split rims ili ti deljive felne

Moderators: dejo, elektronicar, choksi

Post Reply
3eka

split rims ili ti deljive felne

Post by 3eka »

evo, na zahtev jednog clana foruma, tema kako lepo doterati deljive felne.

pa, ajd' da krenemo redom.
sta su deljive felne?
-to su felne koje su satavljene iz najmanje dva i najvise 3 dela. dvodelne felne mogu biti sa deljivimspoljnim prstenom, gde je zadnji obruc u celini sa srcem

Image

ili sa srcem odvojivim od spoljnog i unutrasnjeg obruca koji cine jednu celinu.

Image

sto se tice trodelnih felni, nije velika mudrost predpostaviti da je svaki deo za sebe.

Image

sto se tice felni do kojih sam ja dosao, u pitanju su BBS RM, dvodelne felne kod kojih je srce u celini sa zadnjim obrucom.

Image
Image

dosle su u poprilicno jadnom stanju. i ne kompletne u smislu da su nedostajali poklopci koja su kljucna stvar cele te zafrkancije. ne bi bio problem da nije u pitanju jos uvek redak model za nase podrucje, a za svako drugo su postale kultna stvar, pa iz tog razloga ni delovi nisu jeftini.

elem, posle dugog traganja stigli su ocekivani poklopci i siri rubovi za sve tockove, pa se moglo se baciti na dalje sredjivanje :)

Image
Image
Image

s obzirom na to da sam imao vec 4 potpuno nove gume u dimenziji 195/50 (balonke), pala je odluka da se za pocetak motiraju samo dva sira ruba od 1", jer pomenuta guma bi izgledala poprilicno ruzno razvucena na 8J, pa sam se ovako zadrzao na 2x6.5Ji 2x7J, dok ne nabavim gume malo nizeg profila. kako sam sam sebi skocio u stomak sa gumama, nisam imao izbora nego da fabricke rubove od 0.5" dam na poliranje do visokog sjaja.

nisam imao vemena da se zanosim time, pa sam stvar prepustio profesionalcu.

pre:

Image

i posle:

Image

na zalost, nemam slike celokupne procedure, ali verujem da su do sada mnogi upucenu u postupak poliranja aluminijuma.

kad su felne stigle, ja sam se bacio na farbanje.
prvo seu ispeskirane najfinijom granulacijom peska kako se nalegajuci deo ne bi ostetio kojim slucajem.

zatom su prespricane prajemrom, osmirglane vodenom smirglom 600, spricgitom, pa ponovo presmirglene vodenom 800 i tek tada je pripremljena podloga za bazu.

Image
Image

nakon baze ide lak i to otprilike izgleda ovako:

Image
Image

primeticete da je na nalegajucem delu traka, koja sprecava da se lak gomila na mestu gde rub treba da dihtuje. ukoliko bi se tu nasao lak, prilikom stezanja bi bukao i pod velikim pritiskom propustao vazduh.

kada se sve to spojilo u jednu celinu, prizor je bio i vise nego ocaravajuc :)

Image
Image
Image
Image

na slikama se ne vide srafovi koji su u tom trenutku bili na hromiranju.

i za kraj kako sve to izgleda na kolima.

Image

hvala i gledajte nas opet :prvi

choksi
Automobil: 111

Re: split rims ili ti deljive felne

Post by choksi »

E pa HVALA.

3eka

Re: split rims ili ti deljive felne

Post by 3eka »

nema na cemu :)

Post Reply