Ne normalno pada broj obrtaja

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

letnjikovac

Re: Ne normalno pada broj obrtaja

Post by letnjikovac »

milanovic986 wrote:Zamenio sam juce senzor polozaja leptira ali obrtaji opet osliliraju. Sada vise ne ide u visoke obrtaje na leru ali oscilira u niskim obrtajima. Koliko kosta taj deo koji to regulise? Taj step motor ili kako se vec zove.
\
Skini step motor i probaj da ga ocistis mada nije skup step motor oko 1000 dinara je!

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

taj step motor skini i vidi unutrasnji deo,tj.u onom federu ima plasticni pipak kao slavinica,e sad posto je od plastike moguce da je propala,tj.vrh se malo okrnji,istopi,progori i onda zeza,tako je i meni bilo,onda ti je dzabe da ga cistis,mora nov,ali.....vidi da li imaju noviji model tj.sa metalnom slavinicom,pipkom,jeste skuplji/25e/ ali mnogo je bolji i kvalitetniji.ja sam taj stavio u januaru
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

milanovic986
Automobil: Lada 112 1.5 Li '04

Post by milanovic986 »

Skidao sam ceo onaj metalni deo i ocistio sam ga, tj. odmastio sam ga, posto je unutra bio skroz mastan. Zamenio sam i senzor i najverovatnije je taj motorcic.

nemanya
Automobil: NIVA 4x4

Post by nemanya »

Prvo,šta to znači "niski obrtaji"? Jel u leru osciluje?
Drugo,izvezi mašinu na put,pa provozaj malo,i poteraj slobodno i u više obrtaje.
Kad očistiš usis vazduha,ECU mora malo da prilagodi parametre novoj situaciji. Za ECU je očišćeno kućište totalno drugačija situacija nego kako je bilo do sad.
E ako onda zeza,potraži dalje koji može biti uzrok.

milanovic986

Post by milanovic986 »

Kad kazem da osciluje na leru, mislim da obrtaji variraju od 400-500 pa do 1000. Znaci samo sto se ne ugasi, on digne pa onda ponovo.

Zadnja dva dana sam imao duze ture ali to nije resilo problem. Ciscen je filter vazduha (inace je stavljen nov skoro), odradjen veliki servis itd.

altinjanin

Post by altinjanin »

je l ti se to desava samo na plinu ili i na benzinu?

milanovic986

Post by milanovic986 »

nebitno, svuda je isto

altinjanin

Post by altinjanin »

Dobro,e sad kada si skidao da li si video vrh gde je feder,je l' okrnjen,vidi se kad je plastika ostecena?

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Jesi proverio da ti negde ne falšira vazduh? Na crevu vazduha npr. mada zna i na samom step motoru i senzoru leptira onda se samo mlao napravi zaptivka sa diht masom.
Kakva ti je pedala kočnice jel možda otvrdnula? Može biti da je servo popustio pa da kroz njega falšira vazduh.

milanovic986

Post by milanovic986 »

Sve sam to ocistio i vratio na mesto, ali nisam primetio da je taj vrh ostecen. Sad me mrzi da skidam opet. Jbg, to bi zamenio cisto preventivno. Ako ne pomogne, onda idem dalje. Cistio sam i filter vazduha.

altinjanin

Post by altinjanin »

Mislim da je kod tebe problem celo to kuciste gde stoji step motor i senzor polozaja ler gasa,tj.da je zaprljano,unutra ima kanala i kanalica ako to nisi skidao i cistio,dzabe ti je stavljati nov step motor,mora se celo to kuciste skinuti i oprati,da odstoji malo u tecnosti/ne znam u sta su ga stavljali.,i onda svaki kanal izduvati kompresorom i sve nazad vratiti. moj je imao 2cm crnog taloga u sebi,prljav u p... m...

milanovic986

Post by milanovic986 »

Upravo je tako radjeno. Skidan je ceo taj deo i potopljen je u neki odmascivac (bezbojna tecnost) i to je stavljeno da odstoji. nakon toga je oprano u toploj vodi i osuseno kompresorom. Posle toga je kuciste bilo bukvalno kao novo. Svaki kanal je ispran i osusen kompresorom. Licno sam bio prisutan dok mi je majstor to radio.

altinjanin

Post by altinjanin »

ok,onda to skidas sa spiska kao mogucnost,menjaj onda taj step motor,vrlo je moguce da je on glavno krivac.Ja sam gledao kod mene je vrh malo okrnjen bio,ali sasvim malo kad se bukvalno zagledas u njega,mada mi nisu odmah menjali,prvo su cistili,i pratio sam 2 dana,ali posto je opet zezao,i to ne stalno,znaci vozim,na 800,900 obrtaja je na leru,i pocne da dize na 1500,drzi tako par minuta,pa spusti,i onda sam zamenio.

nemanya
Automobil: NIVA 4x4

Post by nemanya »

Nadam se da ste obratili pažnju na o-ring koji dolazi na motor.Mora da bude perfektan. Ako dugo godina taj motor nije skidan,taj o-ring je upresovan i mora da se stavi novi,jer taj stari neće zaptivati.

I ima još jedna opcija koja može da pravi problem pri montaži motora za ler gas.
Vrh mora pri montaži da bude u tačno određenom položaju,tačnije osovina mora da bude "izbačena" na tačno određenu meru pre ubacivanja motorića u kućište.
Ako niste izmerili koliko je osovina bila izbačena kada ste skinuli motorčić,vrlo lako je moguće da sad ne radi kako treba ako ste je imalo pomerili ili ako ju je ECU možda pogrešno pozicionirao.
Sad sam jako umoran,ali mogu sutra da okačim crtež koja to mera mora da bude,ako vam treba.

I ako kupiš nov motor,a ne povedeš računa o ovome,ni on neće raditi kako treba.
Motor je najbolje postaviti u kućište kada kućište još uvek nije namontirano na vozilo.

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

mislim da njima modtaza/demontaza ne predstavlja problem kuciste usisa je zarotirano za 90 stepeni u osnosu na nas, a za polozaj kotve ler motorica trebalo bi da stigne podesen ako je origunalni sto se lako proveri sublerom, takodje je vazno proveruti apsolutnu zaptivenost usisa (od protokomera do kucista leptira i kasnije onaj dihtung samog kucista zna da bude deformisan i napukao...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Post Reply