Radna temperatura
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
- milanovic986
- Automobil: Lada 112 1.5 Li '04
Re: radna temperatura
Pa ovak majstor to kao gledao. Gde to da ja pogledam tacno?
- altinjanin
Moras otici kod nekog dobrog elektricara da ti to dobro proveri i nadje gde je problem,vidi prvo u tabli sa osiguracima,tamo je masa vezana za karoseriju,da li je dobar kontakt,mozda ima naslage vlage,kamenca,moras dobro proveriti sve,zato kazem bolje neki proveren elektricar koji zaista zna svoj posao.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Ako ti samo skače kazaljika, a temperatura ostaje ista (a nadam se da je to), moguće da je riknuo onaj davač temperature za instrument tablu. On se nalazi negdje blizu termostata, a moraš skinuti filter zraka da bi došao do njega. Imaju dva vrlo blizu jedan drugoga. Jedan je sa jednom žicom i taj tebi treba, a drugi je sa dvije žice i taj ne diraj. Ako se dobro sjećam taj senzor mijenja otpor sa temperaturom. Što znači da bi na žici koja ide na njega trebao biti konstantan napon. Kada skineš žicu mjeri napon i ako on varira kada upališ svjetla onda bi mogla biti masa, a ako je konstantan onda je vjerojatno senzor. Sve ovo vrijedi pod pretpostavkom da mene sjećanje dobro služi, jer sam to jako davno radio.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
- letnjikovac
Koliko treba da ima rashladne tecnosti u posudi mislim do kog nivoa?
Posto od kada su ovi poceli da sredjuju Gazelu i otkako su krenule ove guzve nesto mi se cesto pali ventilator!!!
Posto od kada su ovi poceli da sredjuju Gazelu i otkako su krenule ove guzve nesto mi se cesto pali ventilator!!!
- altinjanin
Imas na flasici donju crtu,kao mala izbocina i to ti je minimum,a iznad imas opet drugu crticu tj.druga izbocina to ti je maximum,e sad najbolje je izmedju da bude.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..
Pogledaj sa one strane gde creva idu na ekspanzioni sud, imas dve crte (izbocine) koje oznacavaju minimum i maximum. Trebalo bi da mozes da razaznas sa ove slike...
Nikad se ne svadjaj sa budalom, mozda ljudi nece primetiti razliku...
- letnjikovac
Sipao sam jedno litar rashladne tecnosti, lapo voda lapo antifriz pa ce da vidimo!
- milanovic986
Mene je ta temperatura pocela opasno da nervira. Moracu da odem vec jednom do nekog autoelektricara da pogleda o cemu se radi.
Pojavila se jos jedna stvar. Kada prikocim, brzinomer ne pada odmah na nulu, iako auto stoji, vec se zadrzi na oko 20-25 km/h pa polako pada do nule. Proverio sam ispravnost kilometar sata i tada radi sve OK. Ne koci se kazaljka nigde. Da li i to ima neke veze sa tom masom kao i skala za temperaturu?
Pojavila se jos jedna stvar. Kada prikocim, brzinomer ne pada odmah na nulu, iako auto stoji, vec se zadrzi na oko 20-25 km/h pa polako pada do nule. Proverio sam ispravnost kilometar sata i tada radi sve OK. Ne koci se kazaljka nigde. Da li i to ima neke veze sa tom masom kao i skala za temperaturu?
Re: Radna temperatura
Jesi li resio problem sa temperaturom u crvenom? I meni od pre par dana temperatura ide i do 115. Zamenio sam onaj davac koji ima jednu buksnu i pokazuje mi i dalje visoku temperaturu. U ekspanzionom sudu ne verujem da ima vise od 85 stepeni i to sam merio posebnim uredjajem. Imam dovoljno tecnosti u sistemu. Pretpostavljam da je masa negde pocela da gubi kontakt ali gde?
- milanovic986
Nisam resio. Definitivno sam ustanovio da se ne radi o povisenoj temperaturi motora jer se to desava iskljucivo kada rade svetla. nemam ni vremena ni zivaca da se s tim bavim jer u mom kraju ocigledno nema majstora koji to moze da popravi. Kod mnogih sam bio i svi su znali jedino da zamene termodavac.
-
ivan_lakcevic
mene recimo kad upalim svijetla auto pocne da radi "neravnomjerno" tj da obrtomjer osciluje ali vrlo malo primijetno...ono mrda 2mm gore dolje...ne stoji zakovan na 900 kao kad su ugasena...
to je obicno masa koja je zaduzena za instr. tablu i trebala bi da se nalazi iza nje na veznom limu na nekoj od stafiica pritegnuta maticom 8 ili 10....
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
Kod mene te mase nema. Doduse nisu ni sve table iste. Dok sam sedeo danas u autu primetio sam da mi kazaljka za temperaturu ne krece od 0 vec od nekih 55 stepeni tj jedno 1-2 mm iznad najnizeg polozaja koji moze da pokaze. Razmontirao sam tablu, skinuo providnu plastiku ispred nje i u nastupu "inteligencije" na silu vratio kazaljku na jedno pola mm ispod polozaja koji pokazuje 50 stepeni tj da bude u slicnom polozaju kao i ostale kazaljke dok nije dat kontakt. Nisam imao vremena da eksperimentisem ali izgleda da kazaljka vise ne ide u crveno ali javljam sutra da li sam "otklonio" kvar.
i to je jedno od resenja...
http://www.niva-faq.msk.ru/tehnika/elek ... /panel.htm
http://www.niva-faq.msk.ru/tehnika/elek ... /panel.htm
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "