Prednji kardan

Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets

thief
Location: Sarajevo, Automobili: Lada Niva 1,7 , Citroen Xantia 2.0i 16v, Yugo Koral 45

Prednji kardan

Post by thief »

Pozdrav svima, nije me bilo odvano :lol:

Imam slijedeci problem. Na prednjem kardanu, dio do redeuktora imam lufta. Sve je jasnije na slici. U tom dijelu koji sam zaokruzio i pokazuje strelica imam luft kada se pomjera gore dole, ili lijevo desno. U odnosu na zadnji kardan luft je veci za otprilike 70%. Kada sam ga rastavio u dijelu koji ide sa reduktora unutrasnji zubi dijeluju poprilicno istroseniji u odnosu na drugu stranu.
Zanima me sljedece, da li treba nekako da zategnem ovaj dio ili sta vec, posto sa ovim problemom se nisam dosad susretao. Uspio sam da nabavim polovan dio sa druge lade koji kada pogledas unutrasnjost puno bolje izgledaju nego moji. E sad kada ga postavim da li treba na nesto posebno da obratim paznju. Kilometraza je 79 000km.
Inace kada vozim i oduzmem gas, kada dodje do rasterecenja kardana, dodje do uzasne buke i vibracija. Krstovi su mijenjanji svi prije 7-8000 km i dobri su.
Unaprijed hvala.

[urlImage[/url]
Jel tako...tako jee

Milan 2107
Automobil: 2107 e39 525D

Re: Prednji kardan

Post by Milan 2107 »

zamjenićeš bez većih problema ali prije zamjene uzmi zamjenski dio rastavi operi prizmu tj taj kroner u benzinu očetkaj čeličnom četkom i na mazalicu kad sastaviš odnosno tu sisicu napumpaj novu grafitnu mast i neće biti problema da je redovno podmazivano ne bi ni otišlo pozzzz
Zašo voziti nivu sa 1.7i koja troši 10L benzina kad možete voziti nivu sa 240D MB motorom koja troši 12L dizela

thief
Location: Sarajevo, Automobili: Lada Niva 1,7 , Citroen Xantia 2.0i 16v, Yugo Koral 45

Post by thief »

Tu i jeste bio problem, mazalicu je predhodni vlasnik odrezao. Nije bilo nacina da se izvadi i stavi druga.To sam vidio kada sam skinuo staru.
Hvala na savjetu i brzom odgovoru.
Jel tako...tako jee

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

nece dugo trajati ni to sto zamenis. posto kazes da je sa druge lade, nema ni teoretske sanse da svi zubi podjednako legnu pa moze da se desi da samo njih nekoliko prenosi obrtni moment. Zbog nejednake pohabanosti...

thief

Post by thief »

HM...a ni sam ne znam sta drugo da radim. Jer kod nas u BiH ne moze da se kupi odvojeno ovaj dio od kardana vec samo komplet. A on je preskup, cijena mu je 130 eura, a za ovo ludo vrijeme i nase standarde previse. Polovan i u nelosem stanju kostao je 15 eura, dok komplet polovan je 60 eura.
Jel tako...tako jee

Milan 2107
Automobil: 2107 e39 525D

Post by Milan 2107 »

ne bih da te lažem ali mislim da imam nov kući ali smatraj da ti nisam ni rekao :twisted: ali me kući nema mjesec dana
Zašo voziti nivu sa 1.7i koja troši 10L benzina kad možete voziti nivu sa 240D MB motorom koja troši 12L dizela

thief

Post by thief »

Novu kompletnu ili samo ovaj dio??? :?
:)
Jel tako...tako jee

thief

Post by thief »

Bio sam na putu pa ne stigoh da se javim. Sve sam zamjenio, pa i krajnice usput jer su bile dosta lose. Sad vise nema landranja, sve je stegnuto nema mrdanja. Kada se vozi nema buke i sl. problema. Do kada vidje cemo. :)

Juce se vozala po sumskim putevima, bilo je i zaglavljivanja. :lol:

Image
Jel tako...tako jee

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

....ali lajka je to uspesno savladala :prvi :prvi :prvi
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

thief

Post by thief »

Naravno ..."with a little help of my friends"... 8)
Jel tako...tako jee

vladista
Automobil: Lada Niva 1.7

Post by vladista »

thief wrote:Naravno ..."with a little help of my friends"... 8)

da je Uaz ili neki tezi tako legao mogao bi samo little help of veliki plavi traktor :D ...Lada je cudo

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

kako si uspeo da upadneš u ove kolotrage kad si imao ovoliko mesta levo ?

vladista
Automobil: Lada Niva 1.7

Post by vladista »

Da pogadjam-upalio blokadu a ispod klizavo.....snosi pravo u kanale....?

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

gume model celestone.... :)
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

thief

Post by thief »

vladista wrote:Da pogadjam-upalio blokadu a ispod klizavo.....snosi pravo u kanale....?
E da sam bar upalio blokadu, kada sam upao vec je bilo kasno za nju. Inace gume lose-prelose za te uslove.Kada smo krenuli bilo je suho bez kise oko 5 dana, ali šuma je šuma, tamo treba više dana da se sve osuši. U glavnom bilo je zabavno na 4 mjesta se baš čupalo, ručni čekrk je sve odradio :D , bez njega bi još bila u blatu. :lol:
Jel tako...tako jee

Post Reply