ugradnja xenona i prskalice za far

Moderators: dejo, elektronicar, choksi

Post Reply
altinjanin
Automobil: lada 112 16v

ugradnja xenona i prskalice za far

Post by altinjanin »

Nadjoh na Poljskom forumu lada interesantan rad,kako ugraditi xenone farove i prskalice na prednje farove,evo pogledajte....Image
image hosting
Image
free image uploader
Image
upload images
Image
image hosting service
Image
image uploader
Image
image host
Image
myspace image uploader
Image
free image hosting
Image
myspace image uploader
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

svabazr
Automobil: lada 2106

Re: ugradnja xenona i prskalice za far

Post by svabazr »

zanimljivo samo nigde ne vidim gde su stavili dugme i kako za paljenje prskalica...i za ksenone one kocke pretvarac napona ili sta je vec to.
a kako da stavim ksenon kratka/duga kad imam 2 fara posebno? lada 2106 a da ne moram da kupujem 2 kompleta ksenona

altinjanin

Post by altinjanin »

Mislim da je povezano na prekidac kada prskas stakla prskas i farove,mislim,ali ne mora da znaci,moze i na poseban prekidac.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Bolje bežite pre nego što dođe Đape da vam očita bukvicu za priču o ksenonima :D
Prskalice na farovima pališ istovremeno kad i prskalice šoferke, praktično povežeš sve na isti kontakt (kod 11x je to lako jer su pumpe na 10cm)
Ne znam koje sijalice idu u 2106 ali se u principu Xenon stavlja na kratka jer mu ablenovanje ne godi a i treba mu vremena da se upali punom snagom, nije kao kod obične sijalice

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

Xsenon sijalice se prave da traju oko 100k km, bar po nekim specifikacijama nekih proizvodjaca za redovno odrzavanje u garantnom roku. Nije mi poznato sta rade ovi sa skupim automobilima kad ih uvezu kao polovne sa vise od 100k km predjenih a kod nekih modela ne moze samo sijalica da se menja nego mora komplet far pa ih vec nakon mesec dva ceka promena oba fara (oko 1k eur po faru)

bruyoni

Post by bruyoni »

Iskreno još nisam čuo da postoji auto kod kog ne može da se promeni samo sijalica, koliko mi je poznato pošto se ona uvek vodi kao potrošni materijal a u EU ne možeš da prodaš nov auto sa trajno ugrađenom sijalicom. A u principu ako im crkne onda ugrade aftermarket projektor koji i nisu tolko skupi nekih 250-300€ sa ugradnjom
Ugrađuju to i uobičan far samo treba ravno staklo pa je onda skoro kao fabrička varijanta samo ti trebaju prskalice.

Image
Video sam nekoliko kola sa sličnim projektorima i zaista je sistem čista desetka, sva svetlost ide tamo gde treba i nema govora o zaslepljivanju

elektronicar

Post by elektronicar »

novi Mercedesi :P
menja se ceo modul ili ceo far (u zavisnosti od modela), provereno :D

aleksa

Post by aleksa »

bruyoni wrote:samo ti trebaju prskalice.
I automatska nivelacija. ;)
bruyoni wrote:Video sam nekoliko kola sa sličnim projektorima i zaista je sistem čista desetka, sva svetlost ide tamo gde treba i nema govora o zaslepljivanju
I ja sam video nekoliko (mozda 3,4 auta) sasvim solidno "ubudzenih" ksenona,ali sam zato i video nekoliko desetina "budzevina" cije bi vlasnike :hit

bruyoni

Post by bruyoni »

Ne kažem da nisi u pravu, nisam imao zadovoljstvo da novom mercu dignem haubu, ali eno Phillips nudi samo sijalicu za zamenu D1S i to za W221 (i novije mačke), na mbworld čitam da ljudi menjaju OEM 4300K sijalice za 6000K na W212, a čak i na W221, i niko ne spominje da je morao da menja far.
Neću da tvrdim ali ovo potkrepljuje moje ubeđenje da je u pitanju još jedna majstorska priča kako se mora sve menjati i to košta 1000€ ali on zna nekog ko može da nabavi za 500€ a u suštini ode i kupi sijalicu za 100€ a budžovan koji nema pojma o kolima je sav srećan jer je prošao duplo jeftinije.

bruyoni

Post by bruyoni »

aleksa wrote:
bruyoni wrote:samo ti trebaju prskalice.
I automatska nivelacija. ;)
bruyoni wrote:Video sam nekoliko kola sa sličnim projektorima i zaista je sistem čista desetka, sva svetlost ide tamo gde treba i nema govora o zaslepljivanju
I ja sam video nekoliko (mozda 3,4 auta) sasvim solidno "ubudzenih" ksenona,ali sam zato i video nekoliko desetina "budzevina" cije bi vlasnike :hit
Imaju unutar sebe onaj elektromotor kojim ručno šteluješ visinu snopa pa on ima u sebi neku elektronikicu koja pri paljenju simulira auto nivelaciju, ono pomeri gore dole snop čisto da prođeš tehnički. Tolko sam i ja video sa onim običnim ubudž xenon sijalicama većina blješti an sve strane. Ali ovo konkretno kažem za ovaj sistem u nekoliko kola sam video i to koja nemaju xenon u serijskoj opremi (Saxo, Punto2, Nubira. Te sigurno znam) gde nema zaslepljivanja ni u promilima, bukvalno ako gledaš bilo gde sa strane vidiš samo kako blago sija ona kugla, dok se voziš u susret ili ispred njih nema nikakvog problema jedino ako naiđeš na neki od naših kratera pa se autu digne nos baš visoko onda te u momentu obasja ali ruku na srce to bi onda odradilo na bilo kom autu.

elektronicar

Post by elektronicar »

Ma diskutovali smo na kursu, bilo nas iz svih krajeva EU i bas je bilo tema o tim sijalicama na novim mercedesima. Ovi iz EU sto voze i odrzavaju mercedese se zalili na takvu odluku proizvodjaca da mora da se menja ceo modul ili far. S druge strane za nekoga ko ima para da kupi mercedesa ne predstavlja problem da plati takvu cenu pri popravci. Poznato je da xenoni retko kad stradavaju i to se uglavnom desi ako strada kontrolna elektronika pa se zamenom sijalice samo momentalno unisti nova sijalica (i ja sam jednom uspeo na taj nacin da upropastim jednu novu xenonku); verovatno iz tog razloga su doneli odluku da se menja ceo modul.
Da ne navodimo da se u novim modulima nalaze davaci temperature u samom faru i jos neki senzori izmedju ostalih i senzor da staklo fara nije naprslo i sl. pa se proizvodjaci postavljaju tako da smatraju da prosecnom serviseru nije dovoljno postojece znanje da bi osposobio takav far nego zahtevaju kompletnu zamenu.
Za razliku od fabrickih resenja, primeticete da kod ovih za naknadnu ugradnju xenonke dolaze uglavnom sa sopstvenim kucistem i optickim socivom koje se kompletno ugradjuje u postojeci far.

bruyoni

Post by bruyoni »

Pa najverovatnije to što kažeš, možda nemaju poverenja u radnike ili je, sad zaista ne znam, transformator integrisan u far pa kad on crkne onda ti svejedno.
Sa tehničke strane mi je takav postupak potpuno nelogičan ipak taj far ima u sebi brdo stvari (motori za nivelaciju oba snopa, senzori, LED pozicije, dnevna svetla, neki čak i infracrvene lapme) pa mi menjanje celog sklopa od 1000€ zbog komponenete od 100€ deluje kao porez na budale. NE znam kakva je politika servisa ali da sam aj vlasnik i da mi tako nešto kažu zahtevao bi da mi daju neispravan deo na uvid i odneo bi ga kući
Jbg šta ću, nisam od onih koji bi rebnuli cenu vlasniku mercedesa samo zato što vozi istog tj. ne smatram da vlasnici mercedesa imaju para na bacanje

svabazr
Automobil: lada 2106

Post by svabazr »

to ti slicna fora ko sa kineskim skuterima izgori ti sijalica menjas ceo far :D sto to ne znam
a sijalica je obicna ili halogena nije ksenon svetli ko pola svece :D

altinjanin

Post by altinjanin »

Ma,mani me tih ultra lijalica,lajka ima svetla za medalju,kakve gluposti plave,ljubicaste...

Post Reply