TNG u Ladi
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
Re: TNG u Ladi
Klapna od toplog vazduha se nevadi vec se fiksira tako da nemoze sama da se otvori,takodje se skida i crevo od ventilacije kartera (iberlauf) to jest ono crevo sto ide od poklopca ventila do kucista filtera!
Zasto bi skidao to crevo ako motor ne duva?
Ako duva,nek stoji izvuceno,ali da je otvor na kucistu zapusen.
Nesto si debelo propustio:
Filter vazduha kada se vozi na plin se menja maksimalno nakon 5000 km,taj tvoj je debelo zreo za zamenu.
Druga stvar,ako mislis da je sve ok,mozda ipak malo vise ocekujes od takvog motora.
Plin zahteva bolju podesenost celog auta,tako da,vidi da tu nema neki propust,mada ako filter za vazduh nisi znao da treba promeniti na 3 puta manjoj kilometrazi,mogu misliti sta je sa ventilima,paljenjem i ostalim...
Filter vazduha kada se vozi na plin se menja maksimalno nakon 5000 km,taj tvoj je debelo zreo za zamenu.
Druga stvar,ako mislis da je sve ok,mozda ipak malo vise ocekujes od takvog motora.
Plin zahteva bolju podesenost celog auta,tako da,vidi da tu nema neki propust,mada ako filter za vazduh nisi znao da treba promeniti na 3 puta manjoj kilometrazi,mogu misliti sta je sa ventilima,paljenjem i ostalim...
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
- zlatko83vr
Zameni filter za plin, vreme je prosao si 10,000km (moze da bude uzrok da slabije vuce). Ako ima razlike u tome kako vuce auto, izmedju perioda kad si ugradio plin i sada, onda moze da se nesto sredi, u suprotnom, mislim da ocekujes previse od Lajke
Pera wrote:Zasto bi skidao to crevo ako motor ne duva?
da li ja nesto falim ili... nisam menjao svecice 20000km, filter za vazduh 10000, a za plin sam promenio nakon 80000. poslednja 3 meseca potrosnja mi je ispod 10 (zimi) po gradu, a na otvorenom oko 8. moj stav je da nista ne diram dok je potrosnja u redu. da li je to ispravno razmisljanje?
Sto nas je vise to nas vise ima.
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]
To bi trebalo da se zameni.
A nikad mi nece biti jasna ta tvoja samara sa potrosnjom ispod 10l u gradu i to cak i zimi,komentarisao sam to ranije,pa da se ne ponavljam.
A nikad mi nece biti jasna ta tvoja samara sa potrosnjom ispod 10l u gradu i to cak i zimi,komentarisao sam to ranije,pa da se ne ponavljam.
- Samar-Guja
- Automobil: Lada Samara 1.3S
Ispravno da ispravnije ne moze biti ako bash hocesh da mazish auto ti menjaj !!!!moj stav je da nista ne diram dok je potrosnja u redu. da li je to ispravno razmisljanje?
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)
-
samara1500
Kod mene je 1.3 ove zime trošila 11-12l a sad kad je otoplilo potrošnja joj se kreće nešto oko 11l. Ispod toga mislim da i nema šanse spustiti potrošnju, jedino kad se vozi kombinovano - malo grad malo otvoren put. Naravno, uvek je moguće zavrnuti šraf i prepoloviti snagu motora, ali nešto ne vidim smisao te radnje osim ako neko baš voli da mili po putu zbog uštede i nema potrebu da pretiče nikog ko ide brže od 60 na sat. Inače, mala potrošnja ne mora uopšte biti znak da je sve kako treba, sećam se nekih ljudi koji su se ovde hvalili malom potrošnjom pa nedugo zatim rashodovali svoje automobile zbog otkaza motora...Pera wrote:To bi trebalo da se zameni.
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."
Ma cak i ustinuta da trosi zimi ispod 10 na 100,sa hladnim startom na plin nema sanse,pa da je izasla iz fabrike.Svako ko vozi samaru na plin,zna zimi da motoru treba bas dosta vremena da postigne radnu temperaturu,a tu mnogo trosi,i ako mi neko kaze da na -10 sa hladnim startom trosi ispod 10 litara plina,ja cu da je pojedem za veceru 

Posto mi je preskocio zupcasti za dva zuba na mojoj 1300 samari morao sam da radim ventilie,ubacio sam sve nove ventile,semeringe ventila i obradio sedista ventila,promenio osovinu razvodnika tegove i opruge,paljenje nastelovao onako po sluhu!
Napunio sam bocu do daske znaci 32 l plina je stalo i merio potrosnju:
Secanj-jarkovac 20km
Jarkovac -Zrenjanin 50km
Zrenjanin - Pumpa u secnju 30 km
Ukupno 100km + minimum 10 km gracke voznje u bocu je stalo samo 6.7 litara plina!
Napunio sam bocu do daske znaci 32 l plina je stalo i merio potrosnju:
Secanj-jarkovac 20km
Jarkovac -Zrenjanin 50km
Zrenjanin - Pumpa u secnju 30 km
Ukupno 100km + minimum 10 km gracke voznje u bocu je stalo samo 6.7 litara plina!
To nema veze sa zivotom,zavisi kolko kradu na jednoj-drugoj pumpi i od pritiska punjenja,imao sam ja jednom kada sam tako merio slucaj sa starom samarom,da trosi 5/100,pa ti vidi
Potrosnja se meri tako sto se boca skroz isprazni,i onda vozis dok ne stane i to je merodavna potrosnja,ostalo nema veze s vezom.
Potrosnja se meri tako sto se boca skroz isprazni,i onda vozis dok ne stane i to je merodavna potrosnja,ostalo nema veze s vezom.
samara1500 wrote:Kod mene je 1.3 ove zime trošila 11-12l a sad kad je otoplilo potrošnja joj se kreće nešto oko 11l. Ispod toga mislim da i nema šanse spustiti potrošnju, jedino kad se vozi kombinovano - malo grad malo otvoren put. Naravno, uvek je moguće zavrnuti šraf i prepoloviti snagu motora, ali nešto ne vidim smisao te radnje osim ako neko baš voli da mili po putu zbog uštede i nema potrebu da pretiče nikog ko ide brže od 60 na sat. Inače, mala potrošnja ne mora uopšte biti znak da je sve kako treba, sećam se nekih ljudi koji su se ovde hvalili malom potrošnjom pa nedugo zatim rashodovali svoje automobile zbog otkaza motora...Pera wrote:To bi trebalo da se zameni.
meni jeste zavrnut malo plin. maksimalno sad mogu da idem 120 na autoputu kad se bas zaletim. vise mi i ne treba. ali na autoput izadjem 3 puta godisnje. zimi ga nikad ne palim na plin, nego na benzin, zagrejem do 60 stepeni i onda prebacim na plin. u takvim okolonostima potrosnja plina je bila oko 10l po gradu.
Sto nas je vise to nas vise ima.
Plin sam punio dokle god je moglo da ide znaci dokle god nije pumpa stala i na istoj pumpi sam ponovo sutradan dosao i dopunio opet dokle god pumpa nije stala! Ne razumem sta ovde nije merodavno a da je praznim do kraja to tesko posto kad god smo u prilici uvek dolijemo jer ovde kod nas nema pumpe pa moramo da idemo 20 km do naj blize!Pera wrote:To nema veze sa zivotom,zavisi kolko kradu na jednoj-drugoj pumpi i od pritiska punjenja,imao sam ja jednom kada sam tako merio slucaj sa starom samarom,da trosi 5/100,pa ti vidi![]()
filter vazduha hm nisam menjao nikad dok se nije raspao....samo izvadis kompresorom produvas i tera dalje i 1 filter sam u 3-4 lajke stavljao jedan te isti samo sam vadio i stavjao....ne kazem da je skup ili nesto ali sto da bacam pare ako ne mora ide i tako i ovako.....kao i filter benzina nikad ne menjam dok ne zapusi pa nema protoka benzina onda uzmem i promenim na svakih 30-40 000km.....a posto vise teram na plin nista ne diram
a za plin nit menjao membrane nit filter(ne znam ni dali ima) nikad nista menjano jede oko 10-11lit plina (1600 ccm )tako da dok ide dobar je 
-
samara1500
Ja ovu zimu nisam palio na benzin uopšte, još od kad je otišao preko 110din zaboravio sam na njega... Pre neki dan sam sipao ovaj bezolovni i bilo je u početku malo štuc-štuc, ali je ipak proradila normalno posle nekog vremena, karb. je i dalje ok a i motor normalno vuče (za nijansu bolje nego na plin ali uz detonacije jer je paljenje podešeno prema plinu). Tako da ja ne znam koliko je to potrebno vremena da se karb upropasti vožnjom na plin, po meni jedino ako je već u startu loš može da propadne brzo...
A potrošnja se po meni može pravilno proceniti jedino ako se vodi evidencija za bar 5-6 punjenja, jer količina plina koju pumpa može da ubaci u bocu može varirati čak i na istoj pumpi. Ne moraju uopšte to da budu punjenja do max, ali što ih je više to je i procena bolja. A na osnovu jedne vožnje ne može nikako da se pravlino proceni, čak i da se vozi dok ne stane, ima tu mnogo faktora u igri kad je količina plina u pitanju, najviše zbog toga što su u boci svo vreme 2 faze - tečna i gasovita u ravnoteži koja zavisi od temperature u svakom trenutku.
A potrošnja se po meni može pravilno proceniti jedino ako se vodi evidencija za bar 5-6 punjenja, jer količina plina koju pumpa može da ubaci u bocu može varirati čak i na istoj pumpi. Ne moraju uopšte to da budu punjenja do max, ali što ih je više to je i procena bolja. A na osnovu jedne vožnje ne može nikako da se pravlino proceni, čak i da se vozi dok ne stane, ima tu mnogo faktora u igri kad je količina plina u pitanju, najviše zbog toga što su u boci svo vreme 2 faze - tečna i gasovita u ravnoteži koja zavisi od temperature u svakom trenutku.
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."
Ako se zimi ne pali na plin i motor zagreva do 60 stepeni,onda je ta teorija o potrosnji plina ispod 10 litara malo necista
A za punjenje plina,kao sto samara 1500 kaze,varira i na istoj pumpi.
Ilija ispada da tvoja Samara trosi 5.5 litara plina,pa tolko ne moze da trosi ni benzina kad izadje iz fabrike,tako da naravno da nije merodavno takvo merenje.Najbolje bi bilo da se vise puta sipa odredjena kolicina na praznu bocu,izmeri,izvuce prosek i dobije neka orijentaciona potrosnja.
A za punjenje plina,kao sto samara 1500 kaze,varira i na istoj pumpi.
Ilija ispada da tvoja Samara trosi 5.5 litara plina,pa tolko ne moze da trosi ni benzina kad izadje iz fabrike,tako da naravno da nije merodavno takvo merenje.Najbolje bi bilo da se vise puta sipa odredjena kolicina na praznu bocu,izmeri,izvuce prosek i dobije neka orijentaciona potrosnja.