Ekonomer

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

deckyNS

Ekonomer

Post by deckyNS »

Drage Samarlije,
pregled'o sam ovaj deo foruma za nase Samare, al nisam naisao na nesto slicno pa rek'o da pitam ovde. Dal' nekome od vas radi cuveni ekonomer na Samari... mala kazaljka izmedju polja zute boje i praznog polja... Ja licno uvek imam dilemu dal treba da bude u prvom il' drugom polju, nemam pojma sta je tu ekonomicno i sta treba da pokazuje... razlog je sledeci, od samog dana kupovine auta a to je negde 09.07.1992. taj mali delic na kontrolnoj tabli ne funkcionise, vise je tu kao ukras... pa me zanima dal' je to slucaj i kod drugih koji imaju Samare...meni kazaljka ne mrda...

vaz_mashina

Post by vaz_mashina »

Kazaljka pokazuje potrošnju benzina u toku vožnje. Kad se nađe u žutoj oblasti onda je potrošnja povećana.
[size=75]TYPE 210930-20[/size]
[size=75]ENGINE 2111[/size]

KamAZ driver

Post by KamAZ driver »

Подпритиска.

Podpritiska.
KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!

deckyNS

Post by deckyNS »

Znaci ima vas nekoliko kojima radi. Meni ne funkcionise od samog pocetka... :?

vigmir

Post by vigmir »

Spominjali smo to nedavno u jednom od postova.Neko se zalio da mu ta kazaljka sheta levo-desno.Skini brzinomer i videces jedno malo gumeno crevo koje ide od karburatora i ulazi tacno u ekonomer.Ako ti je crevo pokidano ili je porozno onda ti ekonomer nece raditi.To ti nije i neki veliki posao,par srafcica i pogledaj sta mu je.Pozz :)

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Ekonomer pokazuje potrosnju goriva a takodje tacno pokazuje kada se otvara drugo grlo na karburatoru 100% testirano .
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

Samar-Guja

Post by Samar-Guja »

Ekonomer meri pritisak-podpritisak odnosno potrosnju benzina , a i pokazuje kada se otvara drugo grlo na karburatoru 100% testirano tj. crno polje prvo grlo i u zutom polju se vec oseca da auto bolje ide naravno ako bash imash teshku nogu na gasu .

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Ma samo je spalo crevo negde u sistemu, ili na grani ili na samom ekonomeru.
Ja imam ekonomer ugradjen u crvenu 2103, gde pokazuje na skali tacnu potrosnju benzina.
Testirao i stvarno je tacan, iako sam u pocetku bio skeptican. Cesto ispada crevo, jer je jaaako tanko, mozda dva tri mm u precniku.

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Pa nisi gledao. :lol:
Nije sa samare. Posebno kupljen ceo kit.

vigmir

Post by vigmir »

Samar-Guja wrote:Ekonomer pokazuje potrosnju goriva a takodje tacno pokazuje kada se otvara drugo grlo na karburatoru 100% testirano .
Kako mozes da znas kad se otvara drugo grlo kad ona kazaljka stalno djuska levo desno ? U kom polozaju?

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

He,he,he... Marko, nemoguc si.

Videces jednom,..
Postoji deo koji stoji na kosu i iz njega idu creva do kabine, ali i creva u izduvnu granu, gde je deo koji meri protok i kolicinu izduvnih gasova.

Sat u kabini se nalazi na tabli, zasrafljen negde kod otvora za ventilaciju.

Secam se da je prvo sto si pitao kada si usao u ladu:"Sta je ovo?"
Ja ti objasnih na brzinu, ali si zaboravio,...

Nije nesto specijalno estetski, ali nije ni lose, jer je prilicno precizan.

Kupio sam ladu sa time i sa nekim elektronskim pojacivacem varnice ili nesto slicno(narandzasta Bosch kutija 10x10cm kod razvodnika)...

Kada je budem sredjivao pozabavicu se vise sa tim sitnicama.

Samar-Guja

Post by Samar-Guja »

Znam da se otvara hteo sam da se uverim pa sam sa ludim ortakom vema ludim skinuo haubu on je sedeo na krilu i drzao se za brisache i potkocio se nogama na drugu stranu krila , i posmatrao karburator odozgo dok sam ja sedeo i gazio po gasu (brzo vozio) kada je povikao da se otvara drugo grlo ekonomer je tada zashao u drugu zonu, kada je doshao do kraja grlo je bilo skroz otvoreno , samo shto sam je pretrpeo veliki strah od budale koja se bukvalno vozi lezeci na motoru kreten shta reci ali sada znam da je ekonomer tachan !!!!!

vigmir

Post by vigmir »

Hvala na objasnjenju. Jako jednostavan metod.Ne znam kako se samo nisam toga setio. :D :D :D

Kobac SPO

Re: Ekonomer

Post by Kobac SPO »

deckyNS wrote:Drage Samarlije,
pregled'o sam ovaj deo foruma za nase Samare, al nisam naisao na nesto slicno pa rek'o da pitam ovde. Dal' nekome od vas radi cuveni ekonomer na Samari... mala kazaljka izmedju polja zute boje i praznog polja... Ja licno uvek imam dilemu dal treba da bude u prvom il' drugom polju, nemam pojma sta je tu ekonomicno i sta treba da pokazuje... razlog je sledeci, od samog dana kupovine auta a to je negde 09.07.1992. taj mali delic na kontrolnoj tabli ne funkcionise, vise je tu kao ukras... pa me zanima dal' je to slucaj i kod drugih koji imaju Samare...meni kazaljka ne mrda...
Ovakva tema već postoji
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=56 ... sc&start=0
pa budi malo pažljiviji, da ne pravimo haos po forumu, neće moći ni stari članovi da se sađu a kamo li novi.

Dakle ista priča je bila i kod mene, otišao sam u servis kod autoelektričara, oni su samo izvadili spojnicu creva, produvali je, i ono je proradilo. Ali pošto nije radilo 15 godina,nešto je ubrzo otišlo (neznam šta, ali iz prvog problema dobijaš drugi), pa sada skakuće na naglo dodavanje gasa.
Rešenje je verovatno polovni sat, pa da rasturaju ako hoće negde ....

deckyNS

Post by deckyNS »

Ono gore je tema za brzinomer (u kojoj dodajes post za ekonomer), a ovo za ekonomer, al dobro... treba ipak razdvojiti
vise pazim sledeci put... :)

Post Reply