isparivaca i filter,MORA kada ide najbolje da najmanje trosi,moguce ja da se malo zavrne pa da trosi malcice manje,ali to nije dobro ni za motor,ni za neke situacije u saobracaju,ne daj Boze da negde uletis u makazice,stisnes gas,kad ono siromasna smesa i zbog pola litre-litre ustede imas veliki problem.Ako i onda imas neko trzanje i nepravilan rad,gledaj dalje,proveri kakve su svecice (boja i zazor),kako je nastelovano paljenje,koliki je zazor ventila i da ne vuce negde fals vazduh,dalje nema![]()
Tolko od mene.
Pogledaću sve to lepo redom...