lada 2107 podgorica ,problem sa temperaturom,ozbiljan!

Moderators: dejo, dejca, Miljan

ivan_lakcevic

lada 2107 podgorica ,problem sa temperaturom,ozbiljan!

Post by ivan_lakcevic »

pozdrav svima, ja sam ivan iz podgorice i imam ladu 2107. kupljena nova u salonu lada u podgorici 2005godine do sad presla nepunih 67.000km...i fabrickih je djelova cak i guma... i imam problem s njom...evo o cemu je rijec: u subotu ujutro smo upalili auto porodicno i posli na selo 40km od podgorice, na izlaz iz podgorice,auto pocne da dize temp kao i obicajno...nastavim s voznjom.digne do slike dje je kljuc nacrtan za temperaturu,i ja se zacudim ne pali hladnjak jos malo nastavim kad ono dize dize dize....skoro na 2mm od crvenog,a inace mi hladnjak pali na ulaz u zeleno(izmedju bijelog i zelenog), ja zaustavi ugasi, prespojim hladnjak direktno da ladi no-stop. upalim auto krenem ,kad ono temp ne skida,a idem 80km/h otvorenim putem,nista i dalje dize dize i nema,ja stanem opet i ugasim i tako 15tak min hladnjak radi i dam kontakt i jedva da je do bijelog vratilo,ja opet po gasu i dodjem do na selo nekako... navece isto...za tih 40km svakih 8-10km sam stajao da ga hladim po 20min. dodjem kuci,i u nedelju nisam dirao auto, u pon povedem do majstora,on zagrijao ga isto i dirao crijeva vruca su oba,ide voda kaze,nije do pumpe, hladnjak otvara radi i on,nije ni do termoelementa. kad veli ostaje samo da je do termostata...on rastavio sva 3crijeva iz termostata skinuo ga,i ono crijevo gornnje sto ide iz motora u termostat je bilo suvo ,a ova ostala 2puna vode... i on iz termostata izvadi sve djelove i ostavi da je slobodan hod vode no-stop... i spojimo sve na ladu i naspemo vodu i ukljucimo... kad pogledajte na snimku sta se desava sa vodom u hladnjaku,a pri tom i dalje ne pali hladnjak kad dodje do temperature...neznam sta da radim? savjet? mjerac od ulja kad izvucem sve je cisto i uredno zuto fino ulje,stavljeno novo prije 2nedelje i filter. evo snimka,dajte pomoc? snimak - http://www.facebook.com/video/video.php ... 4&comments , a slika http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 0727_n.jpg molim vas za svaku pomoc,sta da radim,nemam iskustva sa kolima i kvarovima,dajte predlog ,savjet,sta kako ? jer sam je novu kupio...hvala veliko svima unaprijed! e da zaboravio sam jos da kazem,da jedna svecica je bila crkla vec neko vrijeme i tek sam danas otrkio majstor kaze tebe ne radi motor 100%,kad mi pogledaj svecice jedna izgorela bila,nije radio jedan cilindar...pa neznam dal to moze imate neke veze...

Milan 2107
Automobil: 2107 e39 525D

Re: lada 2107 podgorica ,problem sa temperaturom,ozbiljan!

Post by Milan 2107 »

u sistemu ima taloga koliko vidim strava treba skinuti pumpu pa je optički pregledati jer metod crne kutije nije dao rezultate i isprati sistem
i još nešto izmjeri kompresijumože biti da je dihtung glave probio u neki od kanala za hlađenje i u tom slučaju ne mora miješati ulje i vodu
Zašo voziti nivu sa 1.7i koja troši 10L benzina kad možete voziti nivu sa 240D MB motorom koja troši 12L dizela

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

nov i originalan ulozak pumpe, termostat i termodavac kao i ispiranje sistema hladjenja ako je kompresija u redu...(antifriz se menja na 2 godine ili 60 000 sta pre istekne ne ostavlja se duze u motoru) temostat mora biti ispravan a ne bez elemenata, kais lepo zategnut, grejanje ukljuceno prilikom zamene rashladne tecnosti a antifriz 50%...
otvoren sitem pre zamene ispirati vodom sa cesme bar pola sata(hladnjak i blok)
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

ivan_lakcevic

Post by ivan_lakcevic »

ima li jos neko neki savjet pomoc? dje u podgorici to uraditi? pomozite? i sta sad s njom da radim? kako da utvrdim sta joj je to prvo a onda sta da radim? poznavaoci pomozite?

stefanm
Automobil: ford, lada

Post by stefanm »

dzaba si prespojio ventilator hladnjaka da duva stalno, nije imao sta da hladi, jer ako termostat nije otvorio, vreo antifriz iz motora nije ni dolazio na hladjenje u hladnjak vec je kruzio u motoru samo .nemoze cirkulacija da bude dobra cim ste izvadili delove teromostata, kad je tako otvoren skroz, neces imati nikakvu cirkulaciju vode, grejace ti auto jos vise. kad se izvadi termostat, potrebno je alu folijom zapusiti jedno crevo, ali to je vec krpljenje rupa.... znaci.. kad izvadite termostat NEMATE NIKAKAV SLOBODAN HOD VODE NAPROTIV GREJACE I DALJE...resenje je jeftino- nov termostat u srbiji kosta 500 din, ugradnja 5 min i resen problem.. ako auto pregrejava normalno je da nece raditi dobro.. resi prvo termostat, ako i dalje ima problema, po snimku lici da mesa ulje i vodu, skidanje glave je sledeci potez. kad namestis termostat, upalis auto da zagreje na radnu temperaturu, ako termostat ispravno radi ovo gornje crevo sto ide u hladnjak mora bitit vrelo. lepo odzracite sistem da ne bude vazduha posle zamene termostata. kad auto pregrejava redosled popravki ide od najjeftinije ka skupljim, znaci, prvo se proverava termostat i termoprekidac ventilatora (stave se novi), proveri se kais vodne pumpe, creva, zapusenost hladnjaka,ispravnost samog ventilatora, vodna pumpa, vazduh u sistemu, tek nakon toga paljenje, ventili,dihtung glave, glava itd itd
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"

ivan_lakcevic

Post by ivan_lakcevic »

e neznam u podgorici dje to da radim,i kod koga da je povedem da ce posteno da uradi? ja neumijem nista...koja me muka nadje,necu je palit da je ne stetujem jos vise,sve pjeni...

stefanm
Automobil: ford, lada

Post by stefanm »

kupi brate termostat sam ces ga zameniti, od alata ti je potreban samo srafciger da skines tri selne i 5 min slobodnog vremena.. odradice ti bilo koji majstor
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"

ivan_lakcevic

Post by ivan_lakcevic »

al sto pjeni pobro,to nije problem termostat zamijenit to znam...nego sto pjeni ovako? i stvara talog...zaribace mi motor cijeli....sta moze biti.kod koga u podgorici zna li iko? da se raspitate????

vladista
Automobil: Lada Niva 1.7

Post by vladista »

Ovo sto se tebi desava je prolazak kompresije(citaj smese vazduha i benzina) iz komore za sagorevanje u sistem hladjenja...postoje SAMO dve mogućnosti:
1.Pukao dihtung glave motora
2.Pukla glava motora
Znaci SAMO ove dve mogućnosti-ni jedna vise 100%. U oba slučaja moras skidati glavu motora i videti u cemu je problem.Vizuelno ces ti ili majstor, ako ti nemas iskusta, tacno videti da li je naprsla glava na delu gde je komora za sagorevanje,ili ti je probio dihtung glave oko komore prema vodenim kanalima. Polovna glava nije uposte skupa i kod nas u extra extra stanju moze da se nadje za 20-30 eura-imas i ovde na sajtu da pogledas,a dihtung ti je reda 10eura. Sve ovo gore za pravog i iskusnog ,,Ladistu,, je posao od nekih 2-3 sata bez ikakvog majstora....

ivan_lakcevic

Post by ivan_lakcevic »

e danas se cuo s majstorom, sve ce me kosatati 80e... ruke 40e, brusenje glave 10e,stelovanje ventila i zamjena gumica 10e, dihtng 10e, 11e nov termostat(posto sam stari unistio,tj probio...) sjutra je vodim kod njega,pa ako stigne sjutra ce uraditi ako ne u toku ova 2 dana,a javicu sve sta i kako...

djape1977

Post by djape1977 »

iako kasno, ali evo i moje pameti...

crko je dihtung glave 100%

jos nisam video puknutu glavu na ladi 2107 tako da mislim da nije to.

dihtung je crko zbog pregrevanja, najverovatnije na putu do sela. kad se odradi zamena dihtunga, tek onda si nazad odakle si posao, odnosno treba utvrditi zasto je doslo do pregrevanja. moguce je i da je glava bila nedovoljno stegnuta ali tesko da bi tako potrajao 60.000km
tipujem na neispravan termostat od samog pocetka. kad vec skidate glavu, nek majstor OBAVEZNO skine i pregleda pumpu za vodu. ako je majstor, a ne dunster, znace da proceni valja li ili ne.
kad sve spakujete, ukljucujuci i nov termostat, sipajte obicnu vodu u sistem i prati ponasanje temperature i gledaj ima li curenja i nestaje li voda iz sistema ili ne. ako je sve ok, posle par dana voznje, ispusti vodu i sipaj G12 antifriz 50%.

sto se dihtunga glave tice, batali jeftine dihtunge, original ruske i slicne gluposti. kupi neki krsten dihtung glave, "glaser", "goetze", "payen" sta vec nadjes. kad posle zamene predjes 1000km, nazad kod majstora na dotezanje glave.

srecno
j***** auto bez kardana

ivan_lakcevic

Post by ivan_lakcevic »

zvao sam prodavnicu i kazu ima 9eura je,e sad dali ta cijena odgovara kvalitetnom??? koji da trazim? a mora i ispiranje bloka motora i hladnjak jer je stvorila talog....sto me muka snadje...

djape1977

Post by djape1977 »

au sto bre kukas k'o sinja kukavica? jaka stvar, zamisli da si pre 6 godina kupio audi, dosad bi dao bar 2.000e samo za redovne servise.

ispiranje sistema za hladjenje je prosto ko pasulj, nabijes crevo gde moze da stane i odvrnes vodu i pustis tako dok na drugu stranu ne potece cista. ako nema vode kao na primorju, onda je vec muka....
j***** auto bez kardana

ivan_lakcevic

Post by ivan_lakcevic »

pa 200e za ovo, pa 120 za gume,pa 240 za registraciju,sve me odjednom krenulo :)

ivan_lakcevic

Post by ivan_lakcevic »

javicu sjutra kad je povezem da se radi sta i kako,nadam se sj vece da ce biti cakum-pakum :) :xixi :twisted:

Post Reply