Ulje oko svecica, 1.5 16v

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

Beagle

Ulje oko svecica, 1.5 16v

Post by Beagle »

Ovo sam primetio kada sam menjao iste :)

Oko svecica drugog i treceg cilindra se nakupilo ulje, ne mnogo ali ga ima. Pipanjem sam utvrdio da je prvi spoj masan, pa predpostavljam da gubi ulje na dihtungu poklopca motora. Ne mislim da je glava motora, poshto auto ne gubi snagu, ne curi previshe ulja (ima mozda za supenu kashiku u oba lezista), ne purnja i cilindri i klipovi su chisti.

E sad pitanje: koliko je pametno da nishta ne diram? Koliko bi me koshtala popravka? Jel taj "kvar" uobicajen?

Auto nije pregrevao, mada jeste gazen :) Preshao je skoro 60.000 km
Lada 111 1.5GTE 16v + BRC Sequent

Raziel

Post by Raziel »

prvo lepo operi motor i onda utvrdi gde tacno curi. ako je poklopac motora, onda mu zameni dihtung. nije neka investicija, a mislim da ga mozes i sam zameniti.
[url=http://www.limundo.com/ref/Raziel38/][img]http://www.limundo.com/fajlovi/BannerAff/Limundo-468x60.png[/img][/url]

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Ulje oko svjećica na 16V uvijek dolazi zbog lošeg dihtunga na onim cjevčicama što vode do svjećice. Na svakoj svjećici postoje dva dihtunga, a kupi se set za sve četiri svjećice. Bilo bi vrlo jednostavno za zamijeniti, ali je problem što ne možeš izvući cjevčice bez skidanja poklopca motora (bar ja nisam uspio).

Odgovor na pitanje koliko je pametno da ništa ne diraš: ovisno koliko ulja curi. Kada se nakupi previše ulja, zamaste se i kablovi i onda počne probijati iskra na kablovima, pa dođe do trzanja motora, a mogu crći i kablovi, pa u krajnjem slučaju i bobina. Dakle u najboljem slučaju moraš vrlo redovito čistiti to ulje, ako curi dovoljno sporo, a ako ga ima previše zamijeni dihtunge, to ti je negdje 10eur + rad.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

SinisaKrisan

Post by SinisaKrisan »

Mislis na gumice cevcica, ako i ima cevcice :)

Ako ih ima, srecan si covek :) kostace te manje, ako ih nema, onda je pozeljno da se skine i nosac bregaste, sve to lepo opere, osmirgla i namaze masom za dihtovanje.
Ti motori NEMAJU dihtung poklopca ventila niti poluglave (aka nosac bregaste) :-x
[img]http://img262.imageshack.us/img262/3388/indir.gif[/img]
MeJan'char

Beagle

Post by Beagle »

Raziel wrote:prvo lepo operi motor i onda utvrdi gde tacno curi. ako je poklopac motora, onda mu zameni dihtung. nije neka investicija, a mislim da ga mozes i sam zameniti.
Pazi, motor nije masan, to curi samo u shupljini gde su svecice, iznad 2og i 3eg cilindra, nigde vishe. Ne znam dal bih mogao sam, sa obzirom shta je sve tu Rus nabudzio :D
rascho wrote:Ulje oko svjećica na 16V uvijek dolazi zbog lošeg dihtunga na onim cjevčicama što vode do svjećice. Na svakoj svjećici postoje dva dihtunga, a kupi se set za sve četiri svjećice. Bilo bi vrlo jednostavno za zamijeniti, ali je problem što ne možeš izvući cjevčice bez skidanja poklopca motora (bar ja nisam uspio).
Nisam te bash najbolje razumeo na koje cevchice mislish. Volim da prchkam ispod haube, ali nisam mehanichar :)

Ako to nije tako skupo, onda cu da odradim. Ne curi Bog zna shta (posle 15.000km jedva se skupilo za kashiku), mogu ja to i redovno da chistim, ali bojim se da se stanje ne pogorsha.
Last edited by Beagle on Tue Mar 31, 2009 10:42 pm, edited 1 time in total.

Raziel

Post by Raziel »

mogu ti reci da je tvoj strah potpuno opravdan i pazi, stanje ce se sigurno pogorsati... :D obicno kad na autu nesto krene da se kvari ne popravi se samo nego samo postaje jos gore... mada ja sam na ladi cesto imao kvarove tipa cas radi cas ne radi... uh... :evil: bar da crkne i crklo je pa menjas..
[url=http://www.limundo.com/ref/Raziel38/][img]http://www.limundo.com/fajlovi/BannerAff/Limundo-468x60.png[/img][/url]

rascho

Post by rascho »

Beagle wrote:Nisam te bash najbolje razumeo na koje cevchice mislish. Volim da prchkam ispod haube, ali nisam mehanichar :)
Kada skineš kablove onda imaš onu duboku rupu koja vodi do svjećica. Zidovi te rupe su obične aluminijske cjevčice koje se mogu izvaditi, a oko njih se nalaze narančasti dihtunzi (koje ne možeš vidjeti bez vađenja cjevčica) koji sprječavaju ulje da curi na svjećice.

Jumbo

Post by Jumbo »

SinisaKrisan wrote:onda je pozeljno da se skine i nosac bregaste, sve to lepo opere, osmirgla i namaze masom za dihtovanje.
Ti motori NEMAJU dihtung poklopca ventila niti poluglave (aka nosac bregaste) :-x
To je tacno da nemaju dihtung vec da se stavlja neka dihtung masa. I meni se to desilo i odradjeno je to sto je ovde napisano.
http://www.hokej.co.yu/board/

Beagle

Post by Beagle »

rascho wrote: Kada skineš kablove onda imaš onu duboku rupu koja vodi do svjećica. Zidovi te rupe su obične aluminijske cjevčice koje se mogu izvaditi, a oko njih se nalaze narančasti dihtunzi (koje ne možeš vidjeti bez vađenja cjevčica) koji sprječavaju ulje da curi na svjećice.
E toga kod mene nema, vec se vide dihtunzi, tako sam i provalio odakle ulje curi :)
Znachi nije toliko dramatichan (citaj: skup) kvar :)

letnjikovac

Re: Ulje oko svecica, 1.5 16v

Post by letnjikovac »

Meni se danas javio taj problem, ulja je bilo na 3 cilindru do vrha svecice kako da resim ovo?
Pomagajte!

Pera

Post by Pera »

Procitaj tekst iznad
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

finaldesign

Post by finaldesign »

letnjikovac wrote:Meni se danas javio taj problem, ulja je bilo na 3 cilindru do vrha svecice kako da resim ovo?
Pomagajte!
i ja sam imao isti problem... rješenje je promjena gumica na toj aluminijskoj cjevčici.

letnjikovac

Post by letnjikovac »

Pera wrote:Procitaj tekst iznad
Procitao sam sve pa mi opet nista nije jasno, posto je pre 5 godina "majstor" skidao poklopac i lepio nekim silikonom i do sad nije bilo problema, a usput mi je rekao da jedino tako moze da se resi ovaj problem, gde da kupim te gumice i kod koga u Beograd da odvezem da mi to zameni?

rascho

Post by rascho »

letnjikovac wrote:
Procitao sam sve pa mi opet nista nije jasno, posto je pre 5 godina "majstor" skidao poklopac i lepio nekim silikonom i do sad nije bilo problema, a usput mi je rekao da jedino tako moze da se resi ovaj problem, gde da kupim te gumice i kod koga u Beograd da odvezem da mi to zameni?
Da te još malo uplašim. Meni je nakon zamjene tih dihtunga ulje nastavilo curiti i ustanovilo se da je pukla glava motora, pa su je morali variti. Bome me koštalo. U tom slučaju mi je dosta brzo ulje curilo (morao sam čistiti svakih nekoliko dana), i skupilo bi se toliko da dođe do kabla i onda počne probijati na kablu, pa radi auto na 2-3 cilindra.
Samo da znaš koje sve opcije postoje :(
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

letnjikovac

Post by letnjikovac »

rascho wrote:
letnjikovac wrote:
Da te još malo uplašim. Meni je nakon zamjene tih dihtunga ulje nastavilo curiti i ustanovilo se da je pukla glava motora, pa su je morali variti. Bome me koštalo. U tom slučaju mi je dosta brzo ulje curilo (morao sam čistiti svakih nekoliko dana), i skupilo bi se toliko da dođe do kabla i onda počne probijati na kablu, pa radi auto na 2-3 cilindra.
Samo da znaš koje sve opcije postoje :(
Nikad nije bilo toliko ulja ko sad mada sam poslednji put proveravao pre godinu dana!
Vozicu jedno deset dana pa cu videti koliko ima ulja, pa sta bude bude, jbg mada ne vidim razlog da pukne glava!

Post Reply