Primeri kolegijalnosti i NEkolegijalnosti

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Primeri kolegijalnosti i NEkolegijalnosti

Post by elektronicar »

Penzioner, obozavalac Lada, nas stalni citalac i promatrac foruma iz Novog Sada dosao je u posetu u Beograd Ladom 110 sa 8 ventila i kompjuterskim sistemom Bosch MP70 i zadesi ga niz problema, pa ovom prilikom da vas upoznam sa tim problemima jer se slicno moze dogoditi svakome od nas.

Prvo mu u kreni/stani guzvi na Gazeli malo prokuva motor i izbaci deo rashladne tecnosti, ali se srecom red primicao kraju i nekako se kolona sve brze kretala tako da se motor ohladio malo od strujanja vazduha i on se domogao svog odredista u Beogradu.

U pomoc su prvi pristigli "majstori" iz komsiluka. Ispitivali su probnom lampom i ko zna sta vec, a ja pretpostavljam da su preko probne lampe ispitivali masu termodavaca tako da je drugi kraj probne lampe spojen na + akumulatora. Iz neznanja spalili su kompjuter.
ZNACI KOD ELEKTROINSTALACIJE KOMPJUTERA MOTORA NE KORISTI SE PROBNA LAMPA !
to sam napominjao vec ko zna koliko puta, al uvek se susrecem sa istim greskama kod amatera, kod ispitivanja na savremenim vozilima koristi se digitalni unimer (voltmetar) ili osciloskop a nikako ne probna lampa jer ona moze provesti dovoljno energije da spali kompjuter.
Posle komsijskog "pokusaja" ventilator je poceo neprekidno da radi i upalio se "check engine" signalna lampica na instrument tabli za neispravnst sitema kompjuterskog kontrolisanja rada motora.
Pozvani su majstori iz nekog od servisa koji se reklamiraju da popravljaju Lade. Oni su prikljucili test aparat i ustanovili sledece neispravnosti:
-protokomer
-potenciometar klapne gasa
-davac temperature motora
Srecni momci potrcase u svoj servis i donesose pomenute delove. Sve to lepo zamene ali bez promene manifestacije i loseg rada motora !!! Motor nikako nije hteo da primi gas i ventilator hladnjaka je bio non stop upaljen. Ponovnim testiranjem sa test aparatom, cak i sa ugradjenim novim delovima kompjuter motora je prikazivao da su ti isti (novi) delovi neispravni !
Tu se vlasnik vozila naljuti, jer su momci iz servisa tvrdili "mi znamo jer imamo dugogodisnji servis i stalno popravljamo Lade". Vidi se da je momcima iz servisa bio povredjen ponos i da nisu mogli prihvatiti cinjenicu da ne znaju da resavaju kvarove na elektronici jer ako test aparat pokaze neku gresku to ne znaci automatski da je taj deo neispravan nego da je nesto neispravno povezano sa SIGNALIMA tog dela na koji se odnosi greska.
Momci iz servisa su izgubili svoje vreme, napravili su si i troskove goriva izlaskom na teren, upropastili su sopstveni renome tvrdnjom da "SVE" znaju i da su "SUPER" majstori, izgubili su vreme i vlasniku vozila, ... sve u svemu ipak su tu krivi momci iz servisa jer nisu mogli prihvatiti cinjenicu da niko od nas ne zna sve i da ne znaju da ispitaju signale pomenutih delova i da pronadju gde je pravi kvar; nisu znali da koriste unimer ili osciloskop, a postenije bi bilo da su priznali da niko od nas nije savrsen i da su oni u okvirima svoga znanja ispitali sto su mogli ali da ovaj problem zahteva znanje dijagnosticara/elektronicara.
Naravno razocarani vlasnik je pozvao nekog elektronicara koji je posumnjao u neispravnost kompjutera ali sa svojim skromnim pristupom i znanjem ogradio se takvom konstatacijom i povukao bez nadoknade troskova prepustajuci vlasniku da pozove nekog strucnijeg. Fer i posteno od strane tog elektronicara.
Konacno vlasnik vozila se setio da potrazi pomoc na stranicama naseg foruma i nekako dosao do mog telefona i pozvao me u pomoc pronalazenja i otklanjanju kvara.
Ja sam bio malo zatecen jer nisam popravljao do sada nista na elektroinstalaciji motora na Ladama 11x serije a nisam imao ni dokumentaciju. Pozvao sam nekoliko kolega (evo kako to kolegijalno rade clanovi naseg kluba :D ) i u susret mi je u roku od par minuta izasao MAGICMASTER sa linkovima gde mogu pronaci potrebnu dokumentaciju (verovatno bi mi i mnogi drugi pomogli na isti nacin ali on mi je odmah pomogao pa nije bilo potrebe da zovem druge nase clanove). Evo linka sa dokumentacijama za Lade 11x serije (ima tu dokumentacija i za druge modele Lada i bilo bi dobro da neko to sve downloaduje i sacuva na nekom CD) :
http://en.shematic.net/page-10.html
Sa potrebnom dokumentacijom otisao sam na teren i ustanovio merenjem unimerom da pomenuta tri dela nemaju masu (-) ni na jednom od izvoda i naravno zbog toga nisu mogli ni da posalju kompjuteru motora ispravne signale.
Uporedjivanjem dokumentacije i prikljucenih zica na konektoru kompjutera utvrdio sam da se radi o Bosch-ovom sistemu MP70 (treba napomenuti da postoji vise razlicitih sistema Bosch i Ruskih kompjutera i razlicite su seme na Ladama 11x serije cak i kad se radi o 8 ventilskim motorima i mora se dobro paziti da se koristi prava dokumentacija za svako vozilo).
Image

Image

Ispostavilo se da je u samom kompjuteru izgoreo bakarni vod kojim se masa distribuira od izvoda kompjutera 14 i 24 prema izvodima 26 i 48 pa dalje prema pomenutim delovima za koje je kompjuter motora prijavljivao da NEMA ISPRAVAN SIGNAL.

Image

Image

Popravkom izgorelog bakarnog voda (lemljenjem nove zice preko izgorelih mesta) dosao sam do prvobitnog problema, motor je poceo normalno da radi, prima gas, sve do momenta kad je trebalo da upali ventilator hladnjaka zbog postignute temperature. Znaci ovo prvobitno ispitivanje i izgubljeno vreme bilo je zbog nestrucnog i ne kolegijalnog pristupa amatera i "savrsenih" majstora, a sve je to moglo jednostavnije i manje bolno po sve prethodno pomenute ucesnike dogadjaja.
S obzirom da je sad neispravnost na vozilu dovedena do prvobitnog problema sa kojim se susreo vlasnik vozila trebalo je pronaci i resiti zasto kompjuter ne moze da upravlja palenjem ventilatora hladnjaka. ...
...
...
Da ne duzim i ne ulazim u detalje elektronicarske teme, pronadjeno je da je neispravno integralno kolo koje Bosch interno obelezava:
30342
03/3400
DUO92.1

Image

Image

s obzirom da to integralno kolo nema u slobodnoj prodaji i da je sama oznaka internog tipa u Bosch-ovoj nomenklaturi, bilo bi od pomoci da imam neki drugi neispravan kompjuter na kojem je mozda nesto drugo neispravno ali da je pomenuto integralno kolo ostalo ispravno pa da ga prebacim i osposobim ovaj kompjuter. Zato nemojte bacati neispravne kompjutere, radije ih poklonite nekom elektronicaru jer mada vama ti kompjuteri izgledaju beskorisni, elektronicari u njima mogu pronaci neke ispravne delove i pomoci nekom od vlasnika Lada da jeftinije poprave svoje vozilo u ovim vremenima kad se retko ko moze pohvaliti da ima visak ili dovoljno novca.
Bilo kako bilo, napravili smo privremeno resenje malim prekidacem izmedju konektora kompjutera izvod broj 46 i mase tako da vlasnik moze "rucno" da upravlja palenjem ventilatora dok ne primi penziju i ne sakupi dovoljno novca da kupi novi kompjuter.

Opet smo u pomoc pozvali neke nase clanove kluba i najbrze pronasli resenje (bez obzira sto smo ih pozvali na telefon oko 23:00h svi su bili veoma ljubazni), naime jedan nas clan pronasao je da kod Duleta na otpadu polovni kompjuter kosta 110-130 Eur u zavisnosti dal ima ugradjen imobilajzer povezan sa kompjuterom ili ne, a MAGICMASTER nam je pomogao da dobijemo orjentaciju cene novog kompjutera kao i gde se moze nabaviti i kako (i sve to u roku od nekoliko minuta su nam javili na telefon).

U medjuvremenu dok vlasnik vozila sakuplja novce i ceka penziju trebali bi se raspitati da li je kod kompjutera koji ima vezu ka fabrickom imobilajzeru (pored kontakt brave se prinese kodni kljuc i postoji trepcuca led dioda) dovoljno samo zameniti kompjuter i da sve odmah normalno proradi ili je ipak potrebno izvrsiti nekakvo kodiranje samog novog kompjutera pomocu test aparata. Kakva su vasa iskustva i da li vam je poznato to kodiranje pri zameni kompjutera motora ?

Pretpostavljam da je rec o starom sistemu gde imobilajzer salje univerzalni "OK" kod i da ne treba posebno kodiranje, al kao sto niko od nas ne zna bas sve, tako ni ja ne znam bas sve pa ocekujem da oni koji nesto znaju o tome daju svoj doprinos kolegijalnom resavanju problema.

Ovim postom ne zelim da neko spopada u kasne sate MAGICMASTERA ili bilo kog clana kluba zbog ovakvog ili slicnog problema, vec samo da pokazem kako se u nevolji pokazuju oni koji su zaista spremni da pomognu kad je to neophodno i kako su nasi clanovi besprekorno bili spremni pomoci jedni drugima, a to je velika vrednost naseg kluba, naseg druzenja i odnosa prema nasim Ladama.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Re: primeri kolegijalnosti i NEkolegijalnosti

Post by bruyoni »

što se tiče imobilajzera gledao sam klip na YT gde tip objašnjava kako se u kompijuteru mora birisati kod imobilajzera kada se stavlja novi pa se onda ostavlja na volju vlasniku hoće li master "ključem" umemorisati ključ ili će staviti bez imobilajzera. Klip je na Ruskom a ja baš sad idem iz kuće, pa ću neći na netu kad se vratim oko 4, ako ti u međuvremenu ne nađeš

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

koliko ja znam ako nije ranije aktivirana funkcija imobilajzera,onda sledi samo zamena a kad je aktivirana oanda ide gore pomenita procedura(sve euro 2i 3 lade su aktivirane u post prodaji otrilike na nultom servisu izmedju 2500 i 3000 km).
posle kazu lada im losu podrsku.... :D
jedino sto nije zvanicna :mrgreen: a znam za slucaj da je za puknuti kais na seriji 110(16v) majstor stigao do crne gore jer je musterija bila u kvaru na letovanju(svi se krstili u cg su mu u motenegro-ladi trazili 150 evra za slep i 650 za zamenu sve reseno za 15% od te cene)
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

bgzoka

Post by bgzoka »

Nije ovo prvi put da se ovakve stvari desavaju. Na zalost ne samo sa Ladama, vec i vozilima drugih proizvodjaca, gdje majstor "macola" dolazi da vrsi dijagnostiku u popravak...

Hvala elektronicaru na ovom tekstu, a za vlasnika Lade iz gornjeg teksta se nadam da nije platio ni dinara "strucnjacima" koji su dosli da mu pomognu, a ustvari ga jos vise zakopali...

jeronimo

Post by jeronimo »

istini za volju kompjuteri retko crkavaju, greska je najvise sto je dopusteno da ljudi bez elemetarnog znanje iz elektronike(ne elektrike-to su dva razlicita pojma) cackaju oko auta. ovi drugi su imali uredjaj i elementarno poznavanje ali nisu ispostovali(ili znali) procedure kojima se vrsi selektovanje segmenta sistema koji je u kvaru( a postoje vaz-ove veoma detaljne i temeljne). kad je kvar najzad pronadjen ostala je naravno varijanta zamene ili popravke doticnog dela...
inace temperatura paljenja ventilatora se moze smanjiti softverski preko dijagnostickog uredjaja ili aftermarket bord kompjuterom koji ima tu funkciju...
a moze se dodati i termodavac (injektorke imaju senzor temperature i merac temerature rashl. tecnosti) koji ce paliti i gasiti blok relea ventilatora u zeljenom temeraturnom osegu....

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

mene je sinoc oko 23h neko zvao,ali tel.mi je ugasen bio,baterija je nacisto crkla,zao mi je ako sam i ja mogao da pomognem,ne znam ko je bio,mozda i nije u vezi ovoga,ali evo sad gledam pozive od sinoc,u svakom slucaju hvala kolegi Canetu zvanom Elektronicar na savetu i hvala na trudu,malo je takvih pravih znalaca tj.poznavalaca svog postenog posla i rada,a nazalost vecina je onih ''kvazi'' majstora koji su u ''full'',sve znaju,a ustvari neumaju sijalicu da zamene
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

zlatkodesign
Automobil: LADA Samara 1.3

Post by zlatkodesign »

ELEKTRONICAR svaka cast, pozdrav. Ako neko zaglavi u Leskovcu slobodno nek me pozove 064-708-90-90 tadno verme od 12.00 do 15.00 :D
Ma taj BOSH nazovi kmpjuter su mogli mnogo bolje da naprave da se nikad ne pokvari, ovoga puta Lada nije kriva za to, mada su mogli da insistiraju na boljem kvalitetu.
Sledeci auto Priora coupe.

svabazr
Automobil: lada 2106

Post by svabazr »

ELEKTRONICAR je pravi kolega i ladin majstor nema sta :D sad svi da se ugledamo na njega :)

Milan 2107
Automobil: 2107 e39 525D

Post by Milan 2107 »

sad svi kod njega kod god šta crkne ;)
Zašo voziti nivu sa 1.7i koja troši 10L benzina kad možete voziti nivu sa 240D MB motorom koja troši 12L dizela

nemanya
Automobil: NIVA 4x4

Post by nemanya »

otvoreno svakim radnim danom od 00 - 06 :D

Ajvanho
Automobil: Lada 111 1.5 16v

Post by Ajvanho »

@elektronicar
Svaka čast i za opširan i detaljan post i za pokazanu kolegijalnost. :prvi

Što se tiče dokumentacije i elektro šema za Lade serije 11X, ne razumem se mnogo ni u mehaniku, ni u elektriku, ni u elektroniku a ne znam ni ruski, ali sve šeme (pa i ova iz gornjeg posta) i uputstva postoje na ovom linku: http://www.autoprospect.ru/vaz/2110-zhiguli/
Naročito je interesantan odeljak 21. Приложения.
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.

tibite
Automobil: 110 1.5 Li

Re: Primeri kolegijalnosti i NEkolegijalnosti

Post by tibite »

Svaka čast ovo je za svki primer!!!!

bakivet
Automobil: l 110 8v

Post by bakivet »

Svaka cast!
Dopunio bih , jos jedamput pricom, da za nedaj boze kod kvara sistema hladjenja mo\e da se isece donje crevo od hladnjaka i upasuje cevka na koju je bravar urezao mesto za termodavac od juga. Povezivanjem ovog termodavaca na + i - akumulatora, privremeno se, solidno resi problem.
http://www.palvet.webs.com/

jeronimo

Post by jeronimo »

zasto od juga? termodavac moze biti i od lade ili od cega god hocete u ogovarajucem temperaturnom opsegu...
inace ranije su u ap sportu imali gotove aftermaket cevke za tuniranje automobila (dodatni vetilator sa posebnom termodavacem da se pali ranije)
Last edited by jeronimo on Thu May 26, 2011 8:06 am, edited 2 times in total.

vasil

Post by vasil »

evo ti neki interesantni link koji mozda moze da pomogne
http://www.chiptuner.ru/content/immobil/
http://www.chiptuner.ru/content/mp7_diag/
pozdrav.

Post Reply