u vezi blokade difa

Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets

Post Reply
thief
Location: Sarajevo, Automobili: Lada Niva 1,7 , Citroen Xantia 2.0i 16v, Yugo Koral 45

u vezi blokade difa

Post by thief »

Jedno pitanjce u vezi difa...naime juce sam se vozao po snijegu i blatu...malo da probam gume a i da se pripremim pred snijeg i snijezne gadosti za ovu sezonu na bjelasnici...

na jednoj dionici puta ja bilo poprilicno klizavo blatnjavo i sl...e sad prije nego sam nastavio da vozim po tome ukljucio sam redukciju i blokadu difa...te sam prosao bez problema...ali kada sam stao i pokusao da iskljucim blokadu difa nisam mogao...zakovala...ugasio sam ladu na par min...i onako dok je bila uagasena uspio sam iskljuciti blokadu difa i nastvaio sam voziti bez problema..

pitanje...jel nesto nije ok s njim ili sam ja nesto zeznuo...
Jel tako...tako jee

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

sve je ok, normalna pojava. Javlja se usled "raskoraka" u kotrljanju prednjih i zadnjih tockova.
Resenje: Jos u pokretu izbacis iz blokade, ne stajes. Ako nece, na kratko naglo prikocis. Ne moras da stajes ni kada ukljucujes blokadu. Bitno je samo da je ukljucis pre nego se zaglavis. NE SMES da ukljucujes u trenutku kada bilo koji tocak proklizava, ako prethodno nisi nagazio kvacilo.

Ako si izasao na asfalt, a i dalje nisi deblokirao, uzmes dizalicu i podignes bilo koji tocak, pa ga spustis. Uspevas 100% da deblokiras. Mada, to je krajnji slucaj, obicno u pokretu blokada radi odlicno jer se "raskorak" konstantno menja.

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

naravno blokada uvek u pokretu, uz lagano dodavanje ili oduzimanje gasa a rakukcija samo u stajanju sa pritisnutim kvačilom....
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

thief
Location: Sarajevo, Automobili: Lada Niva 1,7 , Citroen Xantia 2.0i 16v, Yugo Koral 45

Post by thief »

Dare wrote:sve je ok, normalna pojava. Javlja se usled "raskoraka" u kotrljanju prednjih i zadnjih tockova.
Resenje: Jos u pokretu izbacis iz blokade, ne stajes. Ako nece, na kratko naglo prikocis. Ne moras da stajes ni kada ukljucujes blokadu. Bitno je samo da je ukljucis pre nego se zaglavis. NE SMES da ukljucujes u trenutku kada bilo koji tocak proklizava, ako prethodno nisi nagazio kvacilo.

Ako si izasao na asfalt, a i dalje nisi deblokirao, uzmes dizalicu i podignes bilo koji tocak, pa ga spustis. Uspevas 100% da deblokiras. Mada, to je krajnji slucaj, obicno u pokretu blokada radi odlicno jer se "raskorak" konstantno menja.
ok..hvala puno...nisam znao da treba u pokretu da se salta...ja sam za sve to stajao pa saltao...hvala jos jednom
Jel tako...tako jee

spasoje

Re: u vezi blokade difa

Post by spasoje »

thief wrote:Jedno pitanjce u vezi difa...naime juce sam se vozao po snijegu i blatu...malo da probam gume a i da se pripremim pred snijeg i snijezne gadosti za ovu sezonu na bjelasnici...

na jednoj dionici puta ja bilo poprilicno klizavo blatnjavo i sl...e sad prije nego sam nastavio da vozim po tome ukljucio sam redukciju i blokadu difa...te sam prosao bez problema...ali kada sam stao i pokusao da iskljucim blokadu difa nisam mogao...zakovala...ugasio sam ladu na par min...i onako dok je bila uagasena uspio sam iskljuciti blokadu difa i nastvaio sam voziti bez problema..

pitanje...jel nesto nije ok s njim ili sam ja nesto zeznuo...
Kazes na Bjelasici? Konkretno, odakle si? :D

thief

Post by thief »

Konkretno sam iz Banjaluke...al sam poslom vec 10god u Sarajevu...od svih planina Bjelasnica mi je najbliza...a moram priznati i da sam se bas zaljubio u nju i to na prvi pogled i odlazak na istu...nesto fenomenalno...a i lada se gore osjeca kao kod kuce... :lol:
Jel tako...tako jee

thief

Post by thief »

Da ne otvrama novu temu, pitanje.
Danas kada sam mjenjao ulje na ladi, dok sam bio u kanalu primjetio sam da sajla koja ide sa prednjeg dijela reduktora prema gore u karoseriju moze rukom da se izvuce iz reduktora. Sad iskreno nisam imao pretjerano vremena da skontam gdje ide gore i od kojeg je mjenjaca. Da li ona treba da se tako lako izvuce iz tog lezista ii je pukla ili nesto trece ???
Zadnji put prije nekih 10ak dana sam koridtio redukciju i sve je islo kako treba.Eto toliko za sad, hvala unaprijed.
Jel tako...tako jee

jeronimo

Post by jeronimo »

to bi bila sajla kilometar sata i bez nje neces videti kojom se brzinom kreces....neko je ili polomio ili odsrafio njenu flansnu...

thief

Post by thief »

hm...onda je sve ok...jer sve pokazuje kako treba...a flanse nema...
:mrgreen:
Jel tako...tako jee

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

neće još dugo da bude OK jer će sajla da se iskida baš tu kod pinjona zato što se sad tu najviše savija. proveri da ti nije ona navrtka pobegla negde prema menjaču, pošto nikako ne može da ispadne osim kad se polomi

jeronimo

Post by jeronimo »

aluminijumska je ako ju je neko opalio cekicem .... :mrgreen:

Post Reply