Kompresor

Moderators: dejo, djape1977, Alexa, Shone89, radek mb

Post Reply
dejo

Kompresor

Post by dejo »

Naisao sam na jedan kompresor i sad me zanima nesto u vezi njega pa ako ko zna.
Spremnik je od 180 litara. Imaju dva motora sa dva cilindra.
Motori su trofazni. Na pločici kod kW pise 1.7 PS. Valjda su to konjske snage onda bi to trebalo biti 1.3 kW. Napominjem i da je godina proizvodnje 1967. Sad jesu i tada vrijedile te oznake!?!
Kompresor je napravljen tako da svaki motor ima svoju tlačnu sklopku, nepovratni ventil, ulaz....
Znaci sve odvojeno. Kao da imam dva kompresora na jednoj boci. Zasto je bas ovakav sistem? Švabo je to napravio davne 67 pa valjda nije bez veze.
Sada je spojen samo jedan motor.
Nakon sto sam izmjenio sve gumice da vise ne pusta zrak mislio sam spojiti i drugi motor da brze druka zrak.
E sad ako spojim i drugi motor na njegovu tlačnu sklopku mislim da neću moći nastelati sklopke da sinhronizirano rade. Uvijek će jedan prije paliti. Puni do 10 bari i pali se na 5 bari.
Zato mislim da spojim oba motora na jednu sklopku.
Napominjem na motorima pise 1.7 PS, a na sklopkama 500V 25A ~5.5kW.
Sta vi mislite
Evo slike

Image
Image

ilija90
Automobil: Samara

Re: Kompresor

Post by ilija90 »

Na pločici kod kW pise 1.7 znaci da je motor od 1.7kw da je konjska snaga pisalo bi ks ili bi pisaolo oba kw/ks 1.7kw/x ks!
Mislim da nebi trebao da spajas oba na jednu sklopku jer bi bila preopterecena,dali na sklopkama postoje srafovi za stelovanje kad da se iskljuce a kad da se ukljuce? Ako postoje onda je lako prvo nastelujes jednu kako ti odgovara pa drugu!

Kod mene izgleda sklopka ovako i moze da se steluje

Image

dejo

Post by dejo »

Pise 1.7 PS. Made in Germany.
KS mi pise na jednom drugom motoru koji je domaće prizvodnje. Elektrokovina.
Naravno da se može sklopka štelovati.
Šteluje se P - pritisak na kome će se isključiti (oko 10 bara) i šteluje se delta P - razlika na kom će se uključiti (oko 5 bara)
E ali kako ih nastelati.
Vidi ako jednu naselujem da pali na 5 bara, a jednu na 6 bara i da otprilike obe gase podjednako.
E sad ja ispustam zrak, padne tlak na 6 bari uključi se jedan motor i diže se tlak, znaci neće pasti na 5 bara i neće uključiti drugi motor jedino ako imam neki enormno veliki potrošać zraka koji više troši nego što može pumpa dati.
Sumnjam da ih mogu nastelati da obe pale u istom trenutku. Mozda uspijem namjestit da se pale obe u nekom uskom području, pretpostavimo jedna na 5 druga 5.2 bara. Ukoliko se tank lagano prazni palit će se samo jedan motor, a ukoliko se jače prazni (uzmem pistolj za ispuhivanje s većom diznom) vjerovatno će se upaliti oba motora.
Nisam još ništa spajao sutra cu to u garazi isprobat pa ćemo vidit. Mozda pogodim da se bas pale skupa. Idealno bi bilo da se upali prvo jedan pa nakon sekund drugi motor jer povuce najvise struje u trenutku uljučenja.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Pferdestarke ili ti PS, konjska snaga na Nemačkom.
Isključivanje i uključivanje sklopki ne treba da bude istovremeno treba ih naštelovati baš tako kako si opisao, jedan da se pali na 5 i gasi na 9 ,drugi na 6 i gasi na 10, ako je to max pritisak. Upravo su i za to tako postavljeni da mogu da drže pritisak u nekom optimalnom područiju pri korišćenju nekog velikog potrošača i da idu u konfiguraciju jedan glavni drugi pomoćni koji se pali pri recimo 6 a gasi na 8 ako ti treba konstantnih 7 bara pritiska pri nekom većem potrošaču što bi samo jedan motor imao poteškoća da ispuni.

dejo

Post by dejo »

Čisto sad teoretski razrađujem sutra provam sve u praksi. :D
Pise da je protok 210 l/min. Imam jedan mali kompresor od 25 litara koji ima protok 250 l/min.
Kad ispuhivam (s malim kompresorom) pištoljem onda on daje konstantan tlak negdje oko 4 bara.
Ovaj veliki bi mi onda recimo davao konstantan tlak od 3.5 bara s jednim uključenim motorom.
To je onda super. Bas tako nastelujem 5 - 9 i 6 - 10.
Ako trošim više zraka palit će se oba ako ne samo jedan.

ilija90
Automobil: Samara

Post by ilija90 »

dejo wrote:Čisto sad teoretski razrađujem sutra provam sve u praksi. :D
Pise da je protok 210 l/min. Imam jedan mali kompresor od 25 litara koji ima protok 250 l/min.
Kad ispuhivam (s malim kompresorom) pištoljem onda on daje konstantan tlak negdje oko 4 bara.
Ovaj veliki bi mi onda recimo davao konstantan tlak od 3.5 bara s jednim uključenim motorom.
Stelujes pritisak za ono zasta ti treba za farbanje ti treba stalan pritisak 5-6 bar samo sto na tom tvom kompresoru treba ubaciti precistace od vode!

dejo

Post by dejo »

ilija90 wrote:
dejo wrote:Čisto sad teoretski razrađujem sutra provam sve u praksi. :D
Stelujes pritisak za ono zasta ti treba za farbanje ti treba stalan pritisak 5-6 bar samo sto na tom tvom kompresoru treba ubaciti precistace od vode!
Spremnik punis na onoliko koliko ti dozvoljava radni tlak spremnika i naravno koliko moze pumpa nadrukat.
To moze biti 8, 10, 12, 16.... ili kolko već.
Na izlazu spremnika se stavi regulator zraka i volja te veči ili manji tlak ovisno sta radis.
Imam taj regulator koji je ujedno i odvlaživač samo nije namontiran.
Image

SERZAS

Post by SERZAS »

Ovo mora da duva ko ludo!
IF YOU CANT BUY IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,
TO ROLL IT TILL THE WHEELS FALL OFF!!!
http://public.fotki.com/SerzasLive/