Samarine kocnice

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

msenic

Re: Samarine kocnice

Post by msenic »

ee cujte ljudi..

izmjerio sam bacanje glavcine, i kao po mom misljenju na desnom tocku (gdje trese) odstupanje je 3 desete (znaci tri put vise od dozvoljenog-ispravite me ako grijesim)

bacanje na lijevoj glavcini je 7 stotih (unutar tolerancija)... tako da sam potvrdio da svoju teoriju o krivoj glavcini. Vjerujem da se iskrivila prilikom utiskivanja lezaja na presi. Novu glavcinu bih takodje trebao na presu jer dolazi bez lezaja, a mislim da ako se orginalna mogla iskrivit ova bi takodje.

Mnogi su mi rekli da je iskrivljenost glavcine rijetka pojava.
Mnogi takodje su ubjedjeni da je do loseg kvaliteta diskova i negiraju sumnje o glavcini. Oni se i dalje masiraju prilikom kocenja.

Pitanje:
Hocu li kupiti polovnu sa otpada (10 eur) (nova je malo poskupa, a i sumnjivog kvaliteta- 25 eur)
ili da dam ovu svoju da je izravnaju (5 eur)

Mislim da jedino sto bi moglo krenuti po zlu ukoliko izravnam svoju glavcinu je ako je deformacija oko navoja, tako da ni sarafi ne nalijezu dobro...recimo

hvala, pozdrav

ilija90
Automobil: Samara

Post by ilija90 »

Eto komparater,mikrometar,nonijus su stvari koje nisu tako skupe a mogu da puno pomognu!

Pera

Post by Pera »

Bas skupo,ovde je nova glavcina 1500 din.
Nece tu biti problema oko srafova,za to ne brini,ali moguce je da je i ta sa otpada kriva,u stvari najbolje bi bilo da uzmes celo ono kuciste lezaja sa glavcin0om i na licu mesta vidis da li je kriva i da li se ne cuje lezaj,ako je sve to ok,uzmi i resio si problem.
A opet i nije bas lako naci dobrog strugara da to odradi,po meni je ovo najbolja varijanta.

A dobar komparater,nonijus i mikrometar i nisu bas jeftini.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

msenic

Post by msenic »

aaa jbmu zivot.. otisao sam do otpada danas i uzeo sve od rukavca pa na dalje, bez diskova i kljesta.. montirao.. i opet trese...naravno sa istim diskom. Mozda se zbog glavcine pohabao neravnomjerno. Nisam mogao na licu mjesta da provjerim bacanje jer nema mjernih istrumenata.

Eventualno cu otici opet do strugara, provjeriti bacanje glavcine, ispravit ukoliko bude potrebno, stavit novi disk.. Ako opet bude treslo zabit cu se u zid

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

A jeli pri istoj brzini trese i u brzini i u leru? Znači kad je voziš npr 80 trese, ti izbaciš na ler i ideš i dalje 80 da li i dalje trese.

xxx

Post by xxx »

Da trese zbog glavcine tresao bi i u voznji, ako trese samo prilikom kocenja najcesce bude disk i jako retko i luft u stubu amortizera, vodi racuna o kocenju ako drzis kocnicu preko rupa zacas se iskrivi disk

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Saznah slučajno pa ko nekom zatreba:
ATE diskovi za samaru u MASS-u nešto preko 2000 dinara (ATE #412125) dok su pločice oko 2800. Imaju kao neku rasprodaju

Igor88
Automobil: Lada Samara 1.5,1.3

Post by Igor88 »

Pojavio mi se problem prilikom kocenja koji do sad nisam imao prilike da vidim ni na jednoj od 3 samare koje sam imao :roll: .Pri povratku kuci sa posla izleti mi iz sporedne ulice biciklista i pri kocenju(da ga nebi udario) mi je samo blokirao zadnji desni tocak,nastavim dalje i pri narednom kocenju na semaforu isti problem i sve tako do kuce :evil: :evil: :evil: .Skinem zadnje kocione cilindre,odem i kupim nove METELLI(510din. komad) vratim se i namestim,ispustim vazduh iz svih tockova i opet isti problem kao da nisam nista menjao :evil: :roll: .Pre nekih mesec dana sam promenio diskove,plocice i paknove a dobosi su obradjeni na strugu i kocenje je bilo ne dobro nego MNOGO DOBRO,nazalost do danas :angry :angry .
Da napomenem samo ako neko nezna da mi je na samari servo i glavni kocini od BMW-a 3 i radi besprekorno vec duze vreme.
Korektor kocenja(peti cilindar) je povezan i radi(ili je bar do dans radio normalno) tako da neznam u cemu bi mogao da bude problem.
Ako neko zna sta je problem i kako da ga resim bio bih mnogo srecan :angel .
Srpskim putem jedna marka vlada,
a to je naravno ruska lada.

Pera

Post by Pera »

Problem je u korektoru kocenja sigurno.
Ne znam kako i od cega ih prave,ali sam vidjao da i na novima komora za jedan tocak propusta vise ulja nego za drugi.
To isto sto ti kazes sam ja primetio na mojoj Samari,takodje ranije blokira desni,iako je korektor kocenja nov,jednostavno propusta vise za desni.Svasta sam probao,ispostavlja se uvek da je on problem.Ne primeti se na suvom i pri normalnom kocenju,ali na mokrom i ako se nabode kocnica blokira desni.Eventualno da porucis negde neki strani korektor ako je moguce,ja kod mene vise necu da se zezam sa tim,posto uskoro montiram zadnje diskove,a i zbog redukcije da ne bi blokirali zadnji,sprovescu jednu cev od glavnog kocionog do korektora,a na izlaznom otvoru cu da je racvam na dve,drugu komoru cu da zatvorim srafovima i onda vise ne bi smelo da se desava ovako nesto.

Igor88

Post by Igor88 »

Hvala Pero ali mi se to nije desilo po vlaznom kolovozu vec po suvom i iz cista mira.Prvo kocenje je bilo naglo ali sva ostala su bila lagana koliko samo da prpnem papucicu i on je opet blokirao.A ujutru sam dosao na posao normalno,bez problema.
Sta mislis o tome da ja na izlazu sa korektora koji vodi ka desnom tocku stavim jednu racvu i time povezem i levi i desni tocak a da izlaz za levi tocak na korektoru jednostavno zatvorim?

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Dobra ideja !!!!!!
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

Pera

Post by Pera »

Pa mislim da bi moglo,onda bi trebalo da prestelujes korektor,jer bi se verovatno desavalo da ima manje ulja nego sto je potrebno,pa da slabije koci.
Ja cu tako uraditi kod mene zbog diskova,ali to moze da ima jednu nezgodnu stranu,nemas vise dijagonalni sistem kocenja i ne daj boze da otkaze jedan kocioni krug,moze biti nezgodno.

Igor88

Post by Igor88 »

Ja bih to uradio da vidim dali to uopste funkcionise ili ne i kako to radi tj. kako ce se pokazati :? .Ako nebude bilo dobro promenicu korektor i to je to.Neznam sta bi drugo moglo da se uradi i pokusa osim ovoga :roll: .

stefanm
Automobil: ford, lada

Post by stefanm »

proverio si kociono crevo na tom tocku sto ti blokira?
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"

Igor88

Post by Igor88 »

stefanm wrote:proverio si kociono crevo na tom tocku sto ti blokira?
Jesam i ispravno je kao i cevi ispred(od korektora) i posle creva(od creva do tocka-cilindra).
Kupio sam i namestio jednu racvu kojom sam samo prespojio dovod od glavnog kocionog do tocka(izbacio sam korektor za levi tocak dok je desni ostao kako treba),probao sam auto i radi kao da je fabricki tako bilo namesteno :D :xixi .Videcemo samo do kad ce to tako biti :mrgreen: ...............

Post Reply