Rucice menjaca

Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

hardijev zglob,pravi naziv....
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Cobi
Automobil: lada niva

Re: Rucice menjaca

Post by Cobi »

Da ne otvaram novu temu, da nije mozda neko imao slicnih problema.

Naime nakod 20-ak predjenih kilometra rucice na reduktoru se ugreju da to nije normalno. Zimi manje ali leti kad je vani temperatura veca uzas bozja. Proveravao sam sve ulje ima, ne trese, guma dobra, ne zuji /ne urla/ a greje - sta li moze biti ko bi ga znao

djape1977

Post by djape1977 »

normalna pojava.
j***** auto bez kardana

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

u mernjacu mora biti gl-5 ulje bar 80w-90(pozeljno 75w90) bas zbog tog razloga(da ne otezem pricu na svim terencima se javlja grejanje transmisije i nacin resavanjka se razlikuje od proizvodjaca do proizvodjaca)
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

meni se ne javlja ta pojava...

thief
Location: Sarajevo, Automobili: Lada Niva 1,7 , Citroen Xantia 2.0i 16v, Yugo Koral 45

Post by thief »

Nemam problema s grijanjem istih...
Jel tako...tako jee

Cobi

Post by Cobi »

jeronimo wrote:u mernjacu mora biti gl-5 ulje bar 80w-90(pozeljno 75w90) bas zbog tog razloga(da ne otezem pricu na svim terencima se javlja grejanje transmisije i nacin resavanjka se razlikuje od proizvodjaca do proizvodjaca)
Nije rec o menjacu vec o rucicama reduktora :?

djape1977

Post by djape1977 »

ista razlika.

mozda se greje jer nemas one plastike i gumice sto idu izmedju rucice i sipke biraca?
j***** auto bez kardana

Cobi

Post by Cobi »

Niva trese pri brzini izmedju 40 - 60 km/h.
Naime pri ovoj brzini trese podrhtava niva a najvise se oseti pri voznji pod manjim gasom pa u trenutku kada se isti doda podrhtava ali ispod 40 i preko 60 te pojave nema. Balansirao sam sve gume, vozio auto na proveru spona, jabucica i proverio ujedno i reglazu trapa ali opet ista stvar. Usput ponekad se cuje neko neodredjeno zujanje "vau, vau" i ono se povecava ili smanjuje srazmerno brzini vozila ali opet sve u granicama ove brzine 40-60 km/h, Usput mislim da je guma koja spaja reduktor i menjac dobra ............

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Kad se to desi kod rive onda je stradala ili lager guma ili kardanski krst na kardanu. To valjda ima i niva pa proveri.

Cobi

Post by Cobi »

dejca wrote:Kad se to desi kod rive onda je stradala ili lager guma ili kardanski krst na kardanu. To valjda ima i niva pa proveri.
Pa zar nebi trebalo da se cuju neki tupi udarci i tropkanje kada ode krst na karadnu :sad: Provericu svakako i to, a nisam najbolje skontao na koju su "lager gumu" mislio .. gde se ona nalazi ?

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Neznam dali ta guma postoji kod nive ali pogledaj dole i ona bi trebalo da se nalazi u zadnjem delu i kroz nju da prolazi kardan i ako je ispucala zrela je za zamenu. Kad to strada kod rive cuje se brujanje i trese se retrovizor u autu. Meni se to desavalo pri brzini od 60 do 80 km/hr.

Cobi

Post by Cobi »

dejca wrote:Neznam dali ta guma postoji kod nive ali pogledaj dole i ona bi trebalo da se nalazi u zadnjem delu i kroz nju da prolazi kardan i ako je ispucala zrela je za zamenu. Kad to strada kod rive cuje se brujanje i trese se retrovizor u autu. Meni se to desavalo pri brzini od 60 do 80 km/hr.
Ima ali to je lager kroz koji prolazi kardan ..... Moram detaljno da vidim sta ga zeza ali ocigledno da je neka boljka koja se oko toga nesto muci jer taj zvuk "vau, vau, vau" koji se povecava ili smanjije srazmerni brzini i to kad se ide bzre nestane - sve ukazuje da je ipak oko toga nesto :sad:

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Pazi sad. Upali nivu, reduktor stavi u srednji neutralni položaj. Ubaci u treću i dodaj lagano gas (naravno pusti kvačilo). Šetaj obrtaje između 2000 i 3000 jer na tim obrtajima u trećoj niva ide 40-60km/h. Ako nema vibracija, dobra je šestougaona guma kod menjača i problem je od reduktora prema osovinama. U tom slučaju proveri da li kardani imaju luft u krstovima ili na teleskopima. Ako se pri opisanoj situaciji jave vibracije ili bilo kakvi brundajući zvukovi to bi značilo da je loša guma kod menjača i reduktora, jer se samo ona vrti kada izbaciš reduktor, a ubaciš menjač u brzinu.

Cobi

Post by Cobi »

Dare wrote:Pazi sad. Upali nivu, reduktor stavi u srednji neutralni položaj. Ubaci u treću i dodaj lagano gas (naravno pusti kvačilo). Šetaj obrtaje između 2000 i 3000 jer na tim obrtajima u trećoj niva ide 40-60km/h. Ako nema vibracija, dobra je šestougaona guma kod menjača i problem je od reduktora prema osovinama. U tom slučaju proveri da li kardani imaju luft u krstovima ili na teleskopima. Ako se pri opisanoj situaciji jave vibracije ili bilo kakvi brundajući zvukovi to bi značilo da je loša guma kod menjača i reduktora, jer se samo ona vrti kada izbaciš reduktor, a ubaciš menjač u brzinu.
Dare majstore :xixi

To je to brate, reduktor na neutral i u trecoj na gasu oko 2500 obrtaja mi se javlja to sto me kida celo vreme. Sta da mu cinim da se spasim napasti ............

Post Reply